Geen begroting gehad

Author:
hafid
Posted:
di, 12/20/2011 - 23:41
Beste mensen,

Ik heb een aantal maanden geleden een wortelkanaalbehandeling gehad. Ik was niet bekend met deze behandeling, dus ik wist ook niet hoeveel zoiets zou moeten kosten. Na de behandeling kreeg ik een factuur van bijna 600 euro binnen. Erg veel als student zijnde, vooral als er niks wordt vergoed.

De tandarts heeft me vooraf niet ingelicht over de hoogte van de factuur en ook heb ik geen begroting meegekregen. Ik heb ergens gelezen dat een tandarts wettelijk verplicht is om van de behandelingen boven de 150 euro een begroting mee te geven. Kan ik, aangezien dit niet is gebeurd, beroep aantekenen of iets dergelijks?

Ik heb hierover contact gehad met de tandarts. Hij beweert dat hij het mondeling wel kenbaar heeft gemaakt, maar ik weet 100 procent zeker dat dit niet is gebeurd. Ik heb inmiddels de factuur al wel betaald. Verandert dit de zaak?

Alvast bedankt.

Groeten
twilitekid

Dat is dan zijn woord tegen het jouwe. Verder vind ik het een beetje gezeur. Het geld heb je blijkbaar gewoon en vooraf interesseerde het je niet dusdanig veel dat je om een begroting hebt gevraagd, dus waarom dan achteraf komen klagen? Het werk is uitgevoerd en dat moet gewoon betaald worden. De begroting vanaf 150 euro is pas vanaf volgend jaar verplicht, omdat tandarts dan zelf hun tarieven mogen bepalen.
di, 12/20/2011 - 23:53 Permalink
Newtan

Het is wel een goede vraag.
Volgens de wet WGBO van 1994 http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_op_de_geneeskundige_behandelingsovereenkomst moet een tandarts wel degelijk van tevoren overleggen over de kosten.
En in dit soort gevallen heb je inderdaad een punt van discussie.
Maar de vraag is: had je de keus of je de kies er uit kon laten halen, of een wortelkanaalbehandeling laten doen?
Want dat is in feite de vraag waar het om draait.
Is dat van tevoren overlegd?
Want als je alleen maar te horen kreeg: er moet......, ik noem maar wat en je kreeg verder geen keus, dan ben je geschonden in je recht op keuze vrijheid. Dat zijn wel dingen die je erg aannemelijk moet maken. Liefst schriftelijk voordat je de rekening betaalt.

En dan nog: als je hier een klacht over indient heb je wel een probleem om te bewijzen wat er precies verteld is.
Maar de tandarts ook. Alleen die heeft alles genoteerd in de computer. Als er in staat welke keuze je in dit geval kreeg, sta je niet zo sterk.
Toch, de meeste tandartsen tikken dat helemaal nooit in. En dan staan zij niet zo sterk. Want als er niks in de computer staat, kan de klachtencommissie weleens besluiten om jou gelijk te geven en een schadevergoeding toe te wijzen.
wo, 12/21/2011 - 22:24 Permalink
akua

er is nog een derde keus; je kunt je bij sommige verzekeraars gedurende een lopend kalenderjaar bijverzekeren. voor losse aanvullende verzekeringen. per eerste vd komende maand. dan kost je dat bf 6,25 (als je <23 bent, anders is het het dubbele) voor 200,- vergoeding. of 10 euro (tot 400,- vergoeding) of 17 euro (tot 800,- vergoeding) (dit kan ook als je er niet je basisverzekering hebt). het kost je dan gewoon de maandpremies tot en met december van het lopende jaar.

info is dan zeker zinvol, dan kun je het even uitstellen tot de dat geregeld hebt, als je dat wilt.
Vorig jaar kon je dan meteen declareren, nu pas na 6 maanden! Dat maakt het lastig bij pijnklachten en spoed.

maar goed...voor sommige behandelingen toch een leuk weetje
ma, 03/12/2012 - 18:54 Permalink
akua

:smt020 ja is wel een beetje zo maar ja...het is ook hartstikke duur anders

En sommige verzekeringen nog echt uitbuiten, dwz er veel meer uithalen dan betalen.

Ik vind dat wel een gewetenskwestie

We zijn tenslotte met z'n allen samen verantwoordelijk voor dit systeem

maar ik vind dat veel huisartsen en tandartsen te veel verdienen. En daarvoor te weinig bieden. geen idee hoe je dat moet aanpakken. lukt niet denk ik.
Ik werk hard en heb n redelijke baan,, 2000 netto, is genoeg ...waarom moeten zij MEER overhouden? Mijn eigen broer is huisarts en heeft het 10-voudige per maand :o krijgt het niet op allemaal. En maar klagen en protesteren als de minister wil bezuinigen.

Ze hebben macht en zijn goed georganiseerd.

Mijn vorige tandarts had slechte voorlichting gegeven, waardoor ik klachten kreeg die erger waren dan nodig.
hij was zo dom om dat te ontkennen. Was behoorlijk arrogant. altijd al.
Toen heb ik een klacht ingediend en ik kreeg gelijk. Dat leverde me 5000 euro (schikking) op. (Zal ie wel voor verzekerd zijn geweest) Gewoon nette ' informed consent' (en dat vastleggen) is toch minimaal vereist maar dat drong niet door. Volgens de rechtsbijstand gebeurt dit veel vaker maar gaan patiënten niet snel verhaal halen.

Ondernemers zijn het. Dus moet je het ook zo zien. Bedrijven zijn het. Met winstoogmerk. De klant mag dan best eisen stellen.
di, 03/13/2012 - 21:19 Permalink
Newtan

Het verbaast me dat je nog niet voor jezelf begonnen bent.
Je bent best kien zo te zien.
En voor een adviesburo hoef je geen diploma's te hebben hoor.
Het leuke is: dan wordt je betaald voor wat je waard bent.
Je bent van harte welkom in het land van de grootgraaiers.
En dan voel je gelijk hoe het is om de verantwoordelijkheid voor je eigen handelen te hebben.
Kan zomaar een eye-opener voor je zijn.
Denk er eens over na joh!
di, 03/13/2012 - 21:45 Permalink
mecánico para …


maar ik vind dat veel huisartsen en tandartsen te veel verdienen. En daarvoor te weinig bieden. geen idee hoe je dat moet aanpakken. lukt niet denk ik.
Ik werk hard en heb n redelijke baan,, 2000 netto, is genoeg ...waarom moeten zij MEER overhouden? Mijn eigen broer is huisarts en heeft het 10-voudige per maand :o krijgt het niet op allemaal. En maar klagen en protesteren als de minister wil bezuinigen.



Nieuwe CBS-cijfers over inkomen huisarts: uitspraken minister volstrekt onjuist

Minister Schippers slaat met haar uitspraken over het inkomen van huisartsen de plank volledig mis. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vandaag bekend zijn geworden. Uit deze cijfers valt af te leiden dat het gemiddelde inkomen van huisartsen 97.500 euro is. De minister stelde eerder dat huisartsen ‘misschien wel 170.000 euro’ verdienen. De uitspraken van de minister zijn onjuist en suggestief en een poging om het gebrek aan inhoudelijke onderbouwing van de bezuiniging op de huisartsenzorg te camoufleren, aldus de LHV in reactie op de nieuwste cijfers.

dus riekje, ofwel JOUW broer is een graaier, of je kletst gewoon maar wat uit je nek.......... ik denk het laatste.

als ie 20000 netto per maand zou verdienen, x 13 (want dat is wat je zegt) verdient ie bruto: 40.000. en da's dan 520.000 per jaar! INKOMEN.

en dat terwijl:
2. Het NZa-norminkomen van een huisarts
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt ieder jaar het norminkomen van de huisarts vast. Voor een normpraktijk van 2.350 patiënten bedraagt dit in 2011 € 104.144 exclusief ANW-vergoeding. Het norminkomen en de normkosten (€ 98.719) gebruikt de NZa om de inschrijf- en consulttarieven voor de dagzorg te berekenen. Ook het norminkomen bestaat uit twee delen:

Een inkomensvergoeding (vergelijkbaar met het bruto salaris plus vakantietoeslag en eindejaarsuitkering van een werknemer). Dit is circa 75% van het norminkomen, ofwel circa € 78.000.
Overige vergoedingen. Deze vergoedingen zijn vooral tegemoetkomingen in de kosten voor pensioen, ziektekostenverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering (vergelijkbaar met de werkgeversbijdragen voor een werknemer). Deze beslaan ongeveer 25% van het norminkomen, ofwel circa € 26.000.

kortom, hij moet een praktijk van 12000 patienten hebben.

yeah right, je broer heeft echt iets speciaals, iets met 40 werkuren per dag ofzo, want je verhaal rammelt. En daar zou ik het als ik jou was even bij laten.
di, 03/13/2012 - 23:26 Permalink