Feitelijke onwaarheden in de journalistiek tariefsysteem2012

Author:
BJN
Posted:
wo, 12/14/2011 - 17:00
Wie vindt alle feitelijke onwaarheden in dit stuk?

UTRECHT - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceert vrijdag de officiële lijst met ingrepen die tandartsen doen. Dat liet een woordvoerster van de autoriteit woensdag weten. De tandartsen kunnen daarna hun tarieven bepalen.

Zij hebben tot 1 januari de tijd om een lijst met prijzen vast te stellen. Vanaf die datum gelden er vrije tarieven. Tot nu toe hebben slechts enkele van de 11.000 tandendokters een prijslijst bekendgemaakt. "Het wachten is op de officiële prestatielijst' dus dat is logisch”, aldus een woordvoerder van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) waar zo'n 1500 specialisten zijn aangesloten.

Volgend jaar begint een 3-jarig experiment met vrije tarieven voor tandartsen voor ingrepen waar tot nu toe een door de overheid bepaalde maximumprijs voor geldt. Daarbij kunnen tandartsen prijzen bepalen voor speciale ingrepen die niet op die lijst staan. De bedoeling is dat patiënten zelf kunnen kiezen bij welke tandarts ze zich laten behandelen.


Hoe krijg je het bij elkaar als professionele journalist...
zel'dovich

Ach, het is een publiek geheim dat mensen die goed in een onderwerp zitten meestal wel onjuistheden in journalistieke berichten vinden. Is ook mijn ervaring. Soms neemt het zelfs ergerlijke vormen aan :roll: Feit blijft alleen dat de berichtgeving zonder meer klopt wat betreft het feit dat medio december 2011 maar een heel klein deel van de tandartsen hun tarieven hebben gepubliceerd. Terwijl de grotere behandelingen toch wel in 2012 gaan plaatsvinden tegen het dan geldende tarief en patienten er dus al baat bij hebben die tarieven te kennen. Er is overigens geen wettelijke publicatieplicht zoals elders al is vermeld.

Het gaat mij ook veel te ver nu al allerlei conclusies te trekken wat betreft de grote geconstateerde prijsverschillen (op basis van slechts enkele tientallen prijslijsten) en het wekken van de suggestie dat de meeste tandartsen ook wel niet zullen overgaan tot publiceren. Daarvoor is het nog te vroeg, maar weten we over een maandje meer denk ik.
wo, 12/14/2011 - 17:29 Permalink