Zeer pijnlijk tandvlees gaat niet over

Author:
eunice
Posted:
zo, 06/17/2018 - 18:57
Ongeveer een jaar heb ik last van een achterste kies rechtsboven. Niet de verstandskies. Die is nooit doorgekomen. Ben inmiddels 39 jaar. Maar de kies voor de verstandskies; die gaf een drukkend gevoel. Solo foto gemaakt door de tandarts. Niets te zien. Lange tijd geen last van gehad. Tot een paar maanden geleden de kies opnieuw een zeurend gevoel gaf. Niet continu. Wel merkte ik dat mijn tandvlees boven bij deze kies steeds pijnlijker werd. Ik poetste 3- 4 keer op een dag grondig. Spoelde met chloorhexedine. Goed gestokerd. Niets hielp. Vorige week een controle afspraak gehad bij de tandarts. Toen heb ik dit niet durven aangeven i.v.m. traumatische ervaringen in het verleden. Verdovingen werken niet bij mij. Maar inmiddels doet het tandvlees ontzettend pijn. Poetsen lukt bijna niet meer van de pijn. Ga dan tegen het plafond. Ook ontzettende oorpijn en de lymfeklier onder mijn oor is opgezet en heel pijnlijk. Aan de buitenkant is nu te zien dat het tandvlees licht gezwollen en rood is. Er zit al langere tijd een stukje wit op rand tandvlees/ kies. Bij de controle vorige week heeft de tandarts hier niets van gezegd. Nu weet ik niet zo goed wat ik hiermee moet. Wat veroorzaakt dit? Tikken op de kies is niet echt pijnlijk. Koud geeft verlichting. Hete thee kan ik prima drinken. Het is het tandvlees wat echt boven de kies zit en niet achter de kies.
eunice

Dank voor het antwoord. Het verbaast me dan dat de tandarts daar tijdens de controle niet is op terug gekomen. Op de pijn en foto van de vorige controle. Verder verbaast het mij dat het dan een ontstoken zenuw is. Hete munt thee is juist prettig voor het tandvlees. Kloppen op de kies doet geen pijn. De pijn is s avonds hevig en zwakt in de nacht erg af. Tot bijna geen pijn in de ochtend. En is het niet raar om een week na de controle weer bij de tandarts op de stoep te staan?
ma, 06/18/2018 - 10:42 Permalink
vV

Als antwoord op door eunice

tja ik doe dit vanachter een pc, op basis van uw eigen beschrijving. Kan best zijn dat het alleen tandvlees is ook nog, soms lijken klachten van 2 verschillende problemen wel erg op elkaar. . Nee het is niet gek bij klachten naar een zorgverlener te gaan. Wanneer de klacht aanhoudt en ernstig genoeg lijkt , lijkt mij dat ook de enige optie.
ma, 06/18/2018 - 11:07 Permalink
eunice

Als antwoord op door vV

Maar kan tandvlees zoveel pijn veroorzaken? Volledigheidshalve wel op te merken dat ik s nachts geen pijn heb. Meeste pijn bij het tandenpoetsen. Vooral de rand van het tandvlees kan ik eigenlijk niet poetsen. Zoveel pijn. Na het poetsen erg veel pijn en dit geeft een drukkend pijnlijk gevoel in de hele kies (soms ook in de kies ervoor). Dan schiet de pijn door de kies en trekt na een kwartier weg. Het kauwvlak van de kies is pijnloos te poetsen. De gehele dag een drukkend gevoel op de kies. Net of de kies net gevuld is. Dus niet echt pijn, maar gevoelig. Twijfel nog telkens wat te doen....over een maand gaat de tandartspraktijk een paar weken dicht i.v.m. vakantie. Heb ook een beetje een sociale angst en daarom schaam ik me ook dat ik vorige week deze klachten niet heb aangegeven bij controle.
di, 06/19/2018 - 14:44 Permalink
eunice

Even afrondend bericht. Gisteren eindelijk moed gehad om te bellen. Kon vanochtend terecht. Echt vriendelijke tandarts met begrip voor mijn angst. Foto gemaakt. Getik op de kiezen. Bleek dat mijn verstandskies nog aan het doorkomen was (bijna 40 jaar).Toen voelde ik echt even paniek i.v.m. een andere niet leuke ervaring. Maar de kies voor de verstandskies zat al diepe vulling in en al licht beschadigd. De verstandskies had geen ruimte om door te komen. Zou ook een hele operatie worden om die eruit te halen. Dus tandarts besloot om de achterste kies maar te trekken (die met de diepe vulling) en zo ruimte voor de verstandskies te maken. Kies was binnen 1 minuut eruit en totaal niets gevoeld van trekken. Wat geduw en getrek. Maar dat viel erg mee. Nu ook nog geen pijn dankzij een goede verdoving. Lang leve mijn fijne tandarts. Doordat deze behandeling zo goed en vlot ging krjjg ik weer wat meer vertrouwen in tandartsen;)
do, 06/21/2018 - 12:47 Permalink