woekerend tandvlees als gevolg van medicatie

Author:
MartineJ
Posted:
ma, 12/14/2009 - 15:04
Als gevolg van medicatie (calciumblokkers, vaatverwijders) is mijn tandvlees flink aan het woekeren. Stoppen met de medicijnen is geen optie en er zijn geen vervangende middelen. Het tandvlees zit nu al halverwege sommige ondertanden. Hoewel het geen fraai gezicht is nam ik dat maar op de koop toe. Sinds een paar dagen doet het echter ook pijn met eten en poetsen. Het is niet ontstoken maar heeft op sommige plekken wel een beetje paars/blauwe kleur.

Mijn tandarts zei de laatste keer dat als het te erg wordt het weggesneden moet worden. Weet iemand hoe dit in zijn werk gaat en of dat door de tandarts zelf kan gebeuren? Op een forum las ik dat het bij honden en katten weggebrand of bevroren wordt. Kan dat bij mensen eventueel ook? Zijn er mensen die misschien nog andere tips hebben?

p.s. morgen heb ik een afspraak bij de tandarts.
Chris888

Een goede apotheker weet idd. zeker wel een goed alternatief.


Lijkt me meer iets voor een arts, andere medicijnen kiezen...
Voor zover ik weet kiest men pas voor calciumblokkers als iemand onvoldoende reageert op alternatieven. Zeker geen eerste keus.

Is de groei van het tandvlees geen direct gevolg van de vaatverwijding die calciumblokkers bewerkstelligen? Als wel, dan lost een alternatieve Ca-blokker het probleem waarschijnlijk niet op.
ma, 12/14/2009 - 22:49 Permalink
MartineJ

Bedankt voor jullie reacties. Ik heb een, gezien mijn leeftijd zeer ongebruikelijke, ernstige vorm van aderverkalking. De calciumblokkers (Nifedipine) slik ik naast bloeddrukverlagers, puur als vaatverwijder. Doe ik dat niet dan lig ik, zodra het buiten onder de 20 graden is, drie keer per dag in een warm bad om mijn lichaamstemperatuur een beetje op peil te kunnen houden en zit ik met dit weer met met handschoenen, muts en sjaal achter mijn pc. Geen optie dus. De enige andere opties zijn een winterslaap met de kachel constant op 25 of emigreren naar een warm land. Zodra het buiten warmer als 20 graden wordt stop ik vanwege dat tandvlees met de Nifedipine en trekt het vanzelf weer wat terug.

Was het eerst enkel cosmetisch gezien wat vervelend, het is nu ook pijnlijk. En de winter is amper begonnen. Zowel volgens mijn apotheker als mijn behandelend artsen (vaatpoli UMC Utrecht, dé specialisten op dit gebied) is er geen alternatief. Alle vaatverwijders zijn namelijk calciumblokkers en hebben deze bijwerking.

Goed dat ik weet dat laser mogelijk is, heb het niet meer zo op snijden. Zal het er morgen eens met mijn tandarts over hebben.
ma, 12/14/2009 - 23:50 Permalink
robinson

Als iemand vertelt dat er geen vervangende middelen zijn, dan ga ik er vanuit dat ze dat heeft besproken met een behandelend arts. Stellen dat een apotheker zeker een alternatief zal weten, terwijl je de gezondheidssituatie niet kent vind ik eh... eigenwijs? :smt017


*zucht mode on*

Ga er maar van uit dat er intercollegiaal overleg plaats zal vinden.
Jullie onderschatten een apotheker wat betreft zijn medische kennis.

*zucht mode off*

En een goede arts is per definitie eigenwijs is mij verteld.
di, 12/15/2009 - 19:12 Permalink
MartineJ

Het wordt geen van beiden. De tandarts verwees me met spoed door naar een mondhygiëniste en daar heb ik al een afspraak gehad. Weghalen heeft volgens haar geen zin. Zolang ik die medicatie slik, en daarin heb ik helaas geen keus, zal het net zo hard weer aangroeien. Het is nu een kwestie van goed schoonmaken door de mondhygiëniste en dat blijven doen zodat het geen kans krijgt (verder) te gaan ontsteken.

Bedankt allemaal voor jullie reacties.
wo, 12/16/2009 - 19:31 Permalink