Foute inschatting tandarts

Author:
Brambino
Posted:
vr, 05/27/2011 - 13:50
een half jaar terug was ik bij de tandarts voor controle. Hij besloot eens wat foto's te maken om te checken of het allemaal nog in orde was. Hierbij constateerde hij dat mijn verstandskies onmiddelijk getrokken moest worden, omdat deze scheef zou zitten/groeien, en de wortels van de kies ernaast beschadigde. Maar ik had geen pijn en merkte niks, toch moest dit gebeuren, en wellicht zou een wortelkanaalbehandeling volgen.

Nu ben ik daarna naar de kaakchirurg gegaan, wederom zijn er foto's gemaakt. Daar bleek uit dat hij de kies onmogelijk nog kon trekken, die zat er veel te diep in, en zolang ik nergens last van had was er geen reden om in te grijpen. Wel, dat bezoek heeft me 5 minuten gekost. maar een paar maanden later krijg ik een rekening op het matje.... €144,- !!!! consultkosten kaakchirurg. Terwijl er niks is gebeurd!!! Ik snap dat zij betaald moeten worden, maar kan ik hier iets mee doen bij de tandarts?? Moet ik opdraaien voor iets wat hij misschien net zo goed had kunnen zien?

Heeft iemand hier een antwoord op?
Spiegeltje

Ik vind dat je niet zomaar de tandarts iets kunt verwijten. De kaakchirurg kan dit wel vaak beter beoordelen, daar is hij ook de specialist voor. En dat brengt met zich mee dat deze een ander oordeel kan hebben dan de tandarts. Ik vind het nog zo gek niet dat de tandarts uw doorverwezen heeft in dit geval, integendeel!

Het zit ook niet goed: alleen heeft de kaakchirurg (vooralsnog) operatief ingrijpen nog niet nodig geacht nu trekken kennelijk geen goede optie is. Dit is ook een vrij ingrijpende behandeling met bepaalde (kleine) risico's en die ga je niet doen als het niet echt nodig is.

Overigens kunnen ook kaakchirurgen - net als andere artsen - in identieke situaties tot een verschillend oordeel komen. Dat wil niet per se zeggen dat een van hen fout zit. Zo werkt het niet. De geneeskunde is geen exacte wetenschap namelijk.
vr, 05/27/2011 - 14:40 Permalink