Vreemd uitsteeksel bij verstandskies (met foto's)

Author:
Ramon001
Posted:
zo, 07/22/2007 - 21:09
Gedurende enkele jaren is mijn verstandskies rechtsonder van mijn gebit aan het doorkomen. Een aantal jaar geleden heb ik hier af en toe pijn door ervaren, maar niks ernstigs, de pijn was afgenomen en ik heb er al een lange tijd geen last meer van gehad. In alle gevallen was de pijn na een aantal dagen verdwenen.

Sinds een dag of 2 heb ik weer pijn door deze verstandskies en zojuist heb ik met een lampje mijn gebit geinspecteerd.

Toen viel mij een vreemd uitsteeksel op, deze zit niet vast en kan bewogen worden.

Foto's:
http://i8.tinypic.com/4mwb1xu.jpg
http://i7.tinypic.com/6d2k2mx.jpg

De uitsteeksel zelf veroorzaakt de pijn niet, wel het vlees wat mijn verstandskies nog gedeeltelijk bedekt. Drukken hierop is wel pijnlijk.

Anderhalf jaar geleden is mijn verstandkies aan de andere kant, links onderin mijn gebit al verwijderd door de kaakchirurg doordat deze horizontaal groeide. (kantelde steeds meer bleek op periodieke preventieve foto's van mijn tandarts) Er was weinig ruimte om deze verstandskies te verwijderen, er moest gesneden worden en de verstandkies gefragmenteerd. Na de behandeling had ik 5 hechtingen in mijn mond..
Anoya

Ik heb het 4x gehad, het is gewoon tandvlees dat aan de kant moet voor de doorbrekende kies voor zover ik weet. Paar dagen kan het een vervelend gevoel geven, maar het trok bij mij ook vanzelf weer weg omdat het tandvlees slinkt ofzo.

Volgens mij dus niks ernstigs, maar het tandvlees wordt niet ineens weggetoverd wanneer er een kies doorbreekt.
ma, 07/23/2007 - 17:48 Permalink
IkkeLinnie

Hej ik had zo'n stukje tandvlees wat over de kies heen zit ook (heet opperculum ofzoiets), bij de verstandskies die er afgelopen woensdag uit is gehaald. Er werd gewoon een klein sneetje gemaakt zodat de tandarts er beter bij kon, kies is eruit gehaald en er is 1 hechting ingedaan. Nergens last van gehad, geen zwelling, geen pijn en geen trekkende hechting. Weet niet of je hier wat aan hebt, maar ik denk k meld t even.
ma, 07/23/2007 - 18:28 Permalink
Irfan

Beste Ramoon,

Op de foto zie ik inderdaad een lapje tandvlees, opperculum, over je verstandskies heen. Dat deze enigszins gezwollen is betekent dat het daar niet goed schoon is gehouden en ergo een lichte ontsteking aan het ontstaan is. De ontsteking komt doordat tussen je opperculum en de verstandskies bacterien ophopen. Als deze doorzet krijg je een peri-coronitis, dat erg pijnlijk is. Probeer het daar goed schoon te houden met poetsen. Door tijdens het poetsen zachtjes over het opperculum te masseren wil deze weleens verdwijnen. Een bezoek aan de tandarts is zeker nodig om te bezien of er genoeg ruimte is voor de verstandskies om door te breken en of het nodig is om met waterstofperoxide tussen verstandskies en opperculum schoon te houden.

groet Irfan
di, 07/24/2007 - 09:35 Permalink
Ramon001

Bedankt voor alle antwoorden!

Wat een prachtig initiatief dit forum.

Ik heb gisteren naar mijn eigen tandarts gebeld, maar deze is pas weer om 20 augustus terug van vakantie. Maar heb een afspraak bij een andere tandarts kunnen maken voor 15:30 vanmiddag.

Schoonhouden deed ik zeerzeker altijd. Ik ben een echte poetsfreak en ben gemiddeld zo'n 8 minuten per poetsbeurt kwijt. (poets altijd met een vast schema)

Ook spoel ik met ACT. (zonder alcohol, wel met fluoride)

Ik hou jullie op de hoogte!

Nogmaals dank.

Mvg,
Ramon
di, 07/24/2007 - 12:24 Permalink
Ramon001

Ben zojuist terug van de tandarts.

Ze zag al snel dat de verstandskies eruit moet.

Voor aanstaande maandag heb ik een afspraak bij de kaakchirurg.
di, 07/24/2007 - 16:20 Permalink
IkkeLinnie

Hmmm...... dat is dus een tegenvaller! Maar hopen dat het deze keer beter gaat dan bij de vorige!! Succes maandag! Groetjes Linnie!
di, 07/24/2007 - 16:35 Permalink
Ramon001

De verstandskies is vanmiddag verwijderd, maar de kaakchirurg heeft er een enorme bende van gemaakt.

De kies voor de verstandskies rechtsonder, nummer 47 geloof ik, is helemaal aan gort, stukken afgebroken, scheuren enz.

Hij zei dat de vulling eruit was gegaan (en ik langs de tandarts moest voor een kroon), maar toen ik bij thuiskomst het gaasje weghaalde zag ik dus een veel grotere chaos.

Mijn eigen tandarts is pas over 3 weken terug van vakantie en heb net even rondgebeld naar plaatsvervangende dienstdoende tandartsen, maar de enige die niet op vakantie is, wil me niet helpen...
ma, 07/30/2007 - 15:33 Permalink
Ramon001

Het rooster is slecht geregeld, 1 van de 2 tandartsen die in deze week waarnemen, is op vakantie, de andere wil me niet helpen. Ook niet na veel aandringen dat de kies helemaal geruineerd is en verschikkelijk veel pijn doet.

Heb diverse andere tandartsen gebeld, maar daar kan ik niet terecht. (ze nemen niet voor patienten van mijn tandarts waar)

Heb het ziekenhuis gebeld, maar die verwijsd me door voor een noodvulling naar mijn eigen tandarts. (die pas over 3 weken terug is)
ma, 07/30/2007 - 17:26 Permalink
Ramon001

Ik heb liever niet dat die man weer in mijn gebit gaat prutsen.

Zijn er geen doe-het-zelf noodvullingen te krijgen bij de apotheek?
ma, 07/30/2007 - 17:31 Permalink
Spiegeltje

Het rooster is slecht geregeld, 1 van de 2 tandartsen die in deze week waarnemen, is op vakantie, de andere wil me niet helpen. Ook niet na veel aandringen dat de kies helemaal geruineerd is en verschikkelijk veel pijn doet.


Vreemd, dan vraag ik me af welke gevallen wel worden behandeld. Ik neem aan dat je echt veel pijn hebt tenminste en dat ook heel duidelijk hebt doorgegeven.

Nogmaals aangeven wat de klachten zijn, bij weigering langs te mogen komen klacht indienen bij NMT of ANT (vragen waar ie bij is aangesloten) over deze slechte tandarts. In de tussentijd kan een stukje kauwgum op de gehavende kies misschien verlichting geven.
ma, 07/30/2007 - 23:08 Permalink
Ramon001

Vandaag was de tandartspraktijk van mijn tandarts weer geopend na een aantal weken vakantie.

Ik heb vanmorgen gebeld en kon nog deze ochtend terecht. Ze (tandarts en assistente) hebben mijn kies bekeken en foto's gemaakt. Ze hadden ook een brief ontvangen van de kaakchirirg waar het eea. was uitgelegd.

Aanstaande donderdag moet ik terug voor een wortelkanaalbehandeling, omdat de wortelkanalen verwijd zijn.

Daarna wordt er een vulling geplaatst en over een jaar kan de tandarts zien of de wortelkanalen goed zijn gebleven. De kans dat het goed gaat is 97%.

Als alles over een jaar nog goed is, dan kan er begonnen worden met een kroon.
ma, 08/20/2007 - 11:43 Permalink
Ramon001

Ik kom zojuist terug van de tandarts.

Hij vond een wortelkanaalbehandeling niet nodig want de kies was nog goed, hij leefde nog perfect. Over 2 a 3 maanden moet ik weer langskomen voor de periodieke controle, dan wordt er weer naar gekeken door middel van een foto.

De kaakchirurg heeft tegen mij en mijn tandarts gelogen. De kaakchirurg deelde mij na behandeling en mijn tandarts met een brief mede dat de vulling meegetrokken was. In werkelijkheid was de kies om de vulling weggetrokken, de vulling zat nog op mijn kies...

De tandarts heeft nu een vlakke vulling gemaakt (composietkroon) waardoor mijn kies ruimte heeft om te groeien. Wanneer de kies genoeg gegroeid is, kan alsnog later besloten worden om een echte kroon te laten plaatsen. (dan is er genoeg ondergrond om een kroon te plaatsen)

Alles ziet er nu weer netjes uit!

Ik wil ook even zeggen dat ik héél erg blij ben met mijn tandarts. Hij is ontzettend bekwaam en medelevend. Zolang ik tanden in mijn mond heb wil ik hem als tandarts houden!
do, 08/23/2007 - 12:38 Permalink