Wat doe ik nou verkeerd..

Author:
tanoniem
Posted:
ma, 01/11/2010 - 02:23
Hoi, ik ben 19 jaar en heb zo sinds mijn 17e problemen met m'n gebit.
Vroeger (onder moeders toezicht) goed gepoetst, daarna (zo va. mijn 14e) eigenlijk niet meer, uit gemakzucht en de tandarts kon keer op keer niks vinden.
Nou, dat ging een tijdje goed tot ik op m'n 16e/17e weer begon met poetsen, 2x per dag. Toen vond de tandarts er ineens 4!

Dus, hopla met gezonde tegenstand naar de tandarts. Boren deed nogal zeer, dus een verdoving gekregen. Werkte niet, nog een spuit erin. Het deed alsnog zeer, maar ja, even tanden op elkaar (:P) en vlug weer naar huis.
Zo ging het weer een tijdje goed, totdat er weer 3 gaatjes waren gevonden, deze keer blijkbaar wat dieper. Afijn, weer naar de tandarts om te boren maar deze keer ging het niet zo super. Wederom sloeg de verdoving niet aan en 2 andere verdovingen later lag ik alsnog bijna te janken van de pijn. Tandarts wist ook niet zo goed wat hij er mee moest, blijkbaar lag het gaatje diep tegen de wortel (oid) dus toch maar doorgegaan.

Sindsdien heb ik afwisselend pijn aan mijn kiezen, vooral bij kou en zoet eten. En het tandartsbezoek heb ik nu ook al een jaar uitgesteld. Ik weet dat het echt superslecht is maar ik trek die pijn echt niet, zo gruwelijk irritant. Ik maak morgen een afspraak bij een tandarts die mensen met angst behandeld, hopelijk heb ik daar wat meer succes.

Maar nou is mijn vraag eigenlijk wat ik verkeerd doe, waarom steeds die gaatjes? Ik poets 2x per dag zo'n 4 a 5 minuten, moet ik daar 3x per dag van maken? Verder denk ik ook dat ik goed poets, maar tips zijn welkom. Helpt flossen gaatjes voorkomen? Elektrische of normale tandenborstel? Ik heb de frisdrank afgezworen, drink alleen nog maar water, melk en in het weekend bier. Is bier ook zo slecht voor je tanden? Is Listerine een goed idee?
En hoe komt het dat de verdovingen, 3 zelfs, niet hebben geholpen? (ik weet niet of er meerdere verdovingen zijn maar het was een spuit met een heel bittere vloeistof)
Ik wil echt alles doen om die gaatjes te voorkomen...

Alvast bedankt!
Lieneke

Gaatjes zijn niet van de een op de andere dag aanwezig. Ze worden langzaam aan steeds een beetje groter. Vaak gaat er minstens een jaartje of 2 overheen voordat een gaatje echt geboord zal moeten worden. Dus als je je leven betert, kan het zijn dat je nog steeds de concequenties van een paar jaar terug om de oren zal krijgen.

Vaak wordt het voedingspatroon rond je 18e heel anders. Ben je inmiddels uit huis? Of eet je nog met de pot mee? Of koop je tussendoor wat op je studie oid wat je tijdens je jeugd niet at?

Waar zitten de gaatjes? Tussen de tanden of op het kauwvlak of op de buitenkant/binnenkant? Zou het kunnen dat je erosie hebt?

Mijn advies is om eens een mondhygienist te bezoeken die preventief met je aan de slag kunt gaan. Een passend advies geven via internet is erg lastig. Over Listerine, flossen etc etc: gebruik de zoekfunctie.
ma, 01/11/2010 - 07:47 Permalink
rixt

En hoe komt het dat de verdovingen, 3 zelfs, niet hebben geholpen?
Ik ben benieuwd naar een antwoord op deze vraag.
Aan de ene kant lees ik op dit forum dat in principe alles te verdoven is. Alleen in het geval van behoorlijke ontstekingen wordt gezegd dat dit soms wat lastiger is. Aan de andere kant verschijnen hier af en toe berichten waarin genoemd wordt dat verdovingen niet werken.
Is het dan zo dat mensen dingen voelen die er eigenlijk niet zijn, of kunnen sommige tandartsen op sommige momenten niet goed verdoven of kan er nog wat anders aan de hand zijn?
di, 01/12/2010 - 00:03 Permalink
tanoniem

Bedankt voor je antwoord! Ik eet niet enorm anders. Af en toe eens wat vetter denk ik, maar ook nog regelmatig thuis en anders ook gevarieerd, groente, vis, etc. De gaatjes zitten bovenop, wil dat wat zeggen?

Ik ga eens aan het zoeken voor m'n andere vragen dan, maar ik ben ook wel benieuwd naar de vraag die rixt heeft herhaald..
di, 01/12/2010 - 23:40 Permalink
Lieneke

Ah, bovenop. Dat zijn klasse 1 gaatjes. Dat wil zeggen; gaatjes die het vaakst voorkomen bij kinderen en jonge mensen. Deze kun je haast niet voorkomen; in je kies zit een groef en daar kun je niet goed poetsen en blijft dus alles makkelijker 'hangen'.
wo, 01/13/2010 - 07:38 Permalink