Goed gebit, wel kroon nemen?

Author:
henryd
Posted:
di, 01/06/2009 - 13:17
Beste allen,

Ik heb een tandarts verzekering voor 500 euro.

Stel, ik blijk bij controle 1 gaatje te hebben. Is het dan niet verstandiger om er gelijk een kroon van te maken?

dan benut ik mijn verzekering volledig.
en ik heb nooit meer gelazer met die tand. (mijn leeftijd is 27 jaar, en heb goed gebit (wel last van gevoelige tanden, cola drinken moet ik vermeiden.)).
Lieneke

Nee, dit is niet verstandig. De tandarts zal dit ook niet voor je (mogen) doen. Tenzij je in Turkije gaan tandartsshoppen. Daar bouwen ze met alle plezier je vol met raar kroon- en brugwerk.

Waarom niet? Omdat een klein gaatje geen indicatie is voor een kroon. Bovendien moet je bij een kroon de kies beslijpen. Het zou zonde zijn dit te doen als dit niet nodig is. Dan loop je juist onnodig schade op.

Een kies met een kroon kan nog steeds nog meer tandbederf krijgen. Vaak gebeurt dit bij de kroonrand, vooral als na het zetten van de kroon het tandvlees is gaan optrekken. Verder kun je nog een parodontitis ontwikkelen waarbij een kroon je echt niet helpt. Een kroon is namelijk lastiger schoon te houden dan een tand met of zonder een vullinkje. Zo krijgt de buurman van de tand ook nog eens meer risico op een gaatje of tandvleesontsteking.

Voor de gevoelige tanden kun je het beste nog preventieve middelen gebruiken (zoals inderdaad de zuurgebruik verminderen). Hier heb je tandpasta's voor en spoelmiddelen. Ook de tandarts heeft een paar dingetjes die hier tegen werken. Laat er maar eens naar kijken; het ligt er namelijk aan waar die gevoeligheid vandaan komt...
di, 01/06/2009 - 13:30 Permalink
vV

voor een gaatje een kroon maken?? belachelijk.. Pas bij heel groot gevulde kiezen. Je kan het ook omdraaien, als je erzked bent tot 500 en je hebt een goed gebit met slechts af en toe noodzaak voor vullen, ben je misschien gewoon oververzeekrd. Kan je dus gewoon een lagere verzekering nemen, zit je ook niet met het ""probleem"" dat budget niet gebruikt wordt...Een verzeekring is voor onvoorziene kosten. Wat te voorzien en te dragen is is hoef je ook niet te verzekeren.
di, 01/06/2009 - 19:13 Permalink