Hoge factuur, geen begroting

Author:
amc-tje
Posted:
za, 03/24/2012 - 12:31
Hallo allemaal,

Ik heb naast me een Pools gezin wonen. Hele aardige mensen, harde werkers. Ze wonen hier nu een aantal jaar en doen hun best om in te burgeren, goed Nederlands te leren enz. De buurman kan inmiddels best goed Nederlands, voor zijn vrouw is dit nog wat moeilijker. Nu moest zij met de kinderen (1 tiener, 1 van 18) naar de tandarts en vooral bij de tiener meid was er ontzettend veel te doen. Meerdere wortelkanaalbehandelingen en weet ik veel allemaal. Nu zijn mijn buren verzekerd bij Salland. Ik weet niet of de buurvrouw of buurman de verzekering heeft geregeld, maar in ieder geval hebben ze alleen een basisverzekering. Ik wil graag even terzijde laten hoe die gebitten in vredesnaam zo slecht konden zijn of hoe ze erbij kwamen alleen een basisverzekering te nemen... Ik gooi het maar even op afkomst en onwetendheid... In ieder geval, de behandelingen werden gedaan zonder dat er met de buurvrouw werd overlegd wat er allemaal moest gebeuren en hoeveel dit uiteindelijk zou kosten. De rekeningen die ze uiteindelijk hebben gekregen lopen bij elkaar op tot ergens in de
€ 4000. Ze zijn zich helemaal kapot geschrokken en mijn buurvrouw is ten einde raad. Bij wie zouden ze terecht kunnen?
Zijn tandartsen verplicht om boven de € 150 een begroting te geven of moet je daar zelf om vragen? Als ze van te voren had geweten hoe duur alles zou worden dan had ze er misschien nog voor kunnen kiezen om eerst de jongste met het meeste werk te laten helpen en dan later de oudste en dan weer later zij zelf. Nu komt alles bij elkaar en ik vind het zo sneu dat dit nu zo moet lopen. Bij Salland hebben ze met die basisverzekering natuurlijk niet aan te kloppen. Kunnen ze misschien nog ergens aankloppen zodat de tandarts aangesproken word op zijn gedrag en er misschien iets aan die prijs zou kunnen worden gedaan? Ik grijp nu net als de buren een beetje naar strohalmen.
Ik begrijp heel goed dat de kosten die een tandarts maakt gewoon betaalt moeten worden en naar wat ik heb begrepen moest er bij dat meisje echt enorm veel gedaan worden (alleen zij had al een rekening van over de € 700). Maar er is geen woord over de kosten van de behandelingen gesproken, ze werd nergens op voorbereid en als je bij de controle ziet wat er allemaal moet gebeuren is het toch een kleine moeite dit even met de klant te bespreken? Ok, ze heeft moeite om alles goed te begrijpen maar ik spreek haar regelmatig en met handen en voeten en duidelijk spreken kun je toch echt wel goed met haar praten. Iemand ideeën?
fransaki

De tiener krijgt alle basisbehandelingen waar geen machtiging voor hoeft te worden aangevraagd vergoed, voor de rest is begroting verplicht boven de 150 euro. Bij alles boven de 500euro laat ik eigenlijk altijd begroting tekenen, dan bestaan er geen misverstanden. (is leertraject geweest, ben wel eens in goed vertrouwen 1200euro kwijtgeraakt)
za, 03/24/2012 - 14:25 Permalink
mecánico para …

als er geen begroting is gegeven wil het niet zeggen dat je geen betalingsverplichting hebt. Ik vind het wel behoorlijk naief om te denken dat het alles gratis zou zou zijn of op rekening van de verzekering kan. Dat hoef je niet te snappen, maar ook in Polen werkt dat zo. Daarnaast is het jouw verhaal tegen het verhaal van de tandarts. wie weet heeft ie alles uitgelegd, alles op papier gezet, maar hebben ze dat nooit gelezen/begrepen. En dan zal straks die tandarts in zo'n geval op zijn donder krijgen omdat zij de taal niet machtig zijn. Als je ze wil helpen moet je bemiddelen met die tandarts, want dat is maximaal wat je kan doen. En ondanks dat ze tegen 4k achterstand aankijken, ook zij zijn zelf grotendeels verantwoordelijk.

nb, ik heb diverse van dit soort families voorbij zien komen, en ondanks alle gesprekken vooraf vergaten ze vaak wat er echt gezegd was. vandaar dat ik elke behandeling apart steeds een nota stuur.........en intervallen van 2-3 weken inplande....jahaa.
za, 03/24/2012 - 19:37 Permalink
vV

Ik vind dat je dit niet alleen bij de tandarts neer kan leggen, sluit mij ook aan bij bovenstaande. Als iemand de taal niet voldoende machtig is en alleen maar ja gaat knikken , kan je de tandarts niet verwijten. Er zijn de nodige mensen waarvan ik inmiddels weet dat dit zo werkt, die behandel ik dus ook niet meer wanneer er niet iemand bij is voor tolken. Maar soms zijn mensen heel handig in doen alsof men hetwel begrijpt. Zou toch de versie van de tandarts willen horen voordat ik conclusies trek.
zo, 03/25/2012 - 11:57 Permalink