2011 - Jongerenvergoedering - Verstandskiezen

Author:
Studentemetvraag
Posted:
di, 11/16/2010 - 12:27
Hallo,
Ik heb van de tandarts gehoord dat, hoewel ik er geen last van heb, mijn verstandskiezen er uit moeten worden gehaald. Zonde van de orthodontiekosten stelde ze. Ik ben 20 jaar oud en val dit jaar (2010) nog onder de standaard basisverzekeringvergoeding voor jongeren tot 22 jaar. In januari zal deze regeling echter ophouden te bestaan waardoor ik niet meer weer waar ik aan toe ben. De verzekeringsdame, in mijn geval AnderZorg, wist het ook niet. Ik heb alleen een basisverzekering met een maximaal eigen risico (650euro volgens mij). Kaakchirurgie valt nu dus nog onder mijn basisverzekering(?).
Nou wilde ik gaan uitrekenen wat dit gedoe mij allemaal gaat kosten en of ik dan dus beter uitben met een nieuwe verzekering, ik mijn kiezen er in 2010 nog uit moet laten halen (als dat nog kan), of maar alles moet gaan ophoesten.
Probleem: Ik heb geen idee hoeveel de verwijdering gaat kosten Het gaat dus om verwijdering van 18, 28, 38, 48. Weet iemand dit?

Alvast bedankt!
mecánico para …

dat eigen risico ben je volledig kwijt. als je je eigen risico laag maakt betaal je waarschijnlijk iets vergelijkbaars maar wel over 12 maanden gespreid. dus na 2010 eruit halen en je verzekering optimaliseren voor 1 jaar is denk ik het slimst. ze er nu op verwijzing uit laten halen voor eind december lukt organisatorisch waarschijnlijk niet echt meer
di, 11/16/2010 - 13:12 Permalink
akua

als je een basisverzekering hebt met hoog eigen risico zonder aanvullend pakket dan ben je nu per mnd het goedkoopst uit. ( scheelt al gauw 240 euro/jr dat kun je evt. reserveren voor dit soort uitgaven)

De tandarts moet je dan wel zelf betalen.
ook het trekken van kiezen.

als de kaakchirurg het doet, na verwijzing, wordt het vergoed maar zul je aan eigen risico = dus veel.. moeten gaan betalen.

als je nu al zou weten dat de gewone tandarts het trekken aankan, kun je een aanvullende tandartsverzekering nemen. dat kost je dan ongeveer 100-200 euro in een jaar. het meeste wordt dan vergoed, of zelfs alles.
bij de ene verzekering wordt 75% vergoed tot een max, bij de andere 100% tot een max. Dat max haal je niet bij een gezond gebit. Maar als er eea gebeurt, dan wel. dat kun je inschatten als je naar de tarieven kijkt.

ik denk trouwens wel dat de tandartsen wat minder scheutig worden met sealen/controleren/foto's bij 18-21 jarigen nu.

Ook zou ik er een voorstander van zijn dat patienten zelf altijd de rekening kunnen inzien en die niet direct verrekend worden met een verzekering. zo heb je nl geen zicht op de kosten van de gezondheidszorg. geldt ook voor ziekenhuisrekeningen. bovendien kun je dan zelf ook zien of alles klopt
di, 12/28/2010 - 14:48 Permalink
Spiegeltje

als de kaakchirurg het doet, na verwijzing, wordt het vergoed maar zul je aan eigen risico = dus veel.. moeten gaan betalen.

Per 1 januari 2011 is een simpele verwijzing naar de kaakchirurg niet meer voldoende om de kosten van trekken vergoed te krijgen. Deze kosten worden alleen nog vergoed als ze deel uitmaken van een specialistisch behandelplan. Eenvoudige extracties vallen hier niet onder. Dit is gedaan omdat teveel naar de (dure) kaakchirurg werd verwezen in gevallen dat een gewone tandarts de klus ook makkelijk zou moeten kunnen klaren.

Een scherpe scheidslijn is m.i. nog niet te trekken, maar het zou kunnen dat een machtiging van de zorgverzekeraar nodig is.
di, 12/28/2010 - 15:43 Permalink