Wat is een AA bacterie en wanneer krijg je het ????

Author:
Liazanne
Posted:
wo, 10/24/2007 - 19:21
Wat is precies een AA Bacterie en wanneer krijg je het en wat doet het met je gebit ??????????????????
Lieneke

A.a. staat voor een erg lange naam:
Actinobacillus actinomycetemcomitans.
Het lijkt onder de microscoop op een bolletje met een bloemetje erin.
http://www.eastman.ucl.ac.uk/research/images/aa_microscope8.gif

Je kan hier mensen op testen doormiddel van een kweektest of iets soortgelijks.
Dit doe je als je een patient hebt met parodontitis die jong is, waarbij de parodontitis niet plak-gerelateerd lijkt te zijn en/of als de ontsteking na therapie maar niet weg wil gaan.

Niet iedereen die a.a. geinfecteerd is, krijgt parodontitis. Dit heeft met de soort afweer te maken van de 'gastheer'. Ofwel de gastheerreactie. Alleen de rol van micro-organismen is dus niet voldoende om de ziekte (parodontitis) te verklaren, want er moet tevens sprake zijn van een gevoelige gastheer. Deze gevoeligheid wordt gezocht in omgevingsfactoren, zoals roken, stress en medische aandoeningen, en een genetische aanleg.

Typisch aan parodontitisch met a.a.-infectie is dat de parodontitis niet met de conventionele manier tot 'rust' te brengen is. Dat wil zeggen dat de ontsteking actief blijft na de behandeling zonder anti-biotica. Bij de kweek kan gezien worden of er sprake is van a.a. en/of andere bacterien. Zonder a.a. en met andere bacterien is meestal het anti-biotica metronidazol voldoende. Met een a.a.-infectie kan er een combikuur gegeven worden: Metronidazol en Amoxicilline.

Na het geven van een combikuur kan na behandeling een verbluffend resultaat gezien worden, mits de zelfzorg van de patient hoog is etc. De ontsteking lijkt als sneeuw voor de zon weggetrokken te zijn.

Nogmaals: A.a. hoeft niet te leiden tot parodontitis, maar het kan wel een mede-veroorzaker zijn.
wo, 10/24/2007 - 20:47 Permalink
Lieneke

NT 21, 3 december 2004

Van Actinobacillus actinomycetemcomitans, één van de tien paro-bacterien, is bekend dat deze sterk geassocieerd is met het optreden van juveniele (is kinder-) parodontitis. Echter, juveniele parodontitis treedt gemiddeld bij slechts één tiende procent van de bevolking op. Terwijl er redenen aanwezig zijn om te veronderstellen dat pakweg dertig procent van de bevolking geconfronteerd wordt met deze bacterie. Het hebben van Actinobacillus actinomycetemcomitans alleen is dus niet voldoende om het ontstaan van juveniele parodontitis te verklaren. Kennelijk moet er in de gastheer iets tekortschieten om parodontitis te krijgen. Er zijn bovendien bacteriën die we niet kunnen kweken, zoals spirocheten, die eveneens in belangrijke mate met parodontitis worden geassocieerd. Van spirocheten weten we verder eigenlijk niet zo veel. Je kunt ze zien onder de microscoop, maar je ziet niet om wat voor soorten het gaat en of ze mogelijk virulent zijn. Zo bezien hebben bacteriologische testen een beperkte waarde.” Aan de andere kant weten we ook dat, als een patiënt bijvoorbeeld positief is voor Porphyromonas gingivalis, bij ondersteuning van de parodontale behandeling met antibiotica het effect gemiddeld genomen groter is.

Wat is de waarde van het gebruik van antibiotica om parodontitis te bestrijden?
“Voor zover we weten is Actinobacillus actinomycetemcomitans van de tien het enige organisme dat met behulp van antibiotica blijvend uit de mondholte kan worden geëlimineerd. Kijk, het probleem is dat tandartsen voor behandelingen op zoek zijn naar heel eenvoudige handvatten. Dan is het verleidelijk om bij een parodontitispatiënt te bepalen dat er een bacteriologische test moet plaatsvinden, om vervolgens bij constatering van Actinobacillus actinomycetemcomitans of Porphyromonas gingivalis antibiotica voor te schrijven. Terwijl, als je goed over parodontitis nadenkt, het een uitermate complexe materie is. Het gebruik van antibiotica leidt dus lang niet altijd tot het gewenste resultaat. Er kunnen andere bacteriën zijn die de rol overnemen en ook de mate van mondhygiëne van de patiënt speelt bijvoorbeeld mee.”
wo, 10/24/2007 - 20:52 Permalink
Lieneke

De kans dat het via vuile intrumenten krijgt is zeer klein, want die worden gewoon allemaal netjes gedesinfecteerd. Ik heb namelijk nog nooit een tandarts meegemaakt die met vieze instrumenten werktte.
Besmet wordt je via speeksel op speeksel contact. De A.a. loop je meestal in je jeugd al op via je ouders.

Waarom ben je er zo bang voor?
do, 10/25/2007 - 07:30 Permalink
willemientje

ik ben 47 jaar en had al enkele jaren problemen dat mijn tanden scheef gingen staan, kreeg soort beugeltje en heb nu een draad aan binnenkant om tanden niet te laten "lopen". Maar na bezoek bij mondhygieniste, die na enkele behandelingen een kweekje opstuurde, bleek dat ik een AA bacterie had, na combikuur anti-biotica van tandarts lijkt het beter, maar tandarts vindt het niet nodig om nog een kweekje op te sturen of die aa bacterie zeker weg is. Nu wil ik dit toch aan de mondhygieniste vragen om dit alsnog te doen. Ik heb laatste tijd zoveel last van brandend gevoel op mijn borst (in het midden) en ben bang dat bacterie misschien wel verder aanwezig is?!?!?
Zou dit kunnen? mijn vriendin haar vader is heel vroeg overleden omdat hij bacterie op de hartklep had, dit kwam ook vanuit de tanden! dus ik weet niet wat nu verstandig is?

weet iemand dit???
za, 04/11/2009 - 17:49 Permalink