Witte tanden

Author:
Ali
Posted:
ma, 02/11/2008 - 15:00
Goedendag,

Ik poets 2x per dag mijn tanden, maar mijn tanden worden niet wit. Mijn tandpasta is: Prodent Arctic Whitener. Tot nu toe merk ik niks als het gaan om witte tanden en de frisse adem. Als ik mijn tanden net heb gepoetst dan voelt mijn mond fris, maar na een uurtje ofsoow voel ik een vieze geur in mijn mond.

Ik wil weten wat ik fout doe, misschien komt het omdat ik verkeerd poets? Het is irritant als je wilt gaan lachen, je kijkt om je heen en je ziet dat mensen witte tanden hebben, maar ik heb (licht) gele tanden (mijn hoektanden zijn gewoon geel) dus ik kan niet voluit lachen net als dit :smt003

Ik hoop snel antwoord te krijgen,

Ali
Lieneke

Er zijn dus 2 klachten:
* De kleur van de tanden
* Slechte adem

Eerst over de kleur van de tanden:
Tanden kunnen van nature donkerder zijn dan die van een ander. Poetsen met een bepaalde tandpasta heeft (in Nederland) geen effect. Het kan zelfs de tanden nog donkerder maken als de tandpasta te agressief is; het slijt dan het glazuur af waardoor het gele tandbeen nog beter zichtbaar is. Het bleekmiddel van de tandpasta heeft een te lage concentratie actieve zuurstof om zijn werk te kunnen doen. Het enige wat je dus zou kunnen doen is bleken met een bleekgel en een bleeklepel. Vraag hierover meer informatie bij jouw eigen tandarts.
Tanden kunnen ook verkleuren door kleurstoffen uit voeding, drank en genotsmiddelen (tabak). Probeer deze dus te minimaliseren. Vooral thee, koffie, tabak en rode wijn kunnen flinke bruinige verkleuringen geven. Dit noem je aanslag. De tandarts of mondhygienist kan dit verwijderen.

Slechte adem:
Dit noem je halitose. Om te controleren of er echt sprake is van een slechte adem, kan je op je pols likken en na een paar minuten aan de pols ruiken.
Halitose ontstaat vaak door ontstekingen in de mond. Vaak is dit het tandvlees. Het is nodig om dagelijks ook tussen de tanden te reinigen met bijvoorbeeld een tandenstoker. Dan verwijder je de bacterien die de onaangename geur (en smaak) verspreiden. Je kan ook eens jouw gebit laten reinigen bij de tandarts of mondhygienist en laten kijken of er daadwerkelijk sprake is van een ontsteking.
Halitose kan ook veroorzaakt worden door ziekte (bijvoorbeeld diabetes). Ook kunnen keel- of neusamandelen een rol spelen. Je kan ook uit de maag ruiken.
De frisse geur van de tandpasta maskeert enkel de geur en bestrijdt niet de oorzaak.
Je kan ter ondersteuning ook nog spoelen met een spoelmiddel met chloorhexidine, zoals Halita. Halita heeft ook handige sprays die je overdag gemakkelijk kan gebruiken.
ma, 02/11/2008 - 15:55 Permalink
vV

kleur...is relatief, dan zal toch echt eerst de kleur bepaald meoten worden, zodat we hem kunnen afmeten naar wat gezien leeftijd ed als normaal te beschouwen is. overigens heb ik herhaaldelijk bleekverzoeken gehad van mensen die hun tanden zo geel en donker vonden, en dan ga je kijken, is het A1 of B1 (de lichtste kleuren van de kleurstaal die tandartsen gebruiken om kleur te bepalen.)
ma, 02/11/2008 - 16:49 Permalink
Lieneke

Ja dat is helemaal waar. De meeste vraag om te bleken komen meestal juist van personen die hele witte tanden hebben....

De beste tandpasta? Die bestaat niet! Het gaat erom op welke manier je schoonmaakt en niet zo zeer met welk wondermiddel...
ma, 02/11/2008 - 17:32 Permalink
Spiegeltje

vraagje welke tandpasta is goed voor je tandvlees er zijn er zoveel maar ik wil weten welke het beste is of welke tandpaste jullie gebruiken


Momenteel gebruik ik een goedkope huismerk fluoride tandpasta van 66 ct per tube van 75 ml. (fluoride is essentieel voor sterk glazuur, maar dat hebben ze eigenlijk allemaal). Nog niet zo lang geleden heb ik wel gepoetst met de dure merktandpasta's maar door 'voortschrijdend inzicht' ben ik daar vanaf gestapt. Niet dat het slechte tandpasta's zijn, integendeel, maar ik geloof meer in een goede poetstechniek en voldoende poetstijd dan het merk tandpasta. Kies verder gewoon wat je lekker vindt poetsen, ook qua smaak.

Verder gebruik ik wel interdentale ragertjes of tandenstokers voor tussen de tanden en kiezen. Dat is echt belangrijk voor het tandvlees.
ma, 02/11/2008 - 19:17 Permalink