Wat is verstandig om te doen?

Author:
marja1982
Posted:
di, 01/22/2008 - 20:02
Hallo,

Ik ben nieuw hier en heb een vraag.
Ik loop al een aantal jaren bij een mondhygieniste omdat mijn tandvlees bijna altijd ontstoken is. Ook heb ik last van terugtrekkend tandvlees, waardoor mijn tandhalzen bloot komen te liggen. En gevoelige tanden. Ik ben nog maar 25, dus ik wil nog zeker lang met mijn gebit doen. Maar door dit alles ben ik erg gevoelig voor gaatjes. Mijn tandarts gaf me geen andere oplossing meer dan flossen, 2 X poetsen per dag, en naar de mondhygieniste gaan.

Nu hoorde ik over een paradontoloog. Heb ik dit nodig, is hier een verwijzing voor nodig?
Zo'n behandeling is geen pretje, maar als het goed is, wil het best.

Ik hoop dat jullie mijn advies kunnen geven.

Groetjes
Marja
Spiegeltje

Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door onvoldoende mondhygiene. Daar ben je in principe zelf verantwoordelijk voor. De mondhygieniste en tandarts kunnen dit hoogstens begeleiden. Het klopt dan ook helemaal wat de tandarts zegt, kwestie van goed poetsen en ook tussen de tanden reinigen met ragers, tandenstokers (of floss als de tanden dicht op elkaar staan). Om gaatjes te voorkomen dient u ook het aantal eetmomenten te beperken.

Wat wel van belang is dat de mondhygieniste niet alleen tandsteen/aanslag/plak verwijdert maar - keer op keer opnieuw - blijft aangegeven hoe je je mondhygiene kunt verbeteren en waar de zwakke plekken zitten. Doet ze dat ook?

Je kunt ook eens hier kijken: http://www.poetstechnieken.nl. Het is niet gemakkelijk om dit allemaal echt goed aan te leren en vooral vol te houden. Daar zit de kern van je probleem, de mondhygieniste moet je daarmee helpen door aanleren van de techniek en je te motiveren het vol te houden. En dus minimaal 2-4x per jaar naar de mondhygienste.

Voor de gevoelige tandhalzen zou je eens een speciale tandpasta daarvoor kunnen proberen zoals van Elmex of Sensodyne (er zijn meer merken). Vaak heb je daar baat bij.

Een parodontoloog is - denk ik - geen oplossing omdat een goede mondhygieniste alles in huis heeft om de benodigde behandelingen uit te voeren. In voorkomende gevallen zal zij - of de tandarts - de parodontoog inschakelen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een ernstige vorm van parodontitis waarbij chirurgisch ingrijpen nodig is.
di, 01/22/2008 - 20:26 Permalink