Behandeling tandklemmen en beugel

Author:
Alexannyw
Posted:
zo, 05/09/2010 - 16:43
Hallo,

Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Alexandra Winter, ben 30 jaar. Ik heb tijdens het voortgezet onderwijs een 'blokjes' beugel gehad. Aan het eind van de behandeling heb ik een maand met alleen de blokjes, zonder draad, rondgelopen. Dit was volgens de ortho voldoende om te kijken of mijn tanden nog weer zouden verzetten. Dit was binnen de maand niet het geval dus ik hoefde geen nachtbeugel of een draadje achter mijn tanden. Nu wil het geval dat mijn gebit niet meer zo recht als een toen ik klaar was met de beugel.
Nu wil het geval dat ik, wanneer ik geconcentreerd bezig ben, ik flink mijn kiezen op elkaar bijt. Ook 's nachts, ik wordt regelmatig wakker met zere kiezen en een zeer kaakgewricht. Ook is het kauwen op die momenten ook pijnlijk (na het tandklemmen). Overdag probeer ik me er bewust van te worden en mijn kaken iets van elkaar te houden. De ene keer lukt dit wel en de andere keer niet. Maar ja, 's nachts is het iets lastiger.

Ik heb dit al een aantal keer met mijn tandarts besproken, hij vroeg of het door stress kwam. Dit was een aantal jaar terug wel zo, toen de stress verdwenen was, had ik ook geen last meer van het tandklemmen. Op dit moment heb ik geen stress, maar wel het tandklemmen. Een tijdje terug heeft de tandarts twee van mijn kiezen minder hoog gemaakt, maar ondanks dat, heb ik er nog steeds last van.

De tandarts begon over een splint, maar hij wilde toch eerst dat er een specialist naar zou kijken. Nu heb ik aankomende woensdag een afspraak bij de kaakorthopedie/ kaakchirurg (is in ieder geval in het ziekenhuis).

Nu is mijn vraag: wordt deze behandeling vergoed door mijn verzekering? Ik ben verzekerd bij Menzis (extra verzorgd 2 en tandverzorgd 2). Zoals ik het bekijk worden de kosten van het aanmeten van bijvoorbeeld een splint en de hele behandeling niet vergoed. Maar zijn daar ook uitzonderingen op, zoals bijvoorbeeld een verwijskaart of iets anders? En zo ja val ik daar binnen? Of moet ik gewoon mijn verzekering verhogen of zelf alles betalen.

Nu mij 2e vraag: Ik wil eigenlijk ook een beugel. Stel dat ik mijn verzekering verhoog naar tandverzorg 4, daarin staat staat dat alles voor 80% vergoed wordt tot een maximum van €1500 euro. Hoeveel zou ik dan zelf voor de gehele behandeling moeten betalen? Van het ergste uitgaand.

Ik hoop dat het duidelijk is en dat jullie mij een antwoord kunnen geven. Ben de hele middag al aan het surfen op het internet en vrees dat het mij best wat gaat kosten. Ik hoop hier duidelijkheid te krijgen. Of in ieder geval een indicatie.

Alvast bedankt!!
vV

als de splint netjes van tevoren word aangevraagd met goede onderbouwing valt het onder bijzondere tandhulde, dus basisverz (telt wel mee met eigen risico!) . Wat ik niet begrijp is dat u niet weet of u nu naar de kaakchirurg of wellicht een affeling bijzondere tandheelkunde verwezen bent. Een goede fysio met aanvullende opleiding hoofd-hals is denk ik mijn eerste keus trowuens. gebruik de zoekfunctie maar eens, dit verhaal is al ontelbare keren gepasseerd.
zo, 05/09/2010 - 17:40 Permalink