zo verdrietig en bang tanden te verliezen

Author:
toothje
Posted:
ma, 05/03/2010 - 19:18
heel graag zou ik willen weten of er mensen zijn die middels tandvleestransplantatie iets aan hun teruggetrokken tandvlees hebben laten doen en of dat een succes is geweest.

ik heb na vroeger te hard te hebben gepoetst, en nu met een beugel blijkbaar te vaak (terwijl mij steeds werd verteld dat ik drie keer moest poetsen, echt niet 1 keer over mocht slaan!)(en ook nog onsteking gehad door de beugel) bij heel veel tanden teruggetrokken tandvlees 1mm, sommigen 2 mm.

ik vind dit heel erg en zit er aldoor over te piekeren. ik ben namelijk nog maar in de twintig en ik weet dat gedurende je leven het sowieso al verder terug gaat trekken door ouderdom, dus ik heb angst voor wat er gebeurd als ik ouder word als het bij mij nu al zo is.

ik heb maar 1 keer in mijn leven een gaatje gehad, nooit iets aan mijn tanden, en nu dit.

tandarts en hygieniste zeggen dat we het vanaf nu in de gaten houden en dat ik me echt niet zo'n zorgen moet maken als ik doe, maar ik zit er toch enorm mee. heb o.a. enorm spijt van het besluit een beugel te nemen, omdat daardoor mijn ondertanden er ook aan hebben moeten geloven aan de achterkant. En ik geef mezelf enorm de schuld dat ik niet eerder wist hoe ik goed moest poetsen. en toen ik het eenmaal wist, dat ik het toen blijkbaar wel zacht genoeg maar weer te vaak heb gedaan, terwijl ik daarmee advies op heb gevolgd juist.

ik dacht altijd dat transplanteren de oplossing was, maar nu hoor ik weer dat dat ook helemaal niet stevig is als je dat laat doen. klopt dat?
wat moet ik nu dan doen? is er echt niets te doen behalve voorkomen dat het erger wordt? ik vind het zo erg! :cry:
toothje

ik weet het antwoord inmiddels al, misschien ook handig voor anderen.
transplantatie wordt alleen in heel extreme gevallen gedaan, omdat je met zo'n transplantatie automatisch een pocket creert bij de tand of kies waar je een stukje transplantaat aanbrengt. Daar heb je dan juist meer risico dat er vuil en alles onder gaat zitten wat dus juist slecht voor je tanden en kiezen is. dus zolang je tandvlees niet extreem weggetrokken is dan doen ze dit liever niet. zou juist je gebit in gevaar brengen ipv beter maken.

gevraagd aan mijn tandarts :wink:
ma, 05/10/2010 - 13:29 Permalink
vV

hmmm.. laatste keer dat ik keek had ik nog een telefoon voor de praktijk. (en ik ben voor mijn patienten en dit soort vraagjes ook wel toegankelijk via mail btw..). maar goed ik weet niet hoe toegankelijk uw tandarts is natuurlijk. Maar bij mij is het niet verboden tussentijds vragen te stellen. Daarnaast: ik nie begrijp nie: zie in de eerste plaats topictitel, en dit:
ik vind het zo erg!


maar gezien dit:
om nu voor zo'n vraag alleen een afspraak te maken.
was dat allemaal een beetje overdreven/doorgeschoten blijkbaar?
ma, 05/10/2010 - 16:32 Permalink
toothje

nou ja, ik vond het wel heel erg, want je leest overal van die horrorverhalen over uitvallende tanden enzo. En dat je er last van blijft houden, meer risico hebt op je tanden verliezen enzo.

maar ik had een afspraak staan, dus die wel even afgewacht. vond het ook handig dat hij het even zag om er een oordeel over te geven. ik heb namelijk net een nieuwe tandarts omdat ik in een andere plaats ben gaan wonen. En die had ik nog maar 1 keer gezien, toen ik nog met beugel liep.

Mijn tandarts zei toen dat ik me veel te veel zorgen maak over dat teruggetrokken tandvlees omdat het niet zo erg is etc.

Dus ja ik zal me wel teveel zorgen hebben gemaakt.
ik vind het nog steeds niet leuk dat ik dat heb en ik kijk er liever ook niet naar hoor, dat wel.
ma, 05/10/2010 - 17:12 Permalink
toothje

rest mij nog wel de vraag waarom een paradontoloog die ik hier ooit naar vroeg toen ik nog beugelde, mij vertelde dat transplantatie wel mogelijk zou zijn nadat mijn beugel verwijderd zou zijn?

of heeft die dan de nadelen er niet bij verteld?

ik geloof mijn tandarts zeker, maar weet alleen niet of die ook echt alles weet op het gebied van paradontologie, dat er misschien nieuwe ontwikkelingen zijn ofzo, en het tandvlees dat ze transplanteren in sommige gevallen wel weer volledig hecht. (ik heb namelijk mijn kaakbot nog op die plekken waar het tandvlees weg is, dat heb ik niet ook weggepoetst).
wo, 05/12/2010 - 21:14 Permalink
toothje

pfft ik zal me wel vreselijk aanstellen maar steeds sinds ik het weet van het teruggetrokken tandvlees zit ik er zo over in de stress. Dag in dag uit beheersen de gedachten hierover mijn leven, zo bang dat ik ben nu heel jong mijn tanden kwijt te zijn. Ik ben continu bang dat het verder gaat en houd dat de hele tijd in de gaten. Kijk soms wel tig keer per dag in de spiegel... ik ben echt erg!

Wat is er nog te doen dat ik hier meer rust in kan vinden?
ik vind het echt erg om op jonge leeftijd al bij bijna alle tanden en kiezen weggetrokken tandvlees te hebben, dit betekent vast en zeker jong een kunstgebit in mijn ogen. En dat terwijl ik mijn hele leven maar 1 gaatje heb gehad! ik zou zo graag willen dat ik eerder had geweten dat ik niet zo hard moest poetsen!

Het duurt nu al heel lang dat ik gewoon elke dag met mijn tanden bezig ben. Ik hoop dus ook echt dat er ooit een goede oplossing voor dit soort problematiek komt.

misschien moet ik toch een transplantatie doen, zodat ik niet meer tegen die stukjes aan zit te kijken steeds bij het poetsen, want dan voel ik me altijd rot?!
do, 05/13/2010 - 18:37 Permalink
Carinaatje

Hallo Toothje,

Ik maak op dit moment precies hetzelfde mee. Ook ik heb in het verleden te hard en te vaak mijn tanden gepoetst (met een harde tandenborstel). Ben altijd 2 x per jaar naar de tandarts geweest en nooit heeft de tandarts mij erop gewezen dat mijn tandvlees aan het terugtrekken was. .Totdat ik weer kiespijn kreeg en ik er niks van begreep omdat ik altijd na het eten poetste. Volgens de tandarts moest ik beter poetsen, terwijl ik al na elke maaltijd poetste. Op eigen initiatief ben ik naar een mondhygieniste gegaan en vertelde mij dat ik teruggetrokken tandvlees heb (tot 3 mm) plaatselijk (bij de kiezen) 5 mm. IK had er nooit eerder van gehoord.

Ik was/ben zo bang. Het begon ook mijn leven te beheersen kon nergens meer van genieten, omdat ik alleen aan teruggetrokken tandvlees, paronditis etc. kon denken. En het allerergst er is weinig aan te doen. Daar was ik eigenlijk het meest bang voor. Ben uiteindelijk toch naar een paradontoloog gegaan, in de hoop dat hij me kon helpen. Maar de paradontoloog vond het op dit moment niet erg genoeg om bijv. een tandvleestransplantatie uit te voeren. Volgend jaar moet ik nog een keer teruggaan en dan gaan ze het nog een keer beoordelen.

Maar een tandvleestransplantatie schijnt ook niet om je tand te hechten, dus het zal nooit meer worden zoals het was.

Ik probeer nu er niet meer zo vaak aan te denken (heel moeilijk) omdat ik bang ben dat ik doordraai. Het is gebeurd en je kan het toch niet meer terugdraaien, dus kan je maar het beste van maken.

Groetjes,
Carina
za, 05/15/2010 - 20:36 Permalink
toothje

hmm, ik vind het inmiddels moeilijk om te beslissen.
ik heb mijn vraag ook voorgelegd aan een paradontoloog, en die zegt dat getransplanteerd tandvlees zich wél hecht aan het worteloppervlak, en dat je dus geen pockets creeert met transplantatie....
dat dit een verhaal is dat niet daadwerkelijk waar is....

nu dus de vraag: wat te doen? proberen, of niet.
ma, 05/17/2010 - 08:51 Permalink
toothje

tja, het is nog niet heel ver, maar het schijnt ook als het verder is, dat het dan juist niet meer goed te behandelen is. Dat is het punt. Ik krijg het idee dat als ik het nu laat herstellen, dat het dan weer goed komt en ik niet bang hoef te zijn voor verder verval als ik voorzichtig blijf poetsen.
Is het niet zo, juist als je er tijdig bij bent is er meer kans van slagen? ik wil door het wel te doen juist voorkomen dat het erger wordt en zorgen dat ik nog een grote kans van slagen heb dat het dus wel lukt.

ik denk er nog wel over na voordat ik iets doe hoor, wil ook eerst goed de risico's kennen en daarom de mening van verschillende horen. Heb geen zin in meer problemen ipv minder.
ma, 05/17/2010 - 09:19 Permalink
toothje

inmiddels snap ik waarom het soms wel en soms niet hecht.
bij mij zit op veel plaatsen nog gewoon het kaakbot, bijvoorbeeld bij de kiezen. je ziet daar de wortel niet. een transplantaat hecht daarop. op wortels vaak niet. Vandaar waarschijnlijk het verschil.
ik ga een beoordeling laten doen van de situatie nu en dan beslissen wat ik zal doen naar aanleiding van de info die ik dan krijg.
ma, 05/17/2010 - 14:36 Permalink
toothje

Ik ben voor onderzoek enzo geweest.
Een tandvleesoperatie kan prima, als het niet lukt is het niet zo dat je probleem dan erger wordt. alleen wordt het ook niet opgelost en ben je wel een operatie en een smak geld verder.

mijn paradontoloog raadde het persoonlijk nog niet aan, al wil ze het best voor me doen als ik toch wil. En niet omdat het kwaad kan, maar omdat ze het niet zo ernstig vind en het gewoon zonde van het geld vind. Als het erger wordt kan ze het altijd nog doen voor me, zei ze. dus ze blijven het via de mondhygieniste gewoon in de gaten houden.

ben maar niet eigenwijs geweest om t toch te doen... ;)
do, 08/12/2010 - 20:51 Permalink
cindy1976

Ik heb zelf wel een tandvleestransplantatie gedaan (had iets van 5 mm).

Het blootliggende deel is er niet mee bedekt (dat kon niet volgens de paradontoloog), het resterende deel is alleen versterkt.
Vooraf vond ik het enger dan op het moment zelf, maar prettig is anders.

Pockets meten, tandvlees bij drie tanden loshalen, schoonmaken, weer vastzetten, stuk uit gehemelte halen om dat te transplanteren naar de betreffende tand.
En al die tijd lig je daar met bloed dat je keel in stroomt :-?

Voor 1 of 2 mm zou ik al dat gedoe niet ondergaan denk ik.

En omdat ik nu wéér problemen bij een andere tand heb, heb ik me hier aangemeld.
Zo las ik jouw verhaal en besloot me aan te melden.
vr, 09/24/2010 - 13:57 Permalink