4x behandelplan ingediend door div tandartsen: mag dat wel??

Author:
Marry1972
Posted:
za, 08/08/2009 - 12:59
Ik kwam er gisteren achter dat er 4x € 92,60 is gedeclareerd voor behandelplannen.

1x Tandartspraktijk In Ijmuiden 5 mei 2009
2x Tandartspraktijk in Heemskerk juni 09 - voor boven - en onderkaak
1x mijn nieuwe tandarts in Beverwijk, wie echt bezig is met een plan.

De overigen hebben alleen een offerte uitgedraaid. Zij vroegen aan mij, wil je een overzichtje mee, wat we eventueel kunnen doen? Vervolgens krijg ik een offerte ad € 1700 en in Heemskerk een offerte voor de bovenkaak (brug/kroonwerk) ad €6500 en onderkaak idem precies hetzelfde bedrag en exact dezelfde offerte...daarnaast kreeg ik een offerte voor gebitsbeschermer ad € 233,--. Ik had geen vertrouwen in tandartspraktijk IJmuiden, na horrortandarts kwam ik hier terecht, ze stelden verschillende diagnoses (zenuwbehandeling/boren), terwijl bleek dat deze fout gesteld waren, verder is foto genomen van verkeerde tand.

Zowel de tandarts in IJmuiden als in Heemskerk, hebben mij niet verteld dat zij het maken van een soort standaardofferte, dit gedeclareerd zou worden naar de zorgverzekeraar. De tandarts in Heemskerk was niet mijn huidige tandarts, maar alleen check boven/onderframe, volgens haar kon ik deze wel "uitgooien" en had meteen de offerte paraat.

Ik voel me echt dubbel gedupeerd, deze bedragen gaan wel van mijn vergoeding af. Alleen al 4x EURO 92.60 voor behandelplan waarvan 3 niet terecht, :smt018

Hellleppp... mag dit zomaar en kan ik nog iets doen???
Er moeten nl. nog een aantal behandelingen plaatsvinden, welke misschien betaald hadden kunnen worden van deze paar honderd euro........ :smt013
mecánico para …

sowieso is een uitdraai met de prijs van de behandeling geen behandelplan maar een prijsopgave. een behandelplan is iets dat op papier staat, waar uitleg wordt gegeven over 1) het probleem, 2) de motivatie van de keuze en de 3) kosten die daarbij worden gemaakt. Dit is iets dat u bespreekt met uw behandelaar.
Een plan geldt voor 1 probleem of voor een hele mond. niet voor een onderkaak of een bovenkaak, dus twee nota's over 1 plan kan niet.

Wat me wel verbaasd is dat u binnen 3 maanden tandartsen bezoekt en niet een bespreking van de mogelijkheden kreeg. op zich een raar verhaal ook dat een vlslagen onbekende tandarts voor u meteen weet wat goed voor u zou kunnen zijn en er zulke bedragen tegen aan legt. Als ik de prijzen van de problemen hoor en de keuzes die ze lijken te maken zijn ze allemaal wat "ad hoc" aan het behandelen. Ik denk ook dat uw probleem iets is wat een goede termijnplanning in zich heeft want bruggen en gebitsbeschermers samen zijn best.................. een beetje onvoorspelbaar bij onbekende patienten. kortom, ze gaan u behandelen maar echt helpen is er mogelijk voor die prijzen niet eens bij.

succes, en denk qua problemen misschien ook eens aan de ACTA in Amsterdam. Kost misschien meer tijd maar dan is er tenminste een langere termijn planning. Iets dat ik in uw verhaal nu niet terug zie.
za, 08/08/2009 - 18:25 Permalink
rixt

sowieso is een uitdraai met de prijs van de behandeling geen behandelplan maar een prijsopgave. een behandelplan is iets dat op papier staat, waar uitleg wordt gegeven over 1) het probleem, 2) de motivatie van de keuze en de 3) kosten die daarbij worden gemaakt. Dit is iets dat u bespreekt met uw behandelaar.


Het gaat hier om c28, neem ik aan. Wat houdt een "bespreking behandelplan" in die gedeclareerd wordt als c45?
zo, 08/09/2009 - 11:17 Permalink
mecánico para …

C 28 uitgebreid onderzoek t.b.v. dit omvat:
opstellen van behandelingsplan - de voorgeschiedenis en de toestand zoals die
nu is
- eenvoudig tandvleesonderzoek
- eenvoudig onderzoek naar het
kaakgewrichtsstelsel
- onderzoek naar de functie tijdens het kauwen
en het bijten
- opstellen behandelingsplan (röntgenfoto's
en/of gipsmodellen niet inbegrepen)
Niet in combinatie met C 11, C 12, C 13 in dezelfde
zitting.
Exclusief röntgenfoto’s of gipsmodellen


C45 ken ik niet als zodanig

en zo te lezen is een begroting zonder dit onderzoek ook niet een c28 maar een C11
zo, 08/09/2009 - 11:53 Permalink
Marry1972

dank voor de snelle reacties!! Het gaat om 4x een C28.

Ik had een horrortandarts in Beverwijk (10 jaar), aansluitend ga ik naar IJmuiden voor "Second Opinion" in sept 08. Aansluitend schrijf ik mij in als patiënte in praktijk. Mijn behandeld tandarts aldaar wordt ontslagen omdat hij zijn werk niet goed deed. Vervolgens krijg ik in dezelfde praktijk 5 verschillende tandartsen en verloopt heel rommelig...Zij hebben mijn frames vervaardigd welke nu nog niet helemaal in orde zijn.
Uiteindelijk is er door een waarnemend tandarts in deze praktijk een offerte opgesteld = behandelplan in mei 09?

Ik liet mijn frames testen bij zgh. angsttandarts in Heemskerk, zij vondt het bagger en vroeg of zij een offerte op papier voor mij kon printen door assistente... de bovenkaak is een exacte kopieofferte onderkaak (totaal € 13.000,--). Zij hebben geen foto's gemaakt of de rest van mijn gebit gecheckt/besproken.

Mijn nieuwe tandarts is echt bezig met de situatie/conditie van mijn gebit en had mij doorgestuurd naar kaakchirurg (OPG), mondhygieniste en vervolgens naar tandtechnicus voor het herstellen v.d. frames.
Gelukkig bleek de OPG goed te zijn en kunnen we verder met herstel van gebit.
In principe in mijn ogen kan alleen mijn nieuwe tandarts een behandelplan declareren ??

Hoe kan ik dit nu het beste aanpakken??
zo, 08/09/2009 - 19:55 Permalink
mecánico para …

Nee, iedereen die een plan maakt mag dat declareren, dat zou anders wel een beetje vreemd zijn. echter ik denk dat er in IJmuiden door diverse mensen aangekloot wordt en jij de rekening daarvan dreigt te krijgen. Dat iemand slechte frames maakt hoort op kosten van die praktijk of die tandarts te worden geregeld. Alles wat daardoor nuttig en nodig is dus. Dan een offerte voor nieuw werk = geen plan!!
De praktijk eigenaar of dat nu tandarts is of niet aanspreken op deze onterechte graai cultuur ten koste jou. Gelet op het ontslag van die troela maak je nog een redelijke kans als je eens zachtjes vraagt naar wie daar de "geschillen commissie" van is. Is het een tandarts in loondienst dan is de praktijk en de tandarts beide aan te spreken. De opvolger mag uiteraard declareren, maar aangezien ze naar buiten treden onder 1 naam (waarschijnlijk zelfde nota papier etc) kan je ze knippen en scheren. zeker als ze twee plannen rekenen en slechte qualiteit leveren.

De tweede, met twee printjes en een mening over de frames is ook geen plan, maar een mening gebaseerd waarop eigenlijk als er geen onderzoek is gepleegd?

De derde (vierde plan) dat snap ik.

Kortom. Vraag ze maar naar de geschillencommissie bij de eerste praktijk want dit is wat te ruig gerekend en ook nog voor slecht werk betaald. Bij nummer twee mag ze een consult rekenen tenzij de gebitssituatie even op schrift wordt gezet voor je. En dat gaat 'n tandarts die effe kijkt zonder foto's niet lukken.
zo, 08/09/2009 - 20:59 Permalink
Marry1972

dank voor je reactie!! Ik voel me dubbel gedupeerd, eerst door een tandarts wie schade aanricht in mijn gebit, vervolgens proberen 2-tal tandartspraktijken geld uit mijn situatie te slaan...

Volgens mij is de beste oplossing om contact op te nemen met het ACTA, zodat ik een eerlijk antwoord kan krijgen over mijn situatie en mogelijkheden.

Mijn nieuwe tandarts probeert mij te laten wennen aan mijn boven/onderframe, deze heb ik 8-9 maanden, maar kan hier niet aan wennen, mijn tandvlees is vaak geïirriteerd, ze zitten niet goed, na talloze malen teruggeweest te zijn met die dingen. Ik begrijp wel waarom hij dit doet, hij vertelde mij dat het niet niets is wat ik heb moeten doorstaan.
Maar ja.. ik moet eerst betalen voor k-frames ad € 1700, daarnaast worden ze weer aangepast, gedeeltelijk vernieuwd => weer kosten, wie betaald het allemaal... terwijl dit niet mijn 1e keuze zou zijn geweest. Ik voel dat het mij is aangepraat...
Ik noem het steeds op, maar er wordt maar overheen gepraat. Ik moet eerst wennen, misschien dat ik over 10 jaar moet denken aan implantaten, aldus tandarts. Ik heb het idee dat het bovenframe mijn bovengebit uit proportie drukt.. binnen 1 jaar zijn mijn tanden wat gaan "verschuiven", precies de tijd dat ik de frame(s) heb....

Gelukkig hou ik de rest van mijn gebit supergoed bij... heb al teveel (onnodig) verloren...
Zelfs mijn oude tandarts van 10 jaar terug heeft me gebeld gisteren, omdat zijn verbazing over de huidige toestand uit te spreken (mijn ouders en broer komen nog bij hem.. had ik maar nooit weggegaan... maar ja... te laat.....)..
:smt012
do, 08/13/2009 - 19:57 Permalink