Is dit een normale prijs voor deze behandling?

Author:
H1983
Posted:
wo, 03/16/2011 - 20:58
Hallo,

Ik heb, beter gezegd had een kies die regelmatig een nieuwe vulling nodig had. (i.v.m afbreken)
In dec. heb ik mijn tandarts gevraagd wat de kosten voor een kroon zouden zijn. Hij vertelde me dat dat ongeveer 600,- euro zou gaan kosten maar dat je een deel vergoed krijgt. Ik heb toen nagekeken hoe dit bij mijn verzekerign zat en ik zou 75% tot 450,- vergoed krijgen. Ik ging er dus vanuit dat ik ongeveer 150,- euro zou moeten betalen. Helaas kreeg ik na de eerste behandeling verschrikkelijke kiespijn. Ik moest terug komen en kreeg een wortelkanaalbehandeling. De tandarts vertelde dat dit wel vaker voor komt. Zelfs bij 1 op de 3 personen. Best een groot risico dus. Hier was ik vooraf niet op gewezen. Maar goed, kan gebeuren.
Nu kreeg ik de rekeningen binnen en ben ik nogal geschrokken van het totaal bedrag. namelijk 1227,62 euro. En dit voor 1 kies!!! Ik moet dus 777,62 euro zelf betalen.
Best veel geld. Als ik dit geweten had had ik dus nooit geen kroon genomen! Mijn vraag is nu eigenlijk: Is 1227,62 een normale prijs voor deze behandeling en hoort een tandarts je niet te wijzen op het risico en de hieraan verbonden kosten. Ik voel me aardig belazerd. Ik zou in de komende jaren 3 kronen gaan laten plaatsen, maar na deze ene laat ik het er maar bij!

Alvast bedankt voor de reactie!
Spiegeltje

Je kunt beter eerst even wat meer info geven, of de rekening hier posten. In ieder geval datum en behandelcodes (R25 etc).

Mijn eerste indruk is wel dat de rekening i.d.d. aan de hoge kant is voor een kroon en een wortelkanaalbehandeling. Pijnklachten na het beslijpen komen wel voor, door irritatie van de zenuw, maar het is niet juist dat dit in (gemiddeld) 1 op de 3 gevallen leidt tot een wortelkanaalbehandeling. Dat komt vrij zelden voor, alhoewel ik daarover geen precieze cijfers kan geven. Aan de andere kant: de behandelde kies was natuurlijk niet meer gezond. Wellicht was de pulpa al geirriteerd en was de kroonpreparatie het laatste zetje. In dat geval had de tandarts u wel op het risico mogen wijzen vind ik.

Voor behandelingen met dit prijskaartje is het gebruikelijk dat de tandarts u informeert over de kosten.
wo, 03/16/2011 - 21:34 Permalink