Vragen over mondhygiënist

Author:
takkie
Posted:
do, 03/01/2007 - 15:46
Ik heb een vraag over de mondhygiënist.

Nadat ik een aantal dingen bij mijn tandarts heb laten doen heb ik nu ook een afspraak gemaakt bij de mondhygiënist. Omdat mijn tandarts zei dat mijn tandvlees boven licht onstoken is (cijfer 1) en voor de kiezen onder heeft ze op een score -3 gegeven.

Ik werd doorgestuurd naar een Preventie Assistentent in dezelfde praktijk. Heb over enkele weken mijn eerste afsprak. Wat is dan het verschil tussen een preventie assistentente en een mondhygiënist? En hoe verloopt dan zo, n afsprak??

Ik ben sinds een week of drie heel goed bezig met hygiëne en de manier hoe ik mijn tanden poets:smt001 . Hopelijk helpt dat al een beetje. Nu heb ik ook geen last meer van bloedend tandvlees. Zou dit genoeg zijn of moet ik rekening houden met een uitgebreid gebitsreiniging boven en onder?
Lieneke

Een preventie-assistent is niet opgeleid om 3- te behandelen!

Heel goed dat het tandvlees bij het schoonmaken niet meer bloedt. Maar het kan zijn dat het bij het 'sonderen' (= mooi woord voor met een instrument langs het tandvlees gaan en een beetje peuteren en prikken) nog wel bloedt. Hier begin ikzelf altijd mee, dan krijg je een globale indruk van het tandvlees. Want codes zeggen niet altijd alles en kloppen soms niet...vooral bij een bepaalde tandarts, maar dat zal ik hier maar niet noemen :wink:

Naar aanleiding van die sondering zet ik een plannetje op. Die is voor iedereen dus weer anders. Bij de een is het even schoonmaken en vertellen hoe de patient het schoon moet houden en tot ziens maar weer, tot over een half jaar en bij een ander moet ik veel strenger zijn en meer doen. Er zijn daar wel meer topics over dus zoeken maar zou ik zeggen...

Wat nou precies het verschil tussen een prev.ass en een mh:
http://www.tandarts.nl/phpbbmh/viewforum.php?f=33&sid=83c0941acc901…
Daar staat het antwoord...Dus op naar de mondhygienist en laat je niet afschepen met een prev.ass!
do, 03/01/2007 - 18:22 Permalink
takkie

Bedankt voor het antwoord. Nu begrijp ik er meer van. Waar kan iets over kosten vinden? Stel dat het bijvoorbeld in meer dan één behandeling moet, wordt het dan veel duurder? In mijn begroting hebben ze een prijs gegeven voor een uitgebriede reiniging maar ben dan bang dat het meer kan worden.
do, 03/01/2007 - 22:42 Permalink
Spiegeltje

Na het eerste bezoek zal de mondhygieniste een redelijk nauwkeurige schatting kunnen geven van de kosten.

Behandeling van diepe pockets/parodontitis is arbeidsintensief en kan zo 3-4 zittingen van een uur betekenen En dan zit je al snel boven de 400 euro of zelfs nog veel meer (meer dan 1000 euro) bij ernstige parodontitis. Hopelijk is het bij jou nog niet zo ver en is met een uurtje klaar. Dat is niet vooraf te zeggen.

Niet behandelen is helaas geen optie als je je gebit enigszins serieus neemt.
do, 03/01/2007 - 23:22 Permalink