zonder indicatie paradontaal onderzoek

Author:
neet01
Posted:
ma, 12/13/2010 - 23:20
Hallo,

Omdat de tandarts niet zoveel zin heeft om tandsteen te verwijderen, zeurt hij al ettelijke jaren dit bij een mondhygienist te laten doen. Nu ja, dit keer maar eens doen. Mijn vrouw is vandaag gegaan. Ik enthousiast gevraagd hoe het ging. Wat blijkt: ze heeft een paradontaal onderzoek gekregen en een vervolgplan. Verder niets gedaan - € 148,60 (T12).
Vervolg: A10 4 ( ze gaat het in 4 sessies doen) 51,24 , T22 28 x €574,- 4n T32 1x (Herbeoordeling) € 92,33. Ff € 866,07.

Ik natuurlijk verbaasd en wederom boos, wat ik krijg steeds meer het idee dat de hele tandartswereld de nodige poten uitdraaid. Bij navraag wat mijn vrouw geantwoord heeft of ze last van haar tandvlees heeft, heeft mijn vrouw ontkennend geantwoord. Ook bloedend tandvlees is haar in principe vreemd. En ja, ze was mooi op tijd. Nu nog niets aan de hand. Tja wel even een behandeling ad € 866,07. NIETS AAN DE HAND??? Waar gaat dit in hemelsnaam over??? :smt018

We willen gewoon wat tandsteen verwijderd hebben, voordat we voor een periodiek gaan bij de reguliere tandarts. Nu kan ze nog even 4 x terugkomen. En dit ongevraagd? Ik heb volgende week een afspraak, maar jullie begrijpen het wel. Ik ga dus niet............

Wat moet ik hier nu mee? Ben eigenlijk niet van zinnens iets te betalen. Gaarne een antwoord hier op.

Gr. René
advies

Beste René,

Het voorgestelde behandelplan duidt inderdaad op problemen met het tandvlees. Of wel Parodontitis. Informatie daarover is te vinden op:

http://www.tandarts.nl/index.php?option=com_content&task=view&i…

Vandaag is een T12 uitgevoerd. Dat betekent dat er een parodontiumstatus is gemaakt en dat de pockets zijn gemeten. De diepte van de pockets is een indicatie van de ernst van de problemen. Grofweg beginnen de problemen bij groter dan 4. Bij 8 a 9 en daar boven zijn de problemen heel serieus en wordt het meer en meer problematisch. Wellicht kent uw vrouw de pocketdiepten.

Het kan zijn dat patiënten geen directe klachten ervaren. Parodontitis is echter wel iets om goed in de gaten te houden, omdat de uiteindelijke consequentie kan zijn verlies van tanden en/of kiezen. Dan bent u zondermeer verder van huis. Zeker ook financieel, om dan weer tot een tandheelkundige oplossing te komen.

Aan het behandelvoorstel zie ik zo geen gekke dingen. De aanpak lijkt met gebruikelijk. Ik kan me voorstellen dat u bent overvallen door de hoogte van het bedrag. Om de uitgaven te drukken zou u contact kunnen leggen met een mondhygiëniste met een eigen praktijk (de zogenaamde vrijgevestigde mondhygiënisten). Mondhygiënisten die werken in een eigen praktijk kunnen de behandeling ook prima uitvoeren, maar rekenen vaak een lager tarief per tijd i.p.v. verrichting. Mogelijk bespaart u dan zomaar 25 % op het totale bedrag. Het kan in ieder geval de moeite waard zijn het te onderzoeken. Mondhygiënisten met een eigen praktijk vindt u op http://www.mondhygienisten.nl

Ik zou u in ieder geval adviseren om altijd tot behandeling over te gaan. Nu niet behandelen gaat leiden tot veel grotere problemen en hogere kosten in de toekomst.
di, 12/14/2010 - 00:11 Permalink
neet01

Dat zal allemaal wel, maar er is helemaal niet om gevraagd. Er zijn ook geen tandvlees klachten.

Pocketdiepte zat rond de 3-4 geloof ik, maar zoals ik al eerder schreef. Hier vragen we helemaal niet om. Je gaat toch ook niet zomaar rontgenfoto's nemen van iemands lichaam, om maar iets te kunnen ontdekken, zonder dat een peroon klachten heeft? Tenzij specifiek hierom gevraagd wordt.

Nee, ik vind het steeds gekker worden. Vandaar ook dat de verzekeringen onbetaalbaar worden, zo zachtjes aan.
Antwoord is niet echt bevredigend. Het gaat mij erom, dat er zonder enig indicatie niet zomaar een onderzoek gepleegd mag worden ad € 150,-. Dat zie ik in uw antwoord niet terug. Ik ga dit morgen met mijn verzekering opnemen. Betalen zal ik zeker niet!!

Gr. René
di, 12/14/2010 - 01:27 Permalink
Lieneke

Vraagje: Vraagt u altijd of uw tandarts uw gaatjes wilt vullen? Of gaat u er vanuit dat er een afspraak wordt geregeld als u gaatjes heeft?

Alleen na een onderzoek kan een passende begroting gegeven worden, die u ook keurig heeft gekregen. Of u de behandeling laat doen of niet, is aan u. Laat u het niet doen, dan heeft dat uiteraard concequenties voor het behoud van uw gebit en voor uw algehele gezondheid. De keuze is aan u.

De tandarts verwijst u niet omdat hij er geen zin in heeft, maar omdat hij geen tijd heeft en misschien ook wel niet de vaardigheden om u te helpen. Dat heeft de mondhygienist wel.

Het lijkt allemaal erg duur, maar u bespaart op de lange termijn hier geldt mee uit. Doordat uw gebit langer behouden kan worden en u doordat u een goede manier van mondhygiene wordt aangeleerd u minder gaatjes zal ontwikkelen, bespaart u geld op restauraties.

Nog een vraag: Bent u het eens met de stelling: Voorkomen is beter dan genezen?
di, 12/14/2010 - 07:46 Permalink
neet01

Ben hier helaas bij de verkeerde types terechtgekomen. Ook allemaal zakkenvullers. Ze hebben weer een nieuw apparaat

om paradontitus op te sporen et voilat, kassa!!!!!

Ik ben hier helemaal klaar mee.

Ik hoop dat de verzekeringsmaatschappijen een ieder van jullie eens goed door gaat lichten.

Succes met jullie bedriegerspraktijken................
di, 12/14/2010 - 09:17 Permalink
Spiegeltje

U vrouw zou mijns inziens blij moeten zijn dat het probleem parodontitis tijdig onder de aandacht is gekomen. Veel mensen lopen hiermee veel te lang rond. Het behoud van je van je eigen tanden voor de rest van je leven - wat veel mensen tegenwoordig willen en nog niet zo lang geleden in dit kunstgebittenland uitzonderlijk was - is zonder behandeling nauwelijks een optie. In dat opzicht is het bedrag van de begroting - zoals hierboven al meermalen aangeven - zeer goed besteed. Overigens moet daarnaast nog gerekend worden met de kosten van nazorg die jaarlijks terugkomen.

Over de gevolgde procedure kan ik nog dit zeggen: een parodontiumstatus wordt niet zomaar ongevraagd gedaan maar eerst na een zogeheten DPSI-score te hebben gemaakt. Met dit onderzoekje kan worden vastgesteld of sprake is van parodontitis. Als dat het geval is kan - na overleg - een pocket- of parodontiumstatus worden gemaakt zoals ook hier is gebeurd. Dan wordt alles gedetailleerd per element in kaart gebracht. In het tarief hiervoor zit ook het opstellen en bespreken van een parodontaal behandelingsplan. Uw vrouw heeft dus waar voor haar geld gehad. Als het goed is, zijn de bevindingen en het plan ook uitvoerig besproken met uw vrouw. De boodschap komt echter niet altijd meteen duidelijk over omdat de klachten vaak betrekkelijk gering zijn. En als de kosten dan ook nog eens relatief hoog uitvallen - voor iets dat wordt gezien als de mond schoonmaken - zijn reacties van uw type denkbaar. Maar mijns inziens niet terecht.

De situatie in de mond ken ik natuurlijk niet maar de begroting komt mij alleszins redelijk voor een gemiddelde parodontitis, zoals hierboven al is opgemerkt. Elders kun je vaak voor meer terecht zal ik maar zeggen.

NB. Ik verdien mijn brood niet in de tandheelkunde (al maakt dat niet uit natuurlijk)
di, 12/14/2010 - 10:55 Permalink
mecánico para …

Hallo,

Omdat de tandarts niet zoveel zin heeft om tandsteen te verwijderen, zeurt hij al ettelijke jaren dit bij een mondhygienist te laten doen.



Wie weet heeft dat er mee te maken dat u nu tegen die achterstand aan kijkt. Meestal wordt goed advies niet als zodanig herkent, en noemt u het zelfs zeuren etc......tja, en dan blijkt dat hij gewoon eenberg goede zorg kon bieden. Was u eerder ingestap (lees, ingegaan op zijn voorstel), dan was de schade waarschijnlijk beperkt.
Dat u niet gaat betalen moet u zelf weten, maar als de deurwaarder op de deur klopt haalt u uw gelijk echt nergens.
di, 12/14/2010 - 11:16 Permalink
mecánico para …

Ben hier helaas bij de verkeerde types terechtgekomen. Ook allemaal zakkenvullers. Ze hebben weer een nieuw apparaat

om paradontitus op te sporen et voilat, kassa!!!!!

Ik ben hier helemaal klaar mee.

Ik hoop dat de verzekeringsmaatschappijen een ieder van jullie eens goed door gaat lichten.

Succes met jullie bedriegerspraktijken................



Als u een afwijking of ziekte heeft en die wordt herkent, dan is het toch prettig als u er aan wordt geholpen. U houding straalt uit dat u alles beter weet en alles wat niet in uw straatje past afdoet als onzin. raar
di, 12/14/2010 - 11:19 Permalink
vV

denk je echt dat er nog een reactie komt, na die kort door de bocht uitermate generaliserende opmerkingen over "'zakkenvullers"' etc?
Nummer zoveel die niet het antwoord krijgt wat hij wil, en dan maar anderen de zwarte piet toespeelt ipv even bij zichzelf te rade te gaan, en misschien te onderkennen dat omdat hij leek is er enig vertrouwen in de zorgverleners wellicht op zijn plaats is.

Probleem met bepaald soort mensen is helaas dat zijn menen van alles te weten.. nu ja, naar de tandarts gaan is puur vrijwillig, en doe je denkl ik mede om de beste behandeling voor je gebit te krijgen, en soms kost dat geld . Punt is: iedereen mag zelf lekker weten of je gaat of niet, maar als je dan in de stoel zit , is het op vrijwillige basis, en nu komt er een plan/begroting (start paroprotocol, op termijn is er meer natuurlijk). En in plaats van de tandarts cq MH om meer uitleg te vragen gaan we maar schoppen en schelden. jammer...

opmerking: of de tandarts/MH hebben tekort geschoten in voorlichting, of wat zij vertelden is verteld tegen een muur.. oftewel iemand die niet open staat voor de info.
TS weet zelf wel wat van toepassing is. In het eerste geval is het gerechtvaardigd voor verdere behandelingen om meer info te vragen.
di, 12/14/2010 - 11:51 Permalink
neet01

Jullie lezen geen van allen goed. Dpsi is niet gedaan, mijn vrouw heeft geen klachten, kwam gewoon voor tandsteen verwijderen, het enige wat de tandarts ook vertelde, maar hij heeft daar gewoon geen zin in. Dan wordt er ineens ongevraagd een duur onderzoek uitgevoerd. De eertse opmerking was dat er 'toch ook naar gaates gekeken wordt bij een tandarts'. Ja, daar vraag ik ook om. Maar als ik naar het ziekenhuis ga voor een gebroken pink, zal men niet gelijk een Mri scan op mijn lichaam uitvoeren. BEGRIJPEN WE HET NU!!!!!!

HET IS EEN MOOI MODE ARTIKEL. Net als de beugels van kinderen. Ook vaak overdreven.

Slaap verder en vul gerust uw zakken verder.
di, 12/14/2010 - 18:45 Permalink
mecánico para …

BEGRIJPEN WE HET NU!!!!!!

HET IS EEN MOOI MODE ARTIKEL. Net als de beugels van kinderen. Ook vaak overdreven.

Slaap verder en vul gerust uw zakken verder.


mja, echt een heel opbouwende conversatie.
nb, u geeft aan lekker niet te gaan........... da's ook mode. denken het beter te weten.

maar het klopt precies, u hoort bij de mensen die helemaal niemand nodig hebben en alleen maar kunnen kankeren op wat een ander voor u doet. U hoort in de groep mesen die als beste stuurlui aan de wal staan en zelf blijkbaar nergens voro staan in het hele gebeuren.........want ik vraag me af wat er zou gebeuren als iemand die u in uw werk ondersteuning geeft (met uw kennis) en die figuur roept dan, WAT EEN GEL#L zeg, wie ben jij om mij dit allemaal te vertellen.

Afgelopen week kreeg Engelaar bij PSV rood (twee keer geel) omdat ie lag te zeuren bij de scheidsrechter. Ook die denkt dat het op het veld een democratie is. Nee, zo werkt het dus niet. Mensen met uw instelling mogen van mij HE LE MAAL zelf weten wat ze doen, ik doe ook geen controles meer als ik denk dat er nooit aansluitend wordt afgesproken om uit te laten voeren wat er geconstateerd is. En weet u waar ik dat niet meer doe? Omdat ik ondertussen me buikje vol heb van de betweters die zelf nog nooit achter 1 beslissing durfen te blijven staan, van de mensen die het allemaal beter weten terwijl ze de moedermavo nauwelijks met een voldoende hebben afgesloten en naar mensen die blaten dat een tandarts een zakkenvuller is. En dat terwijl u zelf net zo goed uw handje ophoudt als het betaaldag is, of u nou ziek was of matig presteerde die maand, of dat uw werk overnieuw moest en dat allemaal omdat u er even niet helemaal bij was die dag.

ik weet, allemaal aannames, maar zeg zelf, u meent zich te kunnen permiteren te zeggen wat u deed, dan doe ik dat toch ook gewoon.

dus bral maar lekker verder, zoek vooral veel ruzie en weet 1 ding zeker........als ze straks los staan, de wave doen en pijn gaan doen, dan is het allemaal veel te laat om het nog recht te trekken. En dan heeft uw tandarts een dossier met een hele reeks niet gevolgde adviezen en behandelreeksen die u niet na kwam. EN dan, als u even denkt uw gelijk te halenover zijn rug/portemonnaie bij een tuchtcollege, dan zitten daar wijze en grijze mannen die er niet op uit zijn die tandarts de hand boven het hoofd te houden, maar u luchtig de deur uitwuiven onder het motto: eigen schuld, u wist het beter.

EN dan, zelfs dan heeft uw tandarts het waarschijnlijk nog niet goed gedaan, is het een graaier, een zakkenvuller en wat allemaal meer. En u wentelt in de slachtofferrol. Want dan moet het door de hele meute, uit algemene middelen worden betaald omdat u zo zielig bent. Ik hoop dat er dan iemand opstaat en zegt, wat u in die 20 jaar heeft uitgespaard, mag u nu alsnog zelf bijleggen.

OJO
di, 12/14/2010 - 19:17 Permalink
Lieneke

Gelieve geen caps te gebruiken; staat nogal agressief.
Ik laat dit topic even open. Kunnen mensen lezen waarom er eigenlijk cursussen zelfverdediging worden gegeven aan tandartsen en hun personeel...

Een DPSI is niet heilig als er maar wordt doorverwezen als dit nodig is. Hoe een tandarts ziet of er botafbraak is, maakt mij niet zoveel uit, als de juiste mensen maar in de juiste stoel belanden. En ook deze tandarts had het juist; er zijn immers pockets aanwezig. Waren die er niet, kon er ook geen parostatus worden gedeclareerd en was de mondhygienist overgegaan op tandsteen verwijderen....

Waarom overlegt ze niet gewoon met de eigen tandarts/mondhygienist? Dan kunt u uw wens benadrukken. Doe ik ook met mijn patienten. Wilt u niet aan uw parodontitis geholpen worden? Prima, dan gaan we pappen en nathouden. Mij best. Sommige mondhygienisten laten dan de patient zelfs een formulier ondertekenen waarbij ze aangeven ingeformeerd te zijn over de parodontitis en het behandelvoorstel afslaan. Want als dan eenmaal de tanden losstaan, kunnen ze de mondhygienist en de tandarts niet gaan aanklagen. Dat is dan je eigen verantwoordelijkheid geworden.

Kortom: praat met ze. Het zijn net mensen...
di, 12/14/2010 - 19:55 Permalink
BJN

Net als de beugels van kinderen. Ook vaak overdreven


Gek dat u dat schrijft. Ongegrond, en uw perceptie!

In eerste instantie maken de ouders zelf een afspraak in onze praktijk. Wij trekken ze niet van straat, of uit de bus, of schoolklas. Zij willen graag de informatie en de keuze hebben.
Ik, en de rest van de orthodontisten, geven in een informatieafspraak aan waar de technische noodzaak zit. Het is wetenschappelijk aangetoond dat 1/3 van de 12 jarigen baat heeft bij een vorm van orthodontie. Dat is in Europa, US, groot deel van Azie, Australie, enz, een geaccepteerde 'standaard'. Als er geen technische noodzaak is dan vertellen wij dat ook. De keuze om een behandeling te beginnen ligt uiteindelijk dan bij de ouders en het kind. NIEMAND wordt verplicht een behandeling te starten. Noch wordt iemand overgehaald.
di, 12/14/2010 - 21:29 Permalink
neet01

Mooi, en nog steeds niet goed gelezen........Wie wil nu zijn eigen verhaal alleen horen??? Slimme mensen allemaal. Laten jullie jezelf maar tillen hoor!!! Kan de ziektepremie nog verder omhoog.

:smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006

Oh ja, niet vergeten:

:smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001

En nu sluit ik deze onzin af.


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
di, 12/14/2010 - 23:35 Permalink
vV

Lieneke, we geven alleen niet het antwoord wat dhr wilt horen.
Hij wil helemaal niet horen dat er bij zijn echtgenote wellicht (in een vroeg stdium) dingen heel erg mis aan het gaan zijn.
Hij wil helemaal niet horen dat juist parodontitis een verradelijk probleem is omdat het tot een heel erg vergevorderd stadium zonder klachten blijft/kan blijven. Hij neemt niet eens de moeite (begrijp ik uit zijn reacties) internet even verder af te zoeken op dat probleem.

hij weet het allemaal al, en hij weet ook al alles over ons. zijn we toch klaar?
wo, 12/15/2010 - 08:29 Permalink
mecánico para …

Mooi, en nog steeds niet goed gelezen........Wie wil nu zijn eigen verhaal alleen horen??? Slimme mensen allemaal. Laten jullie jezelf maar tillen hoor!!! Kan de ziektepremie nog verder omhoog.

:smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006 :smt006

Oh ja, niet vergeten:

:smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001 :smt001

En nu sluit ik deze onzin af.


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


De basispremie gaat niet omhoog. Het is de aanvullende premie voor tandheelkunde die mogelijk omhoog gaat. Dus wel even de puntjes op de I graag en bij de les blijven.
Verder kun je afsluiten met wat dom smilie gebruik en dat heel vaak, maar dat geeft een beetje uw onkunde weer echt op de vragen en antwoorden in te gaan. Het hele verhaal nu "onzin" noemen is ook des struisvogels'........... ik zeg, val maar in de zelfgegraven kuil en succes met de verdere aanpak.
wo, 12/15/2010 - 11:03 Permalink
wilria

hoi hoi

ik zit net deze topic te lezen en begrijp hier echt geen ene hout van

ts zegt dat de tandarts geen zin heeft om tandsteen te verwijderen. maar heeft hij dat ook echt gezegd? lijkt me eerder dat de man gewoon geen tijd heeft en het liever aan de mondhygienist(e) over laat.

dan begrijp ik al helemaal niet dat een tandarts jaren moet "zeuren" voordat de patient eindelijk zijn goed bedoelde advies eens opvolgt

als er dan eindelijk een mondhygienst(e) wordt geraadpleegd, zijn we niet blij dat we er gelukkig nog net op tijd bij zijn zodat een behandeling goed kan aanslaan. wel nee, dan hebben we een hoop commentaar omdat we alleen wat tandsteen wilde laten verwijderen
en nu dus onnodig dure rekeningen krijgen

in reactie op het stuk van ts komen er dan adviezen/antwoorden en dan denkt meneer dat hij alles weet en brult termen als zakkenvullers, bedriegerspraktijken, enz. vind het eigenlijk behoorlijk aso als je zulke termen naar iemand toeknikkert alleen maar omdat er niet gezegd wordt wat je graag wilt horen

ik heb een welgemeend advies voor de ts. ga helemaal niet meer naar mondhygienist(e) en/of tandarts. dat spaart een hoop geld uit en dan hoop ik dat de paradontitus snel goed toeslaat zodat de tanden/kiezen er vanzelf uitvallen. van het uitgespaarde geld kunt u dan bananen gaan kopen die u lekker geprakt kunt gaan opeten en hoeft u nooit meer aan zakkenvullers te betalen en/of te luisteren naar "gezeur" van deze mensen

veel succes verder
vr, 12/17/2010 - 01:07 Permalink
Stokertje

Een bericht aan de topicstarter: U heeft helemaal gelijk, het is uw gebit en ervaart er geen klachten mee dus uiteraard is de keuze aan u of u uw gebit (al dan niet uitgebreid) laat behandelen door de mondhygiënist. Het vervelende van tandvleesproblematiek (en kleine gaatjes in uw tanden) is dat u er niks van merkt (en dus geen klachten geeft). Wanneer zich wel klachten voordoen, zoals losstaande tanden, is er vaak al zoveel schade aangericht door de ziekte, dat de tanden en kiezen veelal niet meer te redden zijn.

Ik begrijp uit uw verhaal dat de tandarts en mondhygiënist u niet voldoende hebben voorgelicht. Wellicht hebben ze wel een poging gedaan, maar is het verhaal onvoldoende overgekomen of is er onvoldoende energie in gestoken door uw behandelaar(s). Het is uw goed recht om hierover door te vragen wanneer u de situatie onvoldoende begrijpt. Vervolgens is het raadzaam wel open te staan voor het antwoord van uw behandelaars. Zo bouwt u een zorgrelatie op en is belangrijk voor wederzijds vertrouwen.

Uit uw verhaal concludeer ik dat u onvoldoende vertrouwen heeft in uw behandelaars. U kunt als u het echt niet vertrouwd ook een second opinion laten doen bij een andere tandarts. Let echter wel op de kosten hiervan. Ten slotte eindig ik met waar ik ook mee begon: u bent tot niets verplicht, het is uw gebit, onze rol is slechts voorlichten en eventueel vervolgens trachten het door ons gediagnostiseerde probleem te verhelpen.
zo, 12/19/2010 - 14:19 Permalink