Wanneer ontsteking normaal gezien over?

Author:
Schm
Posted:
za, 01/05/2019 - 14:57
Hoi allemaal,

Ik heb helaas last van flinke tandvleesontsteking. Erfelijk belast en heb het niet zo nauw genomen met ragers e.d. Gelukkig ben ik een aantal dagen geleden bij de mondhygiënist geweest die alles heeft schoongemaakt en ook pockets heeft gemeten en foto’s heeft gemaakt. Toen ze de foto’s bekeek zei ze direct dat ze eigenlijk niet “reageerde” daarop, dus dat ze niks ernstigs zag. Geen paradontitis zei ze. Denk dat ze daarmee bedoelde dat m’n bot in ieder geval nog niet beschadigd is (?). Wel heeft ze namelijk grotere pockets gemeten, sommige 4mm (kiezen), eentje van 6 zelfs maar dat is m’n verstandskies en die gaat eruit.

Ik ben inmiddels uiteraard heel serieus bezig met m’n mondhygiëne, poets m’n tanden met een sensitive borstel van oral b extreem uitgebreid, gebruik ragers ‘s avonds en ik spoel een paar keer per dag met zout water. Ik dien over 3 maanden terug te komen om te kijken hoe het er dan uitziet.

Uiteraard is m’n tandvlees nu wat rood en gezwollen (gelukkig niet heel erg). Mijn vraag is nu: wanneer zie ik het “eindresultaat” van een gezond tandvlees? Met andere woorden: hoe lang duurt het voor het tandvlees compleet geneest en ik dus kan zien hoe de staat van het tandvlees is? Mijn grootste angst is dat ik veel ruimte en grote “black triangles” krijg wanneer het tandvlees is geheeld. Ik merk dat het niet weten hoe het eruit gaat zien me gestrest maakt en dat is nou juist niet handig nu.

Daarnaast was ik benieuwd of black triangles alleen ontstaan als er kaakbot weg is, of kan dit ook als het kaakbot nog intact is (wat mij bij volgens de mondhygiënist het geval is).

Ik kan dit allemaal prima aan haar vragen maar het is nu weekend en dan heb je altijd meer tijd om na te denken, haha, en zij is nu niet aan het werk. Hoop daarom dat er hier iemand is die me er meer over kan vertellen!

Alvast bedankt!
vV

pocket van 4 kan alleen een oppervlakkige ontsteking zijn. kan ook dieper liggen en dan dus ook parodontitis zijn. Ik vind dit stuk erg vaag... Zou graag de foto's zien eigenlijk.
ook ik weet niet hoe het eruit gaat zien. naast dat ik überhaupt geen beeld van de situatie vooraf heb en nu is dat onvoorspelbaar.
ma, 01/07/2019 - 11:25 Permalink
Lieneke

Parodontitis is heel vaak niet op foto's te zien...een pocket van 4mm kan parodontitis zijn, maar ook enkel zwelling van het tandvlees. Een oppervlakkige tandvleesontsteking kan na 2 weken weer hersteld zijn, echter kan na een dag ook weer terugkeren.
di, 01/08/2019 - 09:03 Permalink
Schm

Bedankt beiden voor jullie reacties! Ik ben inmiddels vandaag bij een andere mondhygiëniste geweest voor een soort second opinion, röntgen van de boventanden en reiniging daar (dat had de vorige niet gedaan, enkel alle andere tanden). Ook deze mondhygiëniste vond het kaakbot er op de foto's helemaal prima uitzien. Ze gaf ook aan dat ik na 3 maanden maar terug moest komen, maar heeft verder niks bijzonders ontdekt nu, behalve dan dat het tandvlees natuurlijk ontstoken is. Hopen maar dat het goedkomt dus :-)
wo, 01/09/2019 - 12:12 Permalink