zwart randje

Author:
antoinette204
Posted:
ma, 08/27/2007 - 14:28
laatst keek ik in de spiegel en zag iets vreemds op mijn voortand.
ik zag een zwart randje op mijn voortand helemaal van boven net onder het tandvlees.heb geprobeerd het eraf te krabben,maar dat ging niet.
het is hard.
wie kan mij vertellen wat dit kan zijn,ik ben bang dat het een tand ziekte is. :smt010
Spiegeltje

Misschien tandsteen dat onder het tandvlees heeft gezeten en dat nu zichtbaar is geworden omdat het tandvlees wat is teruggetrokken? Dit zogeheten subgingivaal tandsteen is bruin van kleur maar soms ook zwart. Als sprake is van een geplaatste 'porcelein op metaal' kroon kan het een donker metaalrandje zijn. Verder zou ik het ook niet weten. Het lijkt me iets voor de mondhygieniste of tandarts. Je moet er zelf niet aan gaan zitten krabben omdat het, zoals je al hebt gemerkt, goed vast kan zitten en je het gevaar loopt onderliggend weefsel (dentine) of de glazuurlaag te beschadigen.

Het is altijd wenselijk de vorming van tandsteen te voorkomen door een uitstekende mondhygiene en periodiek bezoek aan de mondhygieniste. Als het tandvlees zich inderdaad wat terugtrekt is het ook wenselijk de oorzaak daarvan na te gaan. Eén van de oorzaken is overigens te hard poetsen.
ma, 08/27/2007 - 14:47 Permalink