Dubbele drievlaksvulling op 1 element

Author:
Mark1975
Posted:
di, 10/07/2014 - 15:22
Hallo allemaal,

Op 18 augustus jl heb ik een behandeling ondergaan bij mijn tandarts voor drie vullingen. Prima behandeling en binnen de gestelde tijd (30 min) stond ik naar tevredenheid buiten.

Recent de rekening ontvangen en deze zou ik graag betalen (deels gedekt door zorgverzekering) maar naar mijn mening worden de kosten voor element 22 dubbel in rekening gebracht:

V13 Element 24 Drievlaksvulling
V21 Element 24 Etsen in combinatie met etsbare onderlaag tbv composietvulling
V40 Element 24 Het polijsten van amalgaanvullingen, bijwerken van oude composietvullingen, behandeling van gevoelige tandhalzen en applicatie medicament
V60 Element 24 Indirecte pulpa-overkapping

V13 Element 23 Drievlaksvulling
V21 Element 23 Etsen in combinatie met etsbare onderlaag tbv composietvulling
V40 Element 23 Het polijsten van amalgaanvullingen, bijwerken van oude composietvullingen, behandeling van gevoelige tandhalzen en applicatie medicament
V60 Element 23 Indirecte pulpa-overkapping

V13 Element 22 Drievlaksvulling
V21 Element 22 Etsen in combinatie met etsbare onderlaag tbv composietvulling
V40 Element 22 Het polijsten van amalgaanvullingen, bijwerken van oude composietvullingen, behandeling van gevoelige tandhalzen en applicatie medicament
V60 Element 22 Indirecte pulpa-overkapping

V13 Element 22 Drievlaksvulling
V21 Element 22 Etsen in combinatie met etsbare onderlaag tbv composietvulling
V40 Element 22 Het polijsten van amalgaanvullingen, bijwerken van oude composietvullingen, behandeling van gevoelige tandhalzen en applicatie medicament
V60 Element 22 Indirecte pulpa-overkapping

Dit betekent dat voor element 22 er twee drievlaksvullingen zijn aangebracht + bijkomende kosten die voor iedere vulling in rekening worden gebracht. Ik heb dit in eerste instantie bij de facturatie-organisatie aangekaart die de facturen opstelt. Zij hebben mijn bezwaar doorgestuurd naar de tandarts. Via de facturatie-organisatie kreeg ik na verloop van tijd een nieuwe factuur. Deze was identiek met alleen de melding onder iedere behandeling dat “Behandeling heeft wel plaatsgevonden”. Vervolgens de facturatie-organisatie opgebeld en zij verwezen mij door naar de tandarts zelf. Aldaar kreeg ik een assistente aan de lijn. Zij checkte nogmaals mijn factuur en bevestigde dat de kosten zoals hierboven juist waren.

Ik krijg hier een nare bijsmaak van in mijn mond, want kun je een dubbele drievlaksvulling krijgen in element 22 tijdens 1 behandeling?

Met vriendelijke groet,
Mark
E.M.R.

In een frontelement is het zeker mogelijk dat er twee keer een drievlaksvulling voorkomt, wat echter niet klopt is dat er bij elke vulling polijsten wordt gerekend, dit hoort bij het tarief van de vulling dus het mag niet worden berekend. Ook vind ik het erg veel dat er én een etsbare onderlaag én een indirecte overkapping wordt berekend, zeker als er zoveel behandeld wordt in een half uur tijd lijkt het mij erg onwaarschijnlijk dat er zulke diepe gaatjes zitten, dus met diepe cariës, ik doe hier echt langer over en dan reken ik alleen de overkapping zonder de etsbare onderlaag.
di, 10/07/2014 - 19:54 Permalink
zel'dovich

Die rekening kan natuurlijk nooit kloppen! Ik snap niet waarom zo wordt gereageerd bij navraag van uw kant. In eerste instantie zou ik zeggen dat er misschien, anders dan u zegt of dacht, 4 kiezen zijn gevuld (dat komt voor!) en dat iets fout gegaan is met het nummer van het element. Maar ook dan klopt de rekening niet.

Probeer zelf even teruggebeld te worden door de tandarts, dan zal het snel opgehelderd worden denk ik. Nu zitten er te veel instanties/personen tussen die bureaucratisch reageren of niet zelfstandig kunnen denken.

Aanvulling: opmerkingen van (tandarts?) EMR zijn interessant. Er is duidelijk meer aan de hand met deze rekening en het declaratiegedrag.

.
di, 10/07/2014 - 19:54 Permalink
vV

De twee 3 vlaks vullingen kan op 1 voortand. Waar ik over val is iets anders namelijk de combinatie met en v60, en v21 en v40.
Dit zijn de collegae waar ik een vieze smaak van in de mond krijg, die ervoor zorgen dat het wel normaal werkende deel van de beroepsgroep het steeds moeilijker krijgt.Dit voor 30 minuten redelijk standarard werk?
Klachtwaardig declaratiegedrag...
di, 10/07/2014 - 20:24 Permalink
Grappa

Helemaal eens met vV. De combinatie van V13(of een andere vulling) V21 kan maar V40 kan vrijwel nooit en V60 alleen bij een heel diep gaatje. Erg onaannemelijk allemaal en het lijkt op zakkenvullen. Het leggen van al deze vullingen als ze van goede kwaliteit zijn duurt wel even en zeker geen 30 minuten. Dit soort tandartsen/graaiers zijn een schande voor het vak!
di, 10/07/2014 - 20:37 Permalink
Mark1975

Dank jullie wel voor jullie reacties. Voorop bij mij als patient staat dat ik mij prettig voel bij deze tandartspraktijk en dat er vanuit mijn perspectief wel kwaliteit wordt geleverd op tandheelkunde (nooit geen klachten of pijn en vullingen gaan altijd zonder verdoving).

Echter het blijft de vraag dat ik als patiënt niet kan beoordelen of dat wat in rekening wordt gebracht ook daadwerkelijk plaats heeft gevonden.

De elementen zoals genoemd in de factuur kloppen, de behandeling herken ik en ik weet nog goed om welke elementen het gaat/ging.

Het ging mij vooral om de dubbele drievlaksvulling van element 22. Mijn simpele gedachte was dat een dobbelsteen maar 6 kanten heeft waarvan het grondvlak weg valt, dus maximaal 5. Dus 2x 3 vlaks kon in mijn theoretisch ogen niet. De assistente gaf aan dat er wel 11 vlakken kunnen zijn op 1 element. De dubbele drievlaksvulling van element 22 kan dus.

Ik heb de rekening gesterkt door jullie bevindingen overigens ook bij mijn zorgverzekeraar voorgelegd ter verificatie.
wo, 10/08/2014 - 11:55 Permalink
vV

4 vullingen, van deze omvang gezien de 4x v60 en de rest erbij, kan technisch niet in 30 minuten. daarvoor heb je gewoon teveel handelingen, meer materialen met hun eigen verwerkingstijd etc. .Kost mij denk ik bijna het dubbele in tijd, en ik sta niet bekend als langzaam werkend. Tenminste, als je kwaliteit wilt leveren.
Overigens met V60 situatie op voortanden zouden de meeste mensen smeken om verdoving...dat dat niet nodig was zegt mij eigenlijk al dat er geen situatie met indicatie V60 was...
Dat vind ik ook zo zonde eraan dat de vrije tarieven zijn afgeschoten, dan had een dergelijke praktijk geen andere keus dan de tarieven voor vulling hoog zetten omdat er geen versplintering in codes was daarbij.
En wordt alles een stuk transparanter.
wo, 10/08/2014 - 12:44 Permalink
vV

nog een aanvullende opmerking: ik vind het prima dat u blijkbaar bereid bent te betalen voor kwaliteit.
Helaas biedt het Nederlandse systeem daar nu niet de ruimte voor die tandartsen die dat willen leveren graag zouden zien.
Daar zijn legio protesten over. Ik ben alleen wel van mening dat dat via politiek en NZA en andere betrokken partijen gespeeld meot worden en niet buiten de lijnen van de regels werken.

Ik ben het met veel zaken in dit land ook niet eens, maar zolang de regels er zijn zoals ze zijn , protesteer ik ertegen , waarschuw ik anderen voor de gevolgen ervan, maar ga mij niet buiten de wet bewegen .
Iemand die dat niet kan moet niet doen wat hier gebeurt, want hier heeft gewoon de hele beroepsgroep last van, zeker op een moment dat juist de tarieven en codestructuur op tafel ligt bij alle partijen.....nogal egoïstische houding van deze tandarts dus.
wo, 10/08/2014 - 12:50 Permalink