Even een vraagje

Author:
ikik
Posted:
ma, 01/17/2011 - 22:28
Hallo,
Ik heb even een aantal vragen.
Door de jaren heen heb ik erg veel medicijnen geslikt waardoor nu mijn gebit ernstig is aangetast.
Ik merkte dat op het moment mijn ziekte (SpA) erg actief was/is mijn gebit achteruit ging, dat ik combinatie met 2 zwangerschappen, is het op het moment erg slecht gesteld met mijn gebit.
Ik had het vandaag met mijn reumatoloog erover of dat een verband zou kunnen hebben, maar volgens haar was dat niet maar zou het wel kunnen komen door het medicijngebruik.
Momenteel gebruik ik MTX, en dat schijnt ook een niet al te beste werking op mijn gebit te hebben.
Volgens mijn moeder heb ik wolf ofzo, daar heb ik nooit van gehoord en als ik het google is het nog maar de vraag of het een echte aandoening is.
Ik moet nodig naar de tandarts, daar ben ik me van bewust. Toen ik het kon betalen, durfde ik niet en toen ik eindelijk al mijn moed bij elkaar had gesprokkeld, werd er volgens de verzekering niks vergoed.
Nu vraag ik me af of het onder medische indicatie valt.
Want als het er onder valt kan ik eindelijk naar de tandarts en weer normaal eten. Zo niet, nog ff doorsparen...
Wie zou me kunnen helpen?
Spiegeltje

Door de basiszorgverzekering worden uw tandheelkundige kosten hoogstwaarschijnlijk niet vergoed, ook niet via de mogelijkheden van bijzondere tandheelkunde. U kunt natuurlijk wel een aanvullende tandartsverzekering afsluiten om een deel van de kosten vergoed te kunnen krijgen. Maar in principe zult u toch zelf voor een belangrijk deel van de kosten opdraaien. Ook al zou het zo zijn dat uw gebitsproblemen (deels) door medicijngebruik zou zijn veroorzaakt. Of dat zo is kan ik niet overzien.

Uw eerste stap is m.i. toch naar de tandarts gaan om duidelijkheid te krijgen over de staat van uw gebit en wat er aan kan worden gedaan binnen uw financiële mogelijkheden. U weet dan waar u, ook wat betreft de kosten, aan toe bent. Of u dan ook wilt worden behandeld beslist u zelf. Behandelingen kunnen vaak ook over langere tijd worden uitgesmeerd.

Daarnaast is het van belang ook te beseffen dat u zelf invloed kunt hebben op het voorkomen van de verdere aftakeling van uw gebit. Dus goede mondhygiëne en een verantwoorde voeding. Een mondhygiënist kan u hierin beter adviseren. De kosten daarvan zijn niet zo hoog.

Wolf als ziekte bestaat - zoals u al vermoedt denk ik - niet.
di, 01/18/2011 - 00:16 Permalink
Picone

Wolf bestaat, de Latijnse naam voor deze auto-immuumziekte is Lupus

Lupus komt vooral voor bij vrouwen. De discoïde versie komt twee maal zo veel voor bij vrouwen als bij mannen. Bij de systemische versie is dit maar liefst acht maal.

Lupus valt onder de reumatische aandoeningen en wordt vaak afgekort als LE of SLE. Het is een auto-immuunziekte, dat wil zeggen een ziekte waarbij het afweersysteem ontregeld is. Ons afweersysteem beschermt ons tegen lichaamsvreemde indringers, zoals bacteriën en virussen. Door een immunologische afwijking kan het voor komen dat lichaamseigen niet meer van lichaamsvreemd wordt onderscheiden, waardoor het afweersysteem gaat aanvallen in plaats van beschermen. Lupus komt vooral voor bij vrouwen en begint meestal tussen 10- en 30-jarige leeftijd.

Lupus kent diverse verschijningsvormen:

Systemische lupus erythematosus (SLE)
Lupus erythematosus (LE)
Drug-induced lupus erythematosus (DILE)
do, 01/20/2011 - 14:09 Permalink
Picone

Ik had heel toevallig gisteren iets over "Wolf" gehoord van iemand en die noemde het in relatie met gebitsklachten. Ik was benieuwd wat het was en ik kwam bij mijn zoektocht ook "Tandwolf" tegen. De oude volksnaam is tandwolf, dat is bargoens voor tandbederf of wel cariës.
do, 01/20/2011 - 23:03 Permalink