Water met citroen slecht voor tanden?

Author:
damnsharp
Posted:
za, 01/09/2010 - 10:54
Goedemorgen,
Mijn vrouw drinkt op advies veel water met daarin citroensap. Ik denk dat dit slecht is voor haar tanden, klopt dat?

Bedankt!
Spiegeltje

Citroensap heeft een lage pH (is erg zuur). Verdunnen met water helpt daar niet veel tegen. En, zoals u weet, kan het regelmatig drinken van zure drankjes tanderosie in de hand werken. Af en toe kan niet veel kwaad, net zo min als het eten van een sinaasappel die ook zuur is. Het glazuur kan zo'n zuurstoot opvangen als het niet te vaak achter elkaar gebeurt. En dus beter in één keer veel drinken dan - verspreid over de dag - vaak drinken. Want dan gaat het erosieproces de overhand krijgen. Puur vanuit de tandheelkunde gezien is het wellicht het veiligste om er mee te stoppen en gewoon (leiding)water of thee te drinken.
za, 01/09/2010 - 11:24 Permalink
damnsharp

Bedankt Spiegeltje voor de snelle reactie. Dan is het slimmer lijkt mij om inderdaad in 1 keer een glas met citroensap te drinken en dan daarna regelmatig op de dag gewoon water te drinken. Nu heb ik ook gehoord dat het dan beter is om er basterdsuiker erbij te doen omdat het anders veel te zuur is, maar dat is natuurlijk ook slecht voor de tanden. Lastig dilemma.

Weet jij ofcitroen slechter / beter is dan sinaasappel qua tanden aanslag of is dat lood om oud ijzer?
za, 01/09/2010 - 11:40 Permalink
Spiegeltje

Als je suiker bij citroensap doet smaakt het minder zuur, maar de zuurgraad blijft toch gewoon hetzelfde. Suiker geeft geen tanderosie maar kan wel cariës bevorderen. Je zou inderdaad kunnen zeggen dat het 'dubbelslecht' is.

Citroen of sinaasappel geven geen aanslag op de tanden maar kunnen allebei tanderosie veroorzaken, bij overmatig gebruik. In sinaasappels zit ook citroenzuur, wel minder dan in citroenen. In citrusvruchten zitten verder nog diverse andere organische zuren. Citroenzuur zit ook in veel andere voedingsmiddelen, vaak als conserveermiddel. Bij een 'normaal' gebruik is dat niet schadelijk.

Als uw vrouw per sé iedere dag (met water verdund) citroensap wil drinken is het het beste omdat in één keer (per dag) te doen en dan meteen daarna even de mond spoelen met leidingwater, melk of bronwater zodat het zuur niet onnodig lang blijft inwerken. Zo kan het geen kwaad.
za, 01/09/2010 - 13:46 Permalink
mecánico para …

het zou handig zijn te weten hoeveel citroensap er in een bekertje water zit. want 1 liter water met een halve limoen is wat anders dan een half kopje citroensap en een half kopje water. Verdunnen heeft weldegelijkzin, zeker als het alleen om de minimale zuursmaak gaat
za, 01/09/2010 - 14:14 Permalink
Spiegeltje

Verdunnen heeft weldegelijkzin, zeker als het alleen om de minimale zuursmaak gaat

Daar ben ik het niet mee eens. Ook al verdun je citroensap tien of twintig keer, het blijft schadelijk voor het glazuur en erosie veroorzaken en dan blijft het hele verhaal wat je daar tegen moet doen gewoon staan. Ook al is het schadelijk effect van sterk verdund citroensap natuurlijk wel minder sterk dan puur, dat spreekt voor zich.
za, 01/09/2010 - 14:44 Permalink
mecánico para …

Verdunnen heeft weldegelijkzin, zeker als het alleen om de minimale zuursmaak gaat

Daar ben ik het niet mee eens. Ook al verdun je citroensap tien of twintig keer, het blijft schadelijk voor het glazuur en erosie veroorzaken en dan blijft het hele verhaal wat je daar tegen moet doen gewoon staan. Ook al is het schadelijk effect van sterk verdund citroensap natuurlijk wel minder sterk dan puur, dat spreekt voor zich.


als je een paar druppels zuur sap in water gooit en de kijkt naar de pH dan is dat misschien pH6 of 5,5 terwijl citroensap puur op 2 zit. elke keer als je 1 op 10 verdund ga je van de pH schaal 1 tree omhoog. dus zeg maar hoe zuur is dan een beetje sap in een heel glas? ph 4,7 is voor het gebit als caries zeg maar de grens dat het oplossen inzet, terwijl 5,5 al niet zo dramatisch is. tegelijk een blokje kaas of een olijf eten maakt die drank al weer minder erosief.
http://nl.wikipedia.org/wiki/PH

daarom vroeg ik ook wat de verhouding sap/water zou zijn. Kan je nu gaan spartelen dat je het niet eens bent met verdunnen, maar dan ontken je het gegeven dat de verhouding bepalend is voor de uiteindelijke zuurgraag en erosieve invloed die dat drankje in zich heeft. In de tweede zin spreek je daarom jezelf wat tegen. Kortom, eerst feiten dan conclusies
za, 01/09/2010 - 17:53 Permalink
Spiegeltje

Ja, als je citroensap 1000x verdund, dus een paar druppels op een glas, kom je misschien in de veilige zone. Helemaal mee eens. En als je dat nog eens 1000x verdund heb je net water. Maar ik denk niet dat het als homeopathisch middel wordt ingezet Er wordt niet voor niets aan gedacht er bastardsuiker aan toe te voegen om de zure smaak te maskeren.:D

Bij minder verdunning - de dus wat minder theoretische gevallen - blijft gewoon staan dat het erosief werkt. En daarom hoef ik ook niet te weten wat precies die verhouding is. Dat is wel het eerste waar je aan denkt, maar dat valt bij nader inzien snel af. Kwestie van inzicht. :D
za, 01/09/2010 - 20:20 Permalink
mecánico para …

Bij minder verdunning - de dus wat minder theoretische gevallen - blijft gewoon staan dat het erosief werkt. En daarom hoef ik ook niet te weten wat precies die verhouding is. Dat is wel het eerste waar je aan denkt, maar dat valt bij nader inzien snel af. Kwestie van inzicht. :D


zolang je de verhouding niet weet mag ik nu officieel zeggen dat je inzicht niet gebaseerd is op kennis maar op aannames. En erosief effect van een product is niet zonder meer af te meten aan de zuurgraad alleen, maar dat leg ik je als je wilt nog wel een keertje uit, als je wat minder stellig uit de hoek komt.
za, 01/09/2010 - 21:09 Permalink
M.R.

Bij minder verdunning - de dus wat minder theoretische gevallen - blijft gewoon staan dat het erosief werkt. En daarom hoef ik ook niet te weten wat precies die verhouding is. Dat is wel het eerste waar je aan denkt, maar dat valt bij nader inzien snel af. Kwestie van inzicht. :D


zolang je de verhouding niet weet mag ik nu officieel zeggen dat je inzicht niet gebaseerd is op kennis maar op aannames. En erosief effect van een product is niet zonder meer af te meten aan de zuurgraad alleen, maar dat leg ik je als je wilt nog wel een keertje uit, als je wat minder stellig uit de hoek komt.
di, 01/12/2010 - 23:47 Permalink
mecánico para …

Ik heb vanmiddag een schijfje citroen ingepikt, uitgewrongen, en 1 op 100 verdund -> pH 2,6
Jaja, brrrrrrrr, maar bij proeven ging ik er niet eens moeilijk van kijken (het smaakte dus niet zo heel zuur).


volgens mij is 1 op 100 verdunnen, pH5
dacht origineel 3, 10x verdunnen pH4, nog 10x pH5
do, 01/14/2010 - 14:35 Permalink
Chris888

volgens mij is 1 op 100 verdunnen, pH5
dacht origineel 3, 10x verdunnen pH4, nog 10x pH5


Ik ben op school ooit blijven zitten met een 4 voor scheikunde (en een 9 voor natuurkunde, dat dan weer wel)... en 't was een beetje verstofte pH-meter.

Wiki zegt dat citroensap pH = 2, waaruit ik denk af te kunnen leiden dat citroensap 0,01 mol/l H+ ionen heeft. Als je dat 10x10 verdunt wordt dat 0,0001 = pH 4.
Maarrrrr... als we daarmee doorgaan wordt 't goedje op een gegeven moment zwaar basisch, dus dat kennie... 't moet op 7 blijven hangen.

Ik daag je uit dat laatste aan mij uit te leggen op een manier dat ik het snap.

Sappie?
do, 01/14/2010 - 18:57 Permalink
Spiegeltje

Ter info heb ik er even een pH-berekening op losgelaten. Deze zou tot op 0,1 pH eenheid nauwkeurig moeten zijn. De concentratie citroenzuur in een citroen ligt op circa 0,05 mol/l. Citroenzuur is maatgevend voor de zure eigenschappen van citroensap, alhoewel er ook, in lagere concentraties, nog andere zwakke zuren in zitten.

Citroenzuur (M=192) in water).

C (mol/l) pH (25 oC)

0,1 2,08 (circa 20 gram citroenzuur per liter)
0,01 2,62
0,001 3,23
0,0001 3,99 (circa 20 mg)

Dus verdunnen van 0,1 naar 0,0001 M (1000x) geeft nog geen 2 pH-eenheden stijging in plaats van 3 die je zou verwachten bij een eenvoudig sterk zuur, zoals zoutzuur. Citroenzuur is daarentegen een zwak zuur en kan bovendien maximaal 3 H+aq ionen afsplitsen per molecuul. Dat maakt het allemaal wat ingewikkelder, zeg maar razend ingewikkeld want het is zonder computer niet meer exact uit te rekenen. Het blijft wel zuur.

De lering die we er uit kunnen trekken is dat verdunnen van citroenzuur met water, binnen redelijke verhoudingen, niet kan leiden tot een veilige zuurgraad ten aanzien van tanderosie (pH>5).
vr, 01/15/2010 - 10:46 Permalink
Spiegeltje

Ik heb vanmiddag een schijfje citroen ingepikt, uitgewrongen, en 1 op 100 verdund -> pH 2,6
Jaja, brrrrrrrr, maar bij proeven ging ik er niet eens moeilijk van kijken (het smaakte dus niet zo heel zuur).


volgens mij is 1 op 100 verdunnen, pH5
dacht origineel 3, 10x verdunnen pH4, nog 10x pH5

Dat gaat eigenlijk alleen op voor een sterk, monoprotisch (eenwaardig) zuur. Citroenzuur is redelijk zwak (pKA1=3,1) en driewaardig.
za, 01/16/2010 - 21:27 Permalink
Spiegeltje

maar wat is je punt, want dat gaat nu natuurlijk als apotheose van deze draad aan, ons gewone bewoners van booreilanden, aan ons neus voorbij

Niets bijzonders, gewoon even de juiste feiten op tafel leggen c.q. onjuistheden corrigeren Voor jou als tandarts, met enige achtergrond in de exacte vakken, mag ik toch wel wat middelbare school scheikunde erbij halen? :D
za, 01/16/2010 - 22:46 Permalink
mecánico para …

maar wat is je punt? zou je citroen sap (lets say, 5 druppels) in een glaasje opmerken als zuur? smaakt het fris? hoe zuur is het..........kom dan eens met een verhaal ipv te zeggen dat je het te zuur vindt voor de gezondheid van het gebit. Nou wil ik het ook weten ook
za, 01/16/2010 - 22:48 Permalink
Spiegeltje

Jij wilde feiten, nou dan kun je ze krijgen ook :D Als 20 mg citroenzuur (je ziet het amper liggen) op een hele liter water nog steeds pH = 4 oplevert dan is het toch wel duidelijk? in citroensap zit minimaal 10 gram citroenzuur per liter, dus bij 1000x verdunnen (= 10 mg/l) zit je nog steeds niet in de veilige zone (pH=4,2). Maar dat is toch al een extreme verdunning. 1000x verdunnen, da's ongeveer 5 druppels op een glas water.

Conclusie: verdunnen van citroensap levert ook bij maar 5 druppels op een glas nog een te zuur drankje op.
za, 01/16/2010 - 22:55 Permalink
mecánico para …

voor advies over erosie is het ook van belang wat iemand door de dag eet, wat de buffercapaciteit van je speeksel is en wat de frequentie van de zuur consumptie is...........dus we weten netto , nonder de persoon te hebben gezien nog steeds niet wat er loos is en wat het risico zal zijn.
zo, 01/17/2010 - 15:16 Permalink
Spiegeltje

Mensen die hier op het forum komen hebben ook niet zoveel aan mensen die alleen maar zeggen hoe complex het allemaal wel niet is. Mij hoor je ook niet zeggen dat de zuurgraad de enige factor van belang is voor tanderosie. Lees het begin van het draadje nog maar eens en andere antwoorden die ik over dit onderwerp heb gegeven. Trouwens, hoe vaak meet jij de buffercapaciteit van het speeksel alvorens patienten te adviseren over het voorkomen van tanderosie?

Jij begon met het idee dat het 'handig' zou zijn om te weten hoeveel er wordt verdund. Terwijl dat voor het te geven advies, in dit geval, van ondergeschikt belang is, daar heb ik door je reacties al veel te veel berichten aan moeten besteden terwijl dat glashelder is.

Van mij mag je het laatste woord hebben, ik laat het hier bij.
zo, 01/17/2010 - 19:43 Permalink
mecánico para …

Je wilt dus liever een libelle antwoord............prima. maar je geeft zelf aan dat verdunnen niet veel uithaalt (1e antwoord) en dat 10-20x verdunnen niet werkt. Maar uiteindelijk wil je als er meer eigenschappen zijn die niet mee laten tellen. kortom, wel roepen dat je scheikunde beheerst maar niet open staan voor tandheelkundig interessante gegevens. Welkom op http://www.monalosthetop.nl

voor mij we lweer een reden de lijst te verlengen. sterker, denk dat het wel prima is met dit soort adviezen
zo, 01/17/2010 - 21:54 Permalink