wat doet een preventie assistent met patient zoals ik?

Author:
LindaM
Posted:
di, 01/20/2009 - 11:03
Hallo

ik ben aangemeld voor een preventie assistent. Maar achter af vraag ik me af of het voor mij wel zin heeft. Heb namelijk even opgezocht wat ze nou presies mogen en kunnen. Want had al begrepen dat ze een slecht gebit e.d. helpen voorkomen door de naam.
Nu dacht ik als ik mijn verhaal eens vertel, misschien dat iemand mij dan kan uitleggen wat zo'n assistent eventueel kan gaan doen bij mij. Zie het als een casus ofzo..

ik heb een ontzettende angst voor tandartsen, dit is ontstaan in de periode dat gaatjes nog wel eens gevuld werden zonder verdoving. Zo'n tandarts had ik destijds. Afijn gaatje,"doen we gelijk even vullen" zei hij. Zonder verdoving dus, dat heeft mij zo'n pijn gedaan en gaf dat zo goed en zo kwaad als ik kon aan, maar die tandarts gaf daar geen gehoor aan en ging gewoon door met boren. Ik heb toen mijn hoofd onder de boor weg getrokken. Daar was hij wel een beetje van geschrokken, maar ik ook en ben toen 5 jaar lang niet bij een tandarts geweest en dat heeft de sporen op mijn gebit wel laten zien. (voornamelijk door te weinig poetsen) 4 verstandskiezen geheel weggerot. een gewone kies goed doorgerot, enkele kleine gaatjes, tandsteen, van die witte vlekken op het gebit(weet even niet meer hoe het heet) het is heel porreus.)) Ondanks de pijn van de ontstekingen en rotte tanden ging ik niet naar de tandarts ik onderdrukte het wel met neurofen. Goddank voor neurofen. Er waren dagen dat ik bijna op neurofen leefde en soms ook meer nam als eigenlijk op de bijsluiter stond vermeld, maar naar een tandarts gaan echt niet.
Ik kreeg te horen dat de tandarts die mijn angst veroorzaakt had plotseling overleden was en een andere tandarts de praktijk overgenomen had. Deze tandarts zou erg goed met angsten omgaan. Dus ik alle moed verzameld en ben er naar toe gegaan en deze dame heeft me redelijk van de angst afgeholpen. Al is het er nog steeds. Ik vind het nog steeds niet plezierig om in die stoel te liggen, maar ik laat bijna alles wel toe nu. De vier verstandskiezen zijn in het ziekenhuis door een specialist verwijderd. Althans, wat er dan nog zat. De tandarst heeft met veel moeite de gewone kies nog kunnen redden en de overige gaatjes gevuld. Nu ik al weer een poosje heen ga blijft het poetsen gewoon een probleem. ik weet heel goed hoe het moet, alleen ik vergeet het gewoon. En die dissipline ligt bij mij, ik zie niet zo goed hoe zo'n preventie assistent daarbij kan helpen. Die dissipline is er niet en komt er waarschijnlijk ook niet. Want zoiets gaat bij wijze van, een week goed en dan vergeet ik het weer. Soms heb ik zoiets van 'geef mij maar een protese das gewoon veel makkelijker' maar ja, ben pas 25 en mijn gebit is wat dat betreft in een te goede staat, geen tandarts die zegt 'dat is goed, doen we'. En daarbij ze willen dat je je gebit zo langmogelijk behoud. Al interesseert het mij niet zo veel, wel of geen gebit. Nou goed, om een lang verhaal kort te maken ik zie niet zo'n heil in een preventie assistent, in mijn geval dan, want vaker poetsen zal niet gebeuren, want ik vergeet het toch weer. Maar misschien zijn hier assistentes of dergelijke die mij op andere gedachten kunnen brengen...
Lieneke

Hallo,

Een goede preventieassistent krijgt je misschien toch aan gedisciplineerd poetsen door je te motiveren. Dat motiveren kan op allerlei manieren; door te informeren, door en mondhygiene te controleren als stok achter de deur, door te laten zien waar het goed gaat en waar niet, tips te geven tegen het vergeten en te vertellen het allemaal zo belangrijk is om het gebit goed bij te houden.
De goede preventieassistent kan jouw bijvoorbeeld vertellen waarom eigen tanden de voorkeur hebben aan een kunstgebit; waarom dit zoveel gezonder is e.d. En dat er veel tussenstappen zijn voordat je bij een kunstgebit aanbeland wat veel behandelingen inhouden die een stuk minder prettig en duurder zullen zijn dan wanneer je jouw eigen gebit goed bijhoud.

Natuurlijk moet je het uiteindelijk zelf doen. Maar een goede motivatie kan helpen om jouw poetsdiscipline te optimaliseren. Vaak vinden mensen dat ze heel goed poetsen en dat ze wel weten hoe het moet. De praktijk wijst echter heel anders uit dus waarschijnlijk heeft de prev.ass echt wel tips.

Verder kan ze het gebit op professionele wijze reinigen. Dit helpt ook plak, tandsteen, tandvleesonsteking en gaatjes te voorkomen en wordt het dus voor jou makkelijker om bij te houden. Wellicht kunnen er ook nog andere preventieve middelen worden ingezet.

Ik adviseer je om jouw verhaal eerst eens te doen. Wees eerlijk. Pas dan kan er echt een individueel plan worden opgezet in samenwerking met de tandarts en/of mondhygienist. Luister eens goed naar wat ze te zeggen hebben en wie weet, bekijk je dan de zaak met hele andere ogen. Want ik denk dat je er iets te gemakkelijk over denkt...

Voor de angst is trouwens ook het heel goed om wat vaker behandeld te worden op een manier die niet erg ingrijpend is. Zo wen je er aan.
di, 01/20/2009 - 13:29 Permalink
LindaM

Hallo Lieneke,

bedankt voor je reactie. Heb nu een beter beeld van wat deze assistenten doen. Ik moet deze vrijdag er naar toe, en zal ook gaan ben bereid haar 'zegje' aan te horen. Ik hoop dat ze mij op andere gedachten kan brengen. Maar vind het allemaal niet zo belangrijk en dat ligt aan mij. Ik vind anderen belangrijker dan ik. En dan komt dat stukje naar boven wees eerlijk in wat je ze verteld. Denk dat dat ook een probleem is heb nogal gouw de neiging om maar te zeggen wat ze willen horen. Weet dat dat niet goed is maar zo steek ik nu eemaal in me kaar.

Ik heb niet beweert dat ik goed poets e.d.
Weet alleen wel hoe het moet alleen doe ik het te weinig.

Maar alsnog bedankt voor je uitleg, ik hoop dat ze me weet te motiveren zie het alleen somber in...
di, 01/20/2009 - 13:45 Permalink
Lieneke

Ooooh zovelen met je! Sociaal wenselijke antwoorden geven heet dat. Het is heel moeilijk om dat niet te doen. Daar moet je echt voor kiezen. Mijn patienten zeggen vaak tegen me: Tja, ik kan wel wat anders vertellen maar je komt er toch wel achter....En dan is het vaak net iets te laat...

Geef het een kans en als het niet wat voor je is, jammer dan. Misschien lukt het dan nog bij een mondhygienist, maar die steekt misschien precies hetzelfde verhaal af of doet dezelfde behandelingen. Het ligt er maar net aan wie je treft.
di, 01/20/2009 - 13:52 Permalink