Achteruitgang gebit door medicijn gebruik

Author:
Nutterts
Posted:
wo, 12/23/2015 - 14:39
Hallo, ik wou graag deze situatie hier neerleggen. Misschien heeft iemand er ervaring mee gehad of vanuit een ander perspectief wat advies.

M'n vriendin moet sinds 2004 medicijnen gebruiken vanwege een aangeboren ziekte. Sindsdien gaat jaar na jaar haar gebit achteruit. Ze zit al sinds voor die tijd bij de zelfde praktijk maar natuurlijk heeft ze wel om de paar jaar een andere tandarts.

De tandarts (en behandelaar mbt haar ziekte) zijn er van overtuigd dat de achteruitgang direct verband houdt met de medicijnen. De tandarts heeft ook geen aan of opmerkingen over haar mondhygiëne. We zijn nu al 8 jaar samen en hoe trouw ze haar tanden poetst, spoelt (alcohol vrij!) en met raggertjes tussen de tanden schoonmaakt zou ik nog veel van kunnen leren.

Ook heeft ze de hoogste verzekering die ze kan krijgen met een maximale vergoeding van 1000 euro per jaar. Daar gaat ze steeds overheen en kan ze eigenlijk niet betalen vanuit haar uitkering.

Haar tandarts (zover ik het begrijp, duits accent waar ik nog niet aan gewend ben) loopt tegen een muur aan dat ze wel had geïnformeerd wat er mogelijk was maar dat ze zich alleen kon baseren op foto's van 2013 (toen zij haar tandarts werd) die ze heeft gemaakt sinds zij haar tandarts is geworden. Daarom zou er geen afzonderlijk budget hiervoor aangevraagd kunnen worden bij de verzekeraar omdat de achteruitgang toen natuurlijk al lang en breed was ingezet.

Via de manager van de praktijk is wel duidelijk geworden dat er foto's zijn die terug gaan tot 2002.

Om een idee te geven, in het afgelopen jaar zijn door middel van foto's 10 gaatjes gevonden en gevuld, een wortelkanaal behandeling en vandaag een afgebroken kies (zelfde als waar de wortelbehandeling is uitgevoerd). Het jaar daar voor was behalve de wortelkanaal behandeling vergelijkbaar.

Heeft iemand ooit met zo'n situatie te maken gehad? Sowieso gaan we in het nieuwe jaar zelf maar eens contact zoeken met de verzekeraar. Maar tips, advies en informatie is meer dan welkom.

Alvast bedankt!
Lieneke

De beste tip die ik kan geven: Zoek een goede mondhygiënist. Er is begeleiding nodig om de mondhygiëne nog beter te krijgen. De mondhygiënist is vrij toegankelijk; er is geen verwijzing nodig. Op kieskrm.nl kun je mondhygiënisten vinden die in het kwaliteitsregister staan en in de buurt zitten. Laat je niet afschepen met een preventieassistent, want die is niet bekwaam om zieken te behandelen.
ma, 01/04/2016 - 09:35 Permalink