Aansprakelijk stellen oude tandarts

Author:
JasmijnDie
Posted:
ma, 05/27/2013 - 11:39
Hoi,

In mei 2012 ben ik op controle geweest bij mijn oude tandarts. De assistente had een gaatje geconstateerd, verder was mijn gebit goed. Ik ga 2x per jaar op controle en tussen mei en november 2012 ben ik extra gaan poetsen en heb ik een elektrische tandenborstel aangeschaft. Echter toen ik in november 2012 terug kwam voor controle, zag de assistente ineens 6 gaatjes zitten. Omdat ik me niet fijn voelde bij de tandarts die dit zou vullen ben ik overgestapt.

Ongeveer twee maanden later kwam ik bij de nieuwe tandarts waarbij ik aangegeven had dat ik waarschijnlijk 6 beginnende gaatjes zou hebben. Toen deze tandarts echter controleerde bleek ik net een gatenkaas. Ik heb momenteel 4 afspraken staan van een half uur, drie kwartier, anderhalf uur en een uur en drie kwartier om alles te kunnen fixen. Ik kreeg van hem een pakket aan folder mee, moest Elmex cariesprotectiegel aanschaffen en gebruiken, nog meer poetsen en bepaalde tandenstokers aanschaffen die goed waren voor mijn gebit. Nu vind ik het persoonlijk apart dat ik binnen 2 maanden tijd van 6 beginnende gaatjes naar ongeveer 15 gaatjes ben gegaan, die ook niet bepaald klein zijn. Daarnaast vind ik het raar dat mijn oude tandarts nooit kwam kijken, alleen diens assistente (is dit normaal?) en hij mij nooit verdere informatie gegeven heeft behalve dat ik bijvoorbeeld aan één kant wat meer moet poetsen.

Kan ik de oude tandarts aansprakelijk stellen voor nalatigheid? De kosten die ik nu maak om mijn gebit alsnog goed te krijgen zijn al bij al zo een €200 - €250. Dit is voor mij ontzettend veel geld, terwijl met meer preventief werk ik dit had kunnen voorkomen. Zelf heb ik de gaatjes nooit gevoeld en ben ik alleen maar beter voor mijn tanden gaan zorgen. BIj de nieuwe tandarts kreeg ik dingen te horen over de verzorging van je tanden die ik nog nooit heb geweten.

Wie kan mij hierover advies geven?

Groeten
Lieneke

Begrijp ik nou goed dat je de controle bij de assistente liet uitvoeren? Waarom vond je dat goed? Een assistente is hier niet of zeer beperkt voor opgeleid. Ik zou daar de controle niet bij willen laten uitvoeren. Ik ben er wel voor opgeleid maar ik kies ervoor om de controle samen met de tandarts te doen. We vullen dan elkaar kennis en ervaringen aan. Dat is heel prettig, ook voor de patiënt.
Het lijkt mij inderdaad zeer stug dat er in zo'n korte tijd zoveel gaatjes zijn ontstaan. Zijn er regelmatig foto's gemaakt? Als je deze naast elkaar legt, kan je zien of de gaatjes al langere tijd aanwezig waren of niet en in welk stadium.
ma, 05/27/2013 - 12:09 Permalink
Romy32

De kosten die ik nu maak om mijn gebit alsnog goed te krijgen zijn al bij al zo een €200 - €250.

Hoe kom je precies aan dit bedrag, als ik vragen mag?
Voor ongeveer 15 gaatjes (en de tijd die er voor je is gereserveerd) lijkt het me namelijk aan de lage kant....
Of ben je heel goed aanvullend verzekerd?
ma, 05/27/2013 - 12:14 Permalink
vV

dat die assistente de controles deed deugt inderdaad niet.. Zeker wanneer er niet op goede wijze gedelegeerd is.
Niet alleen rijp voor een tuchtrecht klacht maar ook voor de IGZ wat mij betreft.

Voor anderen die meelezen: u kunt , zelfs moet wat mij betreft verlangen dat de tandarts zelf de controle doet.
Als de reactie dan is dat u dat niet te kiezen heeft moet u er echt voor kiezen naar een andere tandarts te gaan...

Overigens zijn het vaak juist dit soort praktijken die een overeenkomst met zorgverzekeraars hebben ...hoezo controle vanuit de verzekeraars op kwaliteit van geleverde zorg.

overigens kan het best zijn dat er diverse gaatjes zijn die zo klein zijn dat dat met goede preventie best stabiel kan blijven. Het hoeft niet alleen de oude tandarts geweest te zijn die het verkeerd ziet/zag. ik kan wel begrijpen met de ingezette lijn dat het vertrouwen daar wel wat groter is.
Ik hoop dat de inhoud van de folders wel mondeling ook besproken is, en dat de voeding ook aan de orde is gekomen?
ma, 05/27/2013 - 13:05 Permalink