Welk mondwater bij ontsteking

Author:
Joy-joy
Posted:
ma, 01/19/2009 - 10:58
Hoi,

Als je last hebt van een ontsteking en dit is verder al behandeld door de tandarts, wat kun je verder daar zelf het beste aan doen? En is het wel of niet goed om mondwater waar alcohol in zit te gebruiken? Wat is anders eventueel beter?

Groetjes Joyce
Lieneke

Om wat voor een ontsteking gaat het?
Als er een spoelmiddel nodig zou zijn, dan had de tandarts die moeten aanraden.

"Spoelmiddel met alcohol kan mondkanker veroorzaken"

Volgens een Australische expert zijn er genoeg bewijzen dat mondspoelmiddellen met alcohol meer schade kunnen berokkenen dan goed te doen. Ze zouden zelfs mondkanker kunnen veroorzaken. Hij pleit er dan ook voor om dat soort spoelmiddelen uit de rekken te halen en ze enkel op voorschrift te laten afleveren aan patiënten.

Meer alcohol dan wijn
Professor Michael McCullough van de universiteit van Melbourne is zeker van zijn zaak. Zijn rapport in de 'Dental Journal of Australia' laat er geen twijfel over bestaan. Hij beweert zelfs dat sommige mondspoelmiddelen gevaarlijker zijn dan wijn of bier om de simpele reden dat ze hogere alcoholconcentraties (meestal ethanol) bevatten, sommige middelen zelfs tot 26 procent. Naast roken is alcohol een bekende factor die tot mondkanker kan leiden.

Nicotine
"Toen we merkten dat heel wat patiënten met mondkanker geen enkel ander risicogedrag dan mondspoelmiddelen vertoonden, zijn we een onderzoek gestart. De alcohol in de mondspoelmiddelen zorgt ervoor dat kanker veroorzakende substanties als nicotine dieper kunnen doordringen in de mond. Bovendien kan het acetaldehyde (een afbreekproduct van alcohol dat eveneens kanker veroorzaakt) doen ophopen in de mond."

Rokers
Het internationale onderzoek bij 3.120 proefpersonen wees uit dat het dagelijks spoelen van de mond met de alcohol bevattende spoelmidddelen het risico op kanker sterk verhoogt. Rokers die dagelijks op die manier hun mond spoelen, hebben zelfs negen keer meer kans op kanker in de mond en de keel; alcoholgebruikers tot vijf keer meer.

Kleinschalig
Een woordvoerder van geneesmiddelenproducent Johnson & Johnson verwerpt de besluiten van het onderzoek. "Dit kleinschalig onderzoek bevat maar een klein aantal klinische gegevens. Bewijzen van minstens tien epidemiologische onderzoeken de drie voorbije decennia suggereren duidelijk dat alcohol bevattende mondspoelmiddelen het risico op mondkanker niet verhogen." (hlnsydney/kh)
13/01/09 07u01
ma, 01/19/2009 - 12:19 Permalink