Geen verstandkies laten trekken en toch betalen?

Author:
BASTIAAN1988
Posted:
ma, 01/03/2011 - 15:24
Hallo,

Een vraagje,

Ik ben vandaag naar de tandarts geweest en nu heb ik een gaatje laten vullen en mijn tandsteen laten verwijderen..nu moest ik ook een verstandskies laten trekken..Nu is deze niet getrokken op mijn vraag of dit wel nodig was..Nu kon deze nog een halfjaar blijven zitten..
Nu is alleen de vraag, omdat deze vandaag niet getrokken is, moet ik deze behandeling dan wel betalen? Nee, toch?
Bedoel ze hebben immers wel alles klaar gezet voor hem te trekken..Hoe doet een normale tandarts dit?

Groet,

Bastiaan
Spiegeltje

Het tarief voor extractie mag alleen in rekening worden gebracht als de behandeling daadwerkelijk is uitgevoerd. Het is niet van belang of u een afspraak had staan om deze kies te trekken waarop u tijdens de zitting bent teruggekomen. Ook als vast staat dat de kies later alsnog wordt getrokken mogen niet de kosten alsvast worden gedeclareerd.

Let wel: de tandarts heeft hiervoor wel tijd vrijgemaakt en kan kosten in rekening brengen ter hoogte van 0 tot 100% van het tarief van die extractie. Dit is afhankelijk van de vraag of de tandarts 'uit zijn neus heeft moeten lopen vreten' vanwege het niet nakomen door u van de afspraak. Als na u gewoon meteen de volgende patient aan de beurt was is geen sprake van misgelopen kosten.

U vraagt wat een 'normale tandarts' doet in zo'n geval. Gebruikelijk is - denk ik - dat u gewoon een rekening krijgt voor het gaatje en de tandsteen en dat de voorgenomen extractie niet in rekening wordt gebracht. De tandarts is hiermee ook niet zoveel tijd mee kwijt, gemiddeld gezien dan. Echt lastige gevallen worden doorgaans doorverwezen naar de kaakchirurg (*).

(*) Per 1 januari 2011 mogen alleen nog behandelingen die deel uitmaken van een specialistisch behandelplan door de basiszorgverzekering worden vergoed. He trekken van een verstandskies kan daar wel of niet ondervallen. De verzekeraar beslist of dit voor vergoeding in aanmerking komt.
ma, 01/03/2011 - 16:10 Permalink