Baisverzekering en komende hoge tandartskosten

Author:
Beate
Posted:
za, 01/23/2010 - 22:51
Ik heb een bijstandsuitkering, geen vetpot dus, en ben door de gemeente verplicht me bij een bepaalde aanvullende verzekering bij te verzekeren. Ik heb dus een aanvullende verzekering die maximaal zo'n €300 p.j. vergoed.
Enige tijd geleden kwam ik bij een tandarts die graag wat grondiger werkt dan alleen een gaatje vullen, hij maakte een behandelplan dat op ruim €2000,- kwam en daarvoor is een machtiging aangevraagd 'bijzondere tandheelkunde'. Daarop heb ik een afwijzing ontvangen van mijn zorgverzekering. Hierop dacht ik mogelijk voor bijzondere bijstand in aanmerking te komen, maar gemeente stelt zich op het standpunt het standpunt van de zorgverzekeraar te volgen dat de behandeling niet noodzakelijk is. Zorgverzekering stelt dat er geen indicatie is. Ik mis echter enkele kiezen, heb enkele kronen nodig om andere elementen te kunnen behouden ook om een frame aan te bevestigen , er is sprake van een diepe overbeet waardoor het gebit zich langzaam zelf loswringt uit de kaak om dit te verhelpen zouden enkele elementen worden opgehoogd, daarnaast zijn er van enkele 'splinters' af, en zijn sommige erg gesleten door tandenknarsen in mijn slaap. Ik heb weinig om mee te eten; hoewel het meeste er wel staat sluiten de kauwvlakken niet op elkaar aan, kauwen wordt dan lastig. Door vroege nare ervaringen was ik voorheen erg bang voor behandeling, hierdoor is veel niet gedaan. Nu ik mijn moed bij elkaar geraapt heb wordt het nergens vergoed.
Wie weet raad?
Spiegeltje

maar gemeente stelt zich op het standpunt het standpunt van de zorgverzekeraar te volgen dat de behandeling niet noodzakelijk is
Dat is onzinnig want de zorgverzekeraar beoordeelt helemaal niet of een behandeling noodzakelijk is. Ze kijken alleen of aan de wettelijke vereisten wordt voldaan om voor bijzondere tandheelkunde in aanmerking te komen. Er zijn genoeg situaties waarbij behandeling noodzakelijk is en uitstel leidt tot ernstig functieverlies terwijl dat niet onder bijzondere tandheelkunde valt.

Maar aan dat gegeven heeft u ook niet zo veel. Er is geen makkelijke oplossing en er zijn veel mensen zoals u in dezelfde situatie. Als u het geld niet heeft zit een grondige sanering van het gebit er niet in en blijft het pappen en nathouden. Wat wellicht mogelijk is, is om volgend jaar een tandartsverzekering af te sluiten met een hoge dekking zonder medische selectie, bijvoorbeeld Menzis TV3 of TV4. U betaalt dan veel premie maar een groot deel van de behandelkosten worden wel vergoed, echter niet alles en dan moet je er de premie nog bij optellen.
zo, 01/24/2010 - 11:52 Permalink
vV

als ik uw bericht zo lees zou het wel in aanmerking komen voor bijzondere tandheelkunde. Wellicht wordt niet aan bepaalde randvoorwaarden voldaan? wat is de reden van afwijzing? soms wil het wel eens helpen om nadere toelichting te vragen, oftewel onderbouwing van het argument van de verzekering dat het niet voldoet aan de voorwaarden.
zo, 01/24/2010 - 12:04 Permalink
Beate

Allereerst; hartelijk dank voor het meedenken!

@ Spiegeltje: dat onderscheid had ik ook ontdekt maar moet dat zien te onderbouwen, daar ben ik zelf helaas niet medisch onderlegd genoeg voor (denk ik).

@vV: Ik heb telefonisch en per mail aan zorgverzekeraar gevraagd om nadere toelichting op de afwijzing, ik krijg echter telefonisch alleen te horen dat wegens de wet bescherming persoonsgegevens alleen aan mij gemeld kan worden dat er geen indicatie is. Waarom dat zo is wordt niet vermeld, ook niet aan mijzelf. Per mail luid het antwoord eveneens dat er geen indicatie is en volstaat men met het kopieren van de wettekst m.b.t.bijzondere tandheelkunde.Er is mij wel gezegd dat ik bezwaar kan maken tegen de beslissing, maar ik vind dit lastig nu ik niet precies weet hoe de beslissing tot stand is gekomen. Is het mogelijk zinvol alvorens een bezwaarschrift te versturen een brief met verzoek om toelichting op de afwijzing aan zorgverzekeraar te sturen? Of is het mijn tandarts die dit zou moeten/kunnen doen?
zo, 01/24/2010 - 13:29 Permalink
vV

uw tandarts moet dat doen, met een gespecificeerde afwijzing, dus geen algemen verwijzing naar de algemene regels. Die kent hij ook en op basis daarvan juist is de aanvraag gedaan lijkt mij.

Een diepe beet met overbeet is aangeboren. Nu is het wel zo dat men bij dit soort zaken niet alleen graag de gevolgen behandeld ziet maar ook de oorzaak, dus wellicht is er een kaakoperatie nodig daarvoor. Zodra er een dergelijk plan ligt denk ik dat een aanvraag positief beantwoord zal worden.

Ik krijg behandeling van een paar mm beetverhoging ivm slijtage al gemachtigd, dus waarom dit niet vraag ik mij? Heb net een machtiging gekregen voor een plan met 2 bruggen etc regio ruim het dubbele van dat van u.

overigens: de verzekering is verplicht u de info te geven, maar niet per telefoon, omdat dat idd niet correct is (men kan niet controleren wie er aan de andere kant zit).
zo, 01/24/2010 - 14:05 Permalink
Beate

uw tandarts moet dat doen


Ik heb mijn tandarts inmiddels gevraagd of hij dat zou willen doen. Het antwoord was dat mijn zorgverzekeraar het goed recht heeft de machtigingsaanvraag niet te honoreren. Ik neem maar aan dat dit 'nee' betekent.. Verder adviseerde hij mij bijzondere bijstand aan te vragen...dit draait prachtig in een kringetje rond. Weet iemand nog wat? Ik kan mijn tandarts tenslotte niet dwingen :o
vr, 02/05/2010 - 18:55 Permalink
vV

als uw tandarts een beetje ruggegraat heeft neemt hij zelf geen genoegen met die afwijzing die waarschijnlijk alleen een standaardbrief behelst. In mijn ervaring is er veel mogelijk wanneer je tegen de afwijzing ingaat, en ook om inhoudelijke argumenten vraagt (die nu niet gegeven zijn). Aangezien bij een correct ingediende aanvraag en een correcte indicatiestelling, waar ik wel vanuit ga, de zorgverzekering die argumenten niet meer heeft moet men alsnog honoreren. Helaas gaan steeds meer verzekeraars werken met de amerikaanse formule lijkt het wel: eerst afwijzen, pas als er beroep is honoreren wanneer binnen de voorwaarden.

Ik snap ook de houding van de tandarts niet, wanneer hij niet in verweer gaat zullen toekomstige aanvragen bij deze verzekering op dezelfde manier behandeld worden, want hij doet er toch niets tegen..Want zo werkt het wel... Waarschijnlijk is de aanvraag door lager personeel behandeld zonder echte tandheelkundige kennis, en niet door de adviserend tandarts...
za, 02/06/2010 - 09:36 Permalink
Beate

De tandarts stelt desgevraagd dat een bezwaar van zijn hand weinig zin heeft vanwege het effect van de crisis op de mentaliteit van de zorgverzekeringen en dat ik het zelf zal moeten doen. :roll: Ehm, ja, iets doen is beter dan lijdzaam het moment afwachten dat alles getrokken moet. Ik ga aan de slag.
Dank voor de reacties, en wie tips heeft; ik hoor het graag!
wo, 02/10/2010 - 11:36 Permalink