Facings

Author:
Slingcj
Posted:
wo, 12/24/2008 - 12:32
Geachte....,

mijn zorgverzekeraar geeft aan dat 'facings' alleen worden vergoed uit de basisverzekering als de tandarts een 'V-code' gebruikt. Als er een 'R-code' wordt gebruikt, worden de facings niet vegoed. Hoe zit dit?
Spiegeltje

De V-codes gaan over zogenaamde composietfacings. Dan wordt met composietmateriaal een laagje op de tand aangebracht. Dat gebeurt allemaal in de tandartsstoel dus. Vanuit de basisverzekering wordt voor jongeren tot 22 jaar alleen "restauratie van gebitselementen met plastische materialen" vergoed, de V-codes zeg maar. De R-codes hebben, onder meer, betrekking op (techniekkosten voor) kronen en facings die buiten de stoel worden gemaakt. Die worden niet vergoed vanuit de basisverzekering behoudens enkele uitzonderingen (ongeval, aangeboren afwijkingen). De zorgverzekeraar heeft u dus goed voorgelicht.
wo, 12/24/2008 - 12:59 Permalink
Slingcj

Dag...

Alvast hartelijk bedankt voor de gegeven informatie. Heb ik nog even een klein vraagje: zelf heb ik enkele jaren geleden een ongeluk gehad, waardoor er van beide voortanden een stukje af is. Moet een tandarts hier na deze (ongeveer 6) jaren nog steeds op ingaan, als zijnde een gevolg van een ongeval? En worden ze dan altijd gewoon vanuit de basisverzekering (tot 22 jaar) vergoed?

Alvast bedankt!
wo, 12/24/2008 - 14:04 Permalink
Spiegeltje

Nee, het met plastisch materiaal restaureren van tanden waarbij een (klein stukje) af is, door wat voor oorzaak dan ook, valt gewoon onder de basisverzekering (tot 22 jaar). Het is niet nodig om er een 'ongeval' bij te halen omdat zoiets goed is te repareren met een V-code.

Bij een 'ongeval' moet je denken aan verloren gegane hoek- of snijtanden waar een brug nodig is of een implantaat. De ernstiger gevallen dus.

Als je bedoelt of je vanwege het ongeluk toch nog in aanmerking kan komen voor "echte" facings (dus niet van composiet bedoel ik daarmee) denk ik dat lastig zal liggen (6 jaar geleden, niet echt ernstig). Dat zul je dan aan de verzekering nog een keer moeten voorleggen.
wo, 12/24/2008 - 14:38 Permalink