code verrichtingen mh gebitsreiniging

Author:
Timelord
Posted:
do, 09/08/2011 - 22:16
Mijn moeder gaat regelmatig naar de mh omdat zij 8 jaar geleden een paradontale aandoening heeft gehad en nabehandelingen krijgt en dus redelijk veel geld betaalt (3 tot 4x per jaar). Vooral nu ze bij een particulier zit betaalt ze bijna 3x zo veel als toen ze nog naar het ziekenhuis ging. Wij hebben onenigheid gehad met de particuliere mh, want zij gebruiken namelijk geen codes voor korte behandelingen (T52), maar alleen de standaard T54 - ook al zit mijn moeder er altijd amper 30 minuten. Daarbij komt nog dat de mondhygienist heel langzaam te werk gaat, de mh uit het ziekenhuis was altijd sneller dan 20 minuten klaar met hetzelfde gebit en minstens zo'n goede kwaliteit, zo niet beter.

Wij vinden het een korte behandeling, en de uitvoerende mh zelf ook, dus die had T52 genoteerd een paar keer. Alleen nu zegt de eigenaresse opeens dat ze geen T52 gebruiken, maar alleen T54 dus wij geen 54,24 kunnen betalen, maar 78,53.
- Q: Kan dit eigenlijk zomaar, want een onderscheid kort-standaard bestaat toch niet zomaar? En wat is eigenlijk de definitie van beiden?

Dan heb ik nog een vraag over mijzelf en wat ik zal moeten betalen voor een gebitsreiniging bij een mh, ik bedoel dan het verwijderen van tandsteen/plak en eventueel polijsten. Dit zou ik 1 keer per 1 of 2 jaar willen laten doen. (Een mondhygieniste heeft 1x per 2 jaar aangeraden in 2007, maar sindsdien ben ik nooit geweest)
Als ik nu naar een mh zou gaan, dan hoef ik neem ik aan niet ook een T11 etc moeten ondergaan want ik heb verder geen (paradontale) aandoeningen. Slechts op een paar tanden wat tandsteen, waardoor ik soms kleine ontstekingen krijg.
- Q: Kan ik er dus vanuit gaan dat ik een M50, eventueel de eerste keer een M55 gerekend krijg? Een M59 zou denk ik niet moeten, want grote hoeveelheden tandsteen heb ik echt niet.

Samen met mijn ouders heb ik een verzekering met aanvullend pakket tandheelkunde. Hieronder zou ook mondhygiene vallen, maar mijn moeder krijgt wel altijd een rekening die ze dient te betalen en het valt niet in het eigen risico.
- Q: Dit snap ik dus niet. Als ik dadelijk bv een M50 onderga krijg ik dan dus ook een rekening?. Hier moet ik eigenlijk nog over bellen met de verzekering, maar weet iemand toevallig waarom wij de T52, en nu dus de T54?

Dan nog een laatste kwestie. Van de week ben ik bij de tandarts geweest vanwege hevige pijn. De foto liet geen bijzonderheden zien. Verder dan een kleine ontsteking bij het tandvlees kwamen we niet. Ik had zelf al opgemerkt dat ik een randje tandsteen heb zien zitten en de tandarts bevestigde dit en zei het te zullen verwijderen. Hij pakte zijn gereedschap en heeft iets gedaan. Toen ik thuis kwam zat dat randje er nog steeds en ik heb het idee dat hij slechts gepolijst heeft.
- Q: Hoe zit dit nu, want hij heeft wel een Gebitsreiniging Beperkt gerekend - terwijl het tandsteen er nog gewoon zit?
Dentje

De T52 en T54 zijn redelijk vrij invulbaar. Er is geen definitie met precieze tijd oid. Waarom dit is veranderd, zal uw moeder aan haar mondhygienist moeten vragen. Wat standaard is (T54) zal per praktijk verschillen.
Vrijgevestigde mondhygienisten werken weer vaak met een uurtarief. Daar is de prijs wel afhankelijk van de tijd. Ook hier verschillen de tarieven weer.

Die kleine ontstekingen zijn parodontale aandoeningen. Dus de kans van een T11 zit er best in. Is vanaf hier niet te zeggen.

Uw verzekeraar bepaald uw vergoeding. Bellen dus.

Het is vanaf hier niet te bepalen of het randje tandsteen dat u ziet ook daadwerkelijk tandsteen is. En ook niet of hij enkel gepolijst heeft. Daar ben ik niet bij geweest. Het klinkt alsof u regelmatig last hebt van 'kleine ontstekingen' veroorzaakt door tandsteen. Een bezoek aan de mondhygienist is dan zeker geen overbodige luxe.
vr, 09/09/2011 - 13:39 Permalink
Timelord

Toen wij een paar jaar geleden voor het eerst bij de kliniek kwamen, zeiden ze dat hun uurtarief ongeveer 100 euro is. De eerste keer werd een T11 uitgevoerd, dat duurde best lang, want er was veel te meten. Vervolgens een T22 en daarna 2 of 3 keer een T52.
De T52 duurde altijd max 30 min en dus kregen we ook een rekening van ongeveer 50 euro. Alleen de laatste keer was een T54 gerekend dus wij dachten dat er een foutje gemaakt was - de verklaring van hun kant was dat zij wel een fout had gemaakt, maar met de eerdere rekeningen. Verder dan dit kom ik ook niet.


Wat betreft mij, zou ik denk ik niet in aanmerking komen voor een T11, want dan moet je een DPSI-score 3-neg hebben, maar ik heb echt niet zulke diepe pockets, want mijn tandvlees zit lekker strak, heeft een gezond kleurtje en heb geen blote tandhalzen. Ik ben slechts een paar plekjes met tandsteen, alleen dan nu een ontsteking wat ik nooit heb gehad. Dat kwalificeert mi toch echt niet voor een T11, want er valt ook helemaal niets te meten.
En het randje tandsteen, als ik binnenkort een mh zie dan vraag ik het wel. Die kan het mij vast vertellen!
vr, 09/09/2011 - 16:35 Permalink
Timelord


Samen met mijn ouders heb ik een verzekering met aanvullend pakket tandheelkunde. Hieronder zou ook mondhygiene vallen, maar mijn moeder krijgt wel altijd een rekening die ze dient te betalen en het valt niet in het eigen risico.
- Q: Dit snap ik dus niet. Als ik dadelijk bv een M50 onderga krijg ik dan dus ook een rekening?. Hier moet ik eigenlijk nog over bellen met de verzekering, maar weet iemand toevallig waarom wij de T52, en nu dus de T54?


Nu snap ik het, ik heb wel een aanvullend pakket voor mondhygiene, oa de M-codes, maar niet voor paradontale behandelingen, oftewel de T-codes.
vr, 09/09/2011 - 18:23 Permalink