2x rontgenfoto maken en berekenen

Author:
ak
Posted:
wo, 12/14/2011 - 15:18
Ik ben vorige week bij de tandarts geweest en toen zijn er 2 rontgenfoto's gemaakt (code X10).
Daaruit bleek dat er 3 kiezen (2 verstands) getrokken moeten worden en een paar gaatjes gevuld.
Maar in de offerte voor deze behandelingen staat weer een rontgenfoto vermeld, dit keer een orthopantomogram (code X21). Is dit logisch en zo ja, waarom? Ik ken en zie het verschil niet, maar mij komt het vreemd en dubbel/overbodig over.
Chris888

De foto's die bij jou gemaakt zijn zullen bitewings zijn geweest. Hierop zie je alleen de kronen van de kiezen en slechts een klein stukje van de wortels. Deze foto's zijn geschikt om gaatjes tussen de kiezen en onder vullingen op te sporen.

X21 is een overzichtsfoto waarop ook de wortels zichtbaar zijn. Hierop kan de tandarts oa zien hoe de wortels lopen, denk aan wel/niet krom, hoe ver van zenuw, kaakholte enz., van belang bij het verwijderen van verstandskiezen.
wo, 12/14/2011 - 20:38 Permalink
ak

Vreemd dat deze foto niet is genomen bij het verwijderen van mijn 2 andere verstandskiezen (gebeurde bij de kaakchirurg in het ziekenhuis).

Ik heb nog wel een vraag over de al genomen foto's.
Hierover had de tandarts een brief gestuurd naar de patienten dat deze zou worden genomen bij een volgend bezoek. Dit omdat de praktijk is overgenomen door een andere tandarts en de vorige het bestand niet up to date (gesaneerd) bleek te hebben. Is het dan redelijk om deze kosten wel in rekening te brengen bij de patient?
do, 12/15/2011 - 11:07 Permalink
Chris888

Als ik lees dat er behalve je verstandskiezen ook een gewone kies getrokken moet worden en een paar gaatjes gevuld, dan denk ik dat die bite-wings gewoon nodig waren.

Normaal worden die om de 2-3 jaar gemaakt, bij een hoog risico op gaatjes vaker. Wanneer was de laatste keer hiervoor?

Als je je nog steeds afvraagt waarom de tandarts precies een X21 wil maken, dan raad ik je aan dat aan hem/haar te vragen. Misschien is er nog wel een reden dan alleen verkrijgen van voorinfo voor het verwijderen van je verstandskiezen. Dat kan.
do, 12/15/2011 - 18:45 Permalink
Chris888

Dit was de eerste keer dat ze werden genomen.


Dan zijn er dus geen recente foto's kwijt geraakt bij de overname van de praktijk en is het normaal dat de kosten voor de foto's in rekening gebracht worden.
Het lijkt er op dat je nieuwe tandarts zorgvuldiger te werk gaat dan de vorige.
vr, 12/16/2011 - 13:17 Permalink
ak

Ze zijn inderdaad niet kwijt geraakt, ze zijn door de vorige tandarts nooit gemaakt.
Maar de huidige tandarts heeft ze ook pas na een paar jaar genomen. Nu blijkt er echter wel dat er meer aan de hand is met een tand waar ik al een aantal jaren geleden een paar keer van aan had gegeven dat ik er last van had.
za, 12/17/2011 - 10:58 Permalink