Advies CVZ: Tandzorg jongeren uit basispakket

Author:
Spiegeltje
Posted:
vr, 04/09/2010 - 09:29
"In 1995 is de aanspraak op tandheelkundige hulp voor volwassen verzekerden beperkt. De beperking van de 0aanspraak op tandheelkundige hulp is doorgevoerd om daarmee de gewenste financiële verantwoordelijkheid van de burger voor de kosten van zijn mondgezondheid gestalte te geven. Met ingang van 2008 is de leeftijd tot waarop jeugdige verzekeren recht hebben op mondzorg verhoogd van achttien naar tweeëntwintig jaar.

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft beoordeeld of het recht op mondzorg voor verzekerden van achttien- tot tweeëntwintigjarigen past binnen de uitgangspunten van het pakketbeheer en de gewenste eigen verantwoordelijkheid voor de mondgezondheid.
Op basis van onderzoek dat het CVZ heeft laten uitvoeren is er geen aanleiding tot zorginhoudelijke bezorgdheid over de ontwikkeling van de mondgezondheid voor de groep van 18 tot 22 jaar.

Het CVZ komt tot de conclusie dat er op grond van het pakketprincipe noodzakelijkheid geen aanleiding is mondzorg voor achttien- tot tweeëntwintigjarigen te rekenen tot de te verzekeren prestaties.

Het CVZ adviseert de minister het recht op mondzorg voor
jeugdige verzekerden te beperken tot achttien jaar."

CVZ is tot deze conclusie gekomen, onder meer omdat volgens het CVZ niet is gebleken dat de groep jongeren een risicogroep vormt. Zo heeft de maatregel geen invloed gehad op het tandartsbezoek van jongeren. Dat was in 2008 wel de aanleiding om de zorg in het basispakket op te nemen.De NMT en NVM vinden overigens wel dat sprake is van een risicogroep.

Indien de minister het advies van het CVZ overneemt en het recht op mondzorg voor jeugdige verzekerden beperkt, geldt voor verzekerden vanaf achttien jaar een eigen verantwoordelijkheid voor hun mondzorg. Kosten voor de mondzorg komen voor eigen rekening of ten laste van een eventueel afgesloten aanvullende verzekering.

De voorgestelde aanpassing van de te verzekeren prestatie
levert een besparing op van ruim € 90 miljoen per jaar.

Bron: http://www.cvz.nl/binaries/content/documents/CVZ_Internet/nl/documenten…