gebruik van code E04

Author:
Herbert-Jan
Posted:
vr, 09/03/2010 - 17:43
Onlangs ben ik voor een accuute pijnklacht naar een dienstdoende tandarts geweest.
Hij heeft toen een tweepunts wortelkanaalbehandeling gedaan.

Mijn eigen tandarts heeft daarna met twee bezoeken de behandeling afgemaakt.

Onlangs heb ik de factuur gehad van de dienstdoende tandarts. Deze factuur is eerst naar mijn verzekeraar gestuurd maar die betaald blijkbaar niets.

Hij rekent de volgende codes E01, X10, A10, E04, E77 en E78. Dit komt neer op 170 euro en dat vind ik gevoelsmatig veel voor letterlijk 15 minuten werk. Dit triggert mij om toch even de factuur door te nemen.

X10 is per defenitie onterecht want er is geen foto gemaakt. Ik heb hier nog om gevraagd, maar het was niet nodig. De klacht was duidelijk en een foto zou niets toevoegen. Dat deze dan wel op de factuur komt zal hopelijk een foutje zijn.

Waar ik over twijfel is code E04, toeslag kosten roterend NI-Ti Instrument. Mijn eigen tandarts heeft deze code nog nooit gebruikt en daar zit ik regelmatig een uur in de stoel. Deze tandarts had in 5 seconden de oude vulling verwijderd.

Kan iemand mij uitleggen wanneer E04 wordt geclareerd?
Basset

de kode E04 werd ingevoerd om tijdens wortelkanaalbehandelingen de tandartsen aan te zetten om nieuwe vijlen te gebruiken bij elke nieuwe patient met wortelkanaalbehandeling en geen gesteriliseerde vijlen te gebruiken. De moderne vijlen zijn niet zo goed bestand tegen sterilisatie met hitte en dat kan aanleiding geven tot het breken van de vijl.
Daar deze vijlen zeer duur werden zij vroeger wel een tiental maal gesteriliseerd.

De andere nummers zijn de basis wortelkanaalbehandeling en de bepaling van de lengte van het zenuwkanaal via een speciaal apparaatje door middel van een electrische stroom
vr, 09/03/2010 - 18:01 Permalink
Spiegeltje

De dienstdoende tandarts heeft een tweekanaals initiele wortelkanaalbehandeling uitgevoerd (die door de eigen tandarts is afgemaakt). Volgens de tarievenbeschikking van de NZa mag dan E04 niet worden gedeclareerd.
vr, 09/03/2010 - 19:30 Permalink
Spiegeltje

De prijs van een (nieuwe) (standaard) vijl zit al in het verrichtingentarief.

N.B. In tegenstelling tot Ni-Ti vijlen kunnen deze wel zonder problemen worden gesteriliseerd maar veel tandartsen gebruiken alleen nieuwe vijlen.
vr, 09/03/2010 - 19:57 Permalink
Herbert-Jan

Bedankt voor de uitleg, ik heb idd. gezien in de brochure tandarts verrichtingen dat E04 alleen ic.m. E13, E14 , E16, E17 en E61 mag worden gedeclareerd.
Ik ga toch maar eens verhaal halen over deze factuur. Als ik door nonchalant declaratie gedrag 60 euro teveel betaal dan accepteer ik dat niet. Ik moet hier immers een halve dag voor werken.
vr, 09/03/2010 - 20:41 Permalink
Basset

Wie gebruikt geen niti vijlen maximale kwaliteit en veiligheid
rouwens je hebt twee doosjes nodig voor een wortelanaalbehandeling en als je daar de kostprijs van neemt dan dekt het terief ze ook net niet helemaal.
Trouwens dat nieuwe standaardnaalden in het tarief zitten is nergens beschreven. Ik wil met jou een rondgang doen op alle nederlandse praktijken en we zullen eens kijken hoeveel van die boutte-dedyn endo dozen we in de schuiven zullen vinden met reeds gebruikte vijlen ( anders pak je ze niet uit)

met de boute dedyn endodozen bedoelen we die grote blauwe dozen waar je series vijlen en gutta prcha en ander klein endo materiaal in bewaart.

Neen dit is een fout in de nomenclatuur zoals er wel meerdere zijn al dan niet in het nadeel van de tandarts.

Sorry even relaxen want ik krijg kippevlees als ik denk dat er nu iemand met oude gesteriliseerde naaldenop mij zou werken.

En maak je dan maar warm voor de vrije tarieven want er zijn heel wat zaakjes in de tandheelkunde niet gecodeerd
za, 09/04/2010 - 21:14 Permalink
Spiegeltje

Trouwens dat nieuwe standaardnaalden in het tarief zitten is nergens beschreven.

Daar heb je gelijk in. Ik meende dat tandarts tegenwoordig meestal wel nieuwe vijlen gebruikt. Maar een gebruikte, gesteriliseerde vijl, wat is daar mis mee of is dat meer gevoelsmatig? Leidt dit aantoonbaar tot een slechter behandelresultaat?
za, 09/18/2010 - 22:25 Permalink
mecánico para …

Trouwens dat nieuwe standaardnaalden in het tarief zitten is nergens beschreven.

Daar heb je gelijk in. Ik meende dat tandarts tegenwoordig meestal wel nieuwe vijlen gebruikt. Maar een gebruikte, gesteriliseerde vijl, wat is daar mis mee of is dat meer gevoelsmatig? Leidt dit aantoonbaar tot een slechter behandelresultaat?


beetje meer inlezen voor je suggesties doet


Nooit meteen geloven wat de tandarts zegt, altijd vragen waarom hij dat vindt, zeker als het afwijkt van wat op de fles staat. Als ie geen goed antwoord zeg/ doet ie maar wat, misschien onder het mom van ' baat het niet dan schaadt het niet', joost mag het weten . :D

N.B. Misschien de 'gulden middenweg' (60 minuten)? :D . Zoek eens op ' fluoride varnish', veel info over te vinden!



fluoride in gel gegeven in lepels is wat anders dan varnish. De hele mond vol duraphat smeren is gelet op de hoeveelheid fluoride erg onnozel. En een uurtje niet eten betekent in de praktijk dat dat de meeste mensen, therapieontrouw als ze zijn, na een half uur aan een hapje beginnen.........is die 30 minuten toch mooi bereikt.
zo, 09/19/2010 - 09:38 Permalink
Spiegeltje

hangt van het soort vijlen af...

Nikkel/Titanium dus maar een keer gebruiken (verliezen goede mechanische eigenschappen door sterilisatie) en verder? Wat is er mis met steriliseren van de reguliere vijlen die nog volop in Nederland worden gebruikt?
ma, 09/20/2010 - 15:15 Permalink
mecánico para …

In het vervolg reageren en quoten in het juiste topic s.v.p.



dit was een goed antwoord op de goede plaats. Maar het tweede deel staat erbij omdat je dingen aanneemt omdat je denkt dat dat zo is, maar ergens anders roeptoetert dat je het aan de tandarts moet vragen als je het niet weet. dus gewoon ook eens aannemen dat er een beperkte levensduur aan vijlen zit.
Met name mechanische vijlen krijgen het in wortelkrommingen zwaar te verduren. en dan is er vanuit de fabricant een stelling dat een vijl x maal een vijl actie mag doen. dus hergebruik kan..........maar kromme kanalen tellen 3x ipv 1x. Dus 10 kanalen vijlen zou betekenen dat een molaar met 3 kanalen in de bucaal gelegen wortels en 1 dik palatinaal kanaal met kromming aan de punt, in feite al op/over de grens zit van een fabrieksadvies.

Veel NikkelTitanium vijlen hebben ook de neiging met de mooie kromming mee te willen maar bij actie dan in de "spoed" van de vijl te verspringen.........isse niet goed en leidt sneller tot breuk.

Hoe dunner de vijl, hoe krommer de kanalen, des te sneller je aan vervangen toe bent.

En wil je van alle angsten voor gebruikt materiaal af kan die vijl bij wisselende belasting nog steeds, vers uit de verpakking, breken. Kortom, operateurs variabele die niets met levensduur voorspeling te maken heeft
ma, 09/20/2010 - 20:19 Permalink
Spiegeltje

dit was een goed antwoord op de goede plaats.

Nee, dat was het niet.

Verder: als ik adviseer om iets aan de tandarts te vragen is dat niet omdat ik iets niet weet maar omdat ik dat in dat geval het beste advies vind.

dus gewoon ook eens aannemen dat er een beperkte levensduur aan vijlen zit.

Op grond waarvan denk je dat ik dat niet wil aannemen? Ik ben het van harte met deze open deur eens..
ma, 09/20/2010 - 20:51 Permalink
mecánico para …

dit was een goed antwoord op de goede plaats.

Nee, dat was het niet.
.



violen en bassen, en nu nog het leitmotiv.

nb, dat je het niet door hebt wil niet zeggen dat het niet waar is. lees je reactie maar eens twee keer. dan heb je misschien een kans te snappen wat ik je laat zien. je hebt namelijk een ambivalente manier om met vraagstellingen om te gaan. Allemaal ingegeven door onvoldoende diepgang in de tandheelkunde. Dus als je denkt het te weten dan reageer je anders dan als je onderbuikje zegt dat het niet klopt.......... zoals erboven geschreven blijkt.

Als je wilt spelen met de grote jongens moet je je ook zo opstellen.

En de opmerking over vijlen..........je praat over behandelresultaten. ik over materiaal problemen. en zelfs met een invers gedraaide vijl kan je vijlen. maar kan dat ook met een hedstrom of een mechanische taper? En wat doet een Nikkeltitanium dan? Ik weet het wel. of eigenlijk, ik weet welke ik niet ga hergebruiken. Maar daar is dit forum niet voor. En aan patiënten uitleggen dat vijl zus of zo wel gebruikt had moeten worden, dat is ook niet iets wat een patient hier ooit zal snappen.

echt
ma, 09/20/2010 - 21:47 Permalink
Spiegeltje

Allemaal leuk en aardig, maar het citaat gaat toch echt alleen over de vraag of iets op de goede plaats staat in het forum en dan ben ik als moderator - en niet jij - degene die bepaalt of dat het geval is. De rest van je verhaal over mij glijdt langs me heen, opmerkingen in deze trant heb ik natuurlijk al heel vaak van jou gelezen maar maken geen enkele indruk kan ik je vertellen. Daar zou je intussen zelf ook al achter moeten zijn. En verder reageer ik hier ook niet meer op want dan wordt het een eindeloze discussie waar maar weinig mensen op zitten te wachten. Laatste bericht dus...
ma, 09/20/2010 - 22:08 Permalink
mecánico para …

gut moderator, je wil het dus niet begrijpen. hoe toepasselijk om je dan terug te trekken.

ik zou het overigens wel waarderen als je je eigen gedachtes wat minder zou ventileren als je de ins-outs van de vraag over iets in de tandheelkunde niet begrijpt. (zoals hierboven dus). Mag jij als parkeerwacht mij vertellen dat ik een spelfout heb gemaakt.
ma, 09/20/2010 - 22:20 Permalink
Herbert-Jan

Volgens mij was mijn vraag of code 04 juist was gebruikt ja of nee.

De tandarts heeft inmiddels zijn fout zonder discussie toegegeven en mij een nieuwe factuur gestuurd. Ik hoef code 04 en de foto niet te betalen.
di, 09/21/2010 - 20:43 Permalink
vV

dat is gewoon netjes opgelost.
even terzijde:
overigens is het zo dat de tarievenlijst bol staat van de al dan niet terechte beperkingen op combinaties van codes. Ook voor de tandartsen is het soms latig alles te weten , en stel je een declaratie soms ook gevoelsmatig op, in de zin van: wat heb ik gedaan, wat heb ik gebruikt. Door de bank genomen klopt het dan uiteindelijk redelijk. Soms heb je een misser, omdat iets niet mag, of omdat het erg scheefloopt. Anderszijds zijn het natuurlijk gemiddelde tarieven...Dat houdt gewoon in dat degeen waarbij het heel soepel en vlot verloopt in essentie meebetaalt aandegeen waar het modderen is en heel veel tijd kost, meer dan de gemiddelde tijd (als dat al bestaat...). In dit geval lag het duidelijk, maar soms kom je met terechte codes ook relatief scheef uit, en dat is dus dan maar zo, gevolg van het tariefstelsel.

Wat dat betreft zijn die tarieflijsten een gruwel, voor beide zijden.
di, 09/21/2010 - 21:02 Permalink
Basset

de meeste discussies over utp codes stranden inderdaad op hun complexheid,voorbijgestreefdheid en soms contradictorisch in beperkingen.

Wat het herbruik van vijlen betreft, een vijl komt in het lichaam, we hebben hier dus ook te make met prionenbestrijding naast kiemenbestrijding tijdens de sterilisatie. Dat is een iets andere instelling van de sterilisatieapparatuur met een langere temperatuursinstelling en dus ook een andere invloed op de metaalstructuur.

Wat ook zeer vreemd is , is het feit dat het éénmalig gebruik van titaniumvijlen via dit tarief gepromoot wordt, maar dat bij de fabricant niet gelobied wordt om steriel verpakte vijlen af te leveren. Ga dit deze week eens in een proefopstelling laten plaatsen. Kunnen we verpakte vijlen in oginele verpakking contamineren?

Mag ikdeze ethische vraag stellen: als men nieuwe vijlen promoot via een utp code voor de afgewerkte endo waarom dan niet voor de inni. ?

voor de buitenstaander de prijs van een dubbele set vijlen bedraagt nagenoeg de prijs van de innitieele behandel code
ma, 09/27/2010 - 04:29 Permalink