vragen over behandeling slechte adem

Author:
Daaf
Posted:
do, 05/03/2007 - 23:28
Beste lezer,

zoals wel meer mensen heb ik last van een slechte adem. Ik kan het helaas niet zelf ruiken.

Soms word mij verteld dat het heel sterk is, soms denk ik dat ik heel erg sterk ruik maar valt het mee. Er valt eigenijk geen touw aan vast te knopen.

Ik denk dat ik constant suggestief gewezen wordt op mijn slechte adem door mensen. (in de winkel, op de koffie bij iemand, etc) bijvoorbeeld middels een snifje. In de winter word ik er helemaal gek van.(hahaha)

Maar ik krijg ook vaak kauwgum aangeboden, gaat het gesprek onderwerp verdacht vaak over eieren, vis (minister zalm kan ook) , open riool, tanden poetsen, adem inhouden etc etc

Als ik uit ging (doe ik nu niet meer) dan gebeurde dat bijna constant. er zijn zoveel grappen overgemaakt dat ik er een olifantenhuid van heb gekregen. (maar niet heus)

dit is soms erg vermoeiend voor mij...

Ik kan zo wel even doorgaan, maar deze verhalen zijn niet nieuw.

Mijn vragen zijn eigenlijk de volgende:

Ik leef op het minimum daarom vraag ik mij of of mondspoelmiddelen verzekerd worden door het ziekenfonds (misschien indien het via een recept is aangevraagd) ?

En of de veel duurdere halita , welke door meerdere mensen is aangeraden , werkelijk beter is dan de goedkopere produkten?

Hoe lang doe je met zo'n fles halita?

Is het eigenlijk mogelijk om de bacerien in je mond (helemaal achter op de tong/ in de keel ) te laten verminderen (met bv een peneciline kuur) of moet je je hele leven lang cosmetisch spoelen? (lijkt een dure grap) .met ander woorden valt halitose eigenlijk wel te genezen als het van de tongcoating komt?

Is halita eigenlijk een een professioneel spoelmiddel?

Ik heb gehoord dat je met professionele spoelmiddelen moet oppassen en deze maar een paar keer mag gebruiken ivm verstoring van het bacterieel evenwicht. Waarom laat men mensen hiermee spoelen?

heeft het eigenlijk wel zin om naar een tandarts te gaan die gespecialiseerd is in halitose of krijg je daar alleen een expleciete meting van de gassen middels een apparaat en het standaard verhaal van de tongschraper en spoelmiddel?


met vriendelijke groet,

David

<a href="https://www.tandarts.nl/product/halita-tandpasta-fluoride-75-ml">Koop hier uw product tegen slechte adem</a>
Daaf

Oh ja,

Ik heb mij naar jaren lang niet naar de tandarts geweest te zijn mij laten saneren bij de tandarts. Er zijn fotos gemaakt met een grote machine, er zijn twee kiezen getrokken (verstandskies en een andere kies waar een wortelkanaal behandeling af te raden was na verwijderen vulling) en een paar gaatjes (oa opnieuw) gevuld.

Maar ik denk dat er nog veel dient te gebeuren .

Mijn voortanden zijn al opgeknapt middels vier composiet kronen of zoiets. de ondertanden zijn nog smerig.

de totale prijs tot nu toe was ongeveer 700 euro. ik moet nog terug komen voor controle.

wil je meer info vraag het dan gerust.
do, 05/03/2007 - 23:58 Permalink
Spiegeltje

Bij een gesaneerd gebit en een goede mondhygiene is de mond niet de oorzaak van slechte adem. Maak je je tong wel goed schoon met een tongschraper? Beter dan (alleen) spoelen. Ik neem aan dat je tandvlees gezond is? Want in de ruimte tussen ontsoken tandvlees en de tand kunnen bacterien ophopen die een smerige (riool)lucht produceren.

Er is in Nederland een tandarts met bijzondere affiniteit voor de aanpak van slechte naam (de "halitose-tandarts") maar kan de link niet zo gauw terugvinden. Dit kan een oplossing zijn als je er met de gewone tandarts/mondhygieniste niet uitkomt (wat eigenlijk wel zou moeten kunnen in 99% van de gevallen).

Ik heb er nog wel een link van een Rotterdams halitose spreekuur maar weet niet of dit nog bestaat want artikel is uit 2002:

linkje

Je kunt niet helemaal uitsluiten dat de oorzaak buiten de mond is gelegen. Er zijn bijvoorbeeld mensen met een uitstulping in de slokdarm waar voedsel ophoopt dat vervolgens gaat rotten. Daarnaar hoef je pas te kijken als echt de oorzaak in de mond kan worden uitgesloten. Er zijn eenvoudige proefjes voor maar zelfs dat kan ik me niet meer precies herinneren (word oud :( ).
vr, 05/04/2007 - 13:36 Permalink
Daaf

Dank jullie wel voor de reacties.

Ik ga de eerstvolgende werkdag een tongschraper aanschaffen.

graag zou ik nog willen weten of het echt zoveel uitmaakt of ik nu een goedkope , duurdere of duurste spoelmiddel aanschaf. Ik opteer het liefst voor een geodkopere maar als die niet werken ga ik voor de duurdere. Als die hetzelfde effect hebben als de goedkopere misschien de duurste.

Beetje vreemd gezegd. ik hoop dat je mij begrijpt.

Zijn er mensen met ervaringen hierin?

mvg

David
za, 05/05/2007 - 22:38 Permalink
Spiegeltje

Ik heb er zelf geen ervaring mee maar Halita gorgelmiddel (500 ml/ca. 19 euro) schijnt - in combinatie met een tongschraper! - goed te werken. Dat is dus wel een duur middel.

<a href="https://www.tandarts.nl/product/halita-tandpasta-fluoride-75-ml">Koop hier uw product tegen slechte adem</a>

Het zou ook kunnen dat een goede poetstechniek en dagelijks tongreinigen met een schraper al voldoende is. Vervelend zijn de braakneigingen die je krijgt als je probeert het belangrijke achterste deel van de tong te bereiken. Dat wordt op den duur wel minder. Verder is het bij de meeste mensen zo (ook bij mij) dat je 's avonds veel minder last hebt van die braakneigingen dan 's morgens.

Vroeger had ik witte aanslag op mijn tong ("beslag") maar door een paar keer de tongschraper te hanteren is dat goeddeels weg (zelfs zonder spoelmiddel). Eigenlijk valt er nu niet veel meer te schrapen. Dat zie je, want er blijft praktisch niks achter op de schraper. In het begin haal je een hoop troep weg. Het was overigens niet zo dat alleen de aanslag een slechte adem veroorzaakte. Dat kwam vooral door de parodontitis.
za, 05/05/2007 - 23:09 Permalink
Daaf

bedankt voor de reacties.

ik zal binnenkort een afspraak maken bij de tsandarts en vragen naar een verwijzing naar een mondhygienist en wat de paradontitis betreft.

ik hoop dat een tongschraper bij mij ook ervoor zorgt dat ik geen of minder frequent een aanslag op mijn tong krijg. ik moet zeggen dat dit tegenwoordig toch al een stuk minder is geworden nadat ik weer ben gaan poetsen, een paar keer bij de tandarts te zijn geweest en mijn tong ben gaan schoonmaken (met mijn vingers en poetsen) Het is wel zo dat ook al lijkt de tong redelijk schoon , ik toch een vieze geur ruik als ik ik lik op mijn hand/laten drogen/ruiken.

ik heb bijna geen last meer van bloedend tandvlees. ik poets ook mijn tandvlees tegenwoordig.

de eerste keer dat ik bij de tandarts kwam zijn foto's gemaakt en zijn mijn tanden schoongemaakt middels water onder hoge druk. mijn tanden zager er toen best wel een stuk beter uit (ik kreeg zelfs complimenten) maar na een paar weken was de aanslag weer terug en zels erger geworden. :-( Dit is zeker geen goed teken wat de verschillende bacterien in mijn mond betreft? De tandarts zei wel dat ik geluk had en dat de bacterien niet zo agressief waren bij mij.

iig geval dankzij de composiet kronen zien mijn boventanden er weer goed uit. ik hoop dat dit ook voor mijn ondertanden kan (kan dat?) . de kronen zijn trouwens relatief goedkoop vind ik.


ik merk dat ik helemaal achter op de tong (in mijn keel) bultjes heb zitten. zijn dat puistjes? ik hoop dat als ik dat gedeelte ga poetsen die ook gaan verdwijnen. tis wel erg lastig ik moet mijn tandenborstel letterlijk in mijn keel duwen.


edit:
Ik las pas dat halitose ook ontstaat door een verandering in het bacterieel evenwicht in de mond. anaerobe bacterien zijn dan sterk in aantal toegenomen. Kan dat evenwicht op een of andere manier weer terug veranderd worden?


mvg

David
zo, 05/06/2007 - 01:01 Permalink
Lieneke

Hallo Daaf,

Goed dat je zo bezig bent met poetsen en dergelijke. Denk je ook aan de ruimtes tussen de tanden?

Je beter niet met jouw vingers de tong reinigen, want aan jouw handen zitten natuurlijk ook allerlei bacterien.

Het apparaat wat je beschrijft werkt denk ik niet met hoge druk. Althans niet met water. Waarschijnlijk is het een tandsteenapparaat geweest wat trilt. Het water is om het apparaatje af te koelen, anders wordt de tandzenuw beschadigd en brand het staafje door jouw tanden heen. Of hij heeft het met inderdaad hoge druk schoongemaakt met iets erin wat naar zout smaakt?

Als de tandarts de boel niet goed glad heeft gemaakt doormiddel van een polijstpasta, komt de aanslag heviger terug. Dat het terugkomt is niet helemaal te voorkomen maar misschien is een electrische tandenborstel een idee?

De bultjes op de tong zijn gewoon smaakpapillen. De bultjes waarmee je dus proeft.

Het evenwicht in jouw mond slaat door naar de verkeerde kant (toename van anaerobe bacterien) als het het niet goed schoon houdt en schoon laat maken. Dus als je het goed bij houdt en je goed laat behandelen, komt het evenwicht weer terug, waardoor de reuk verdwijnt.
zo, 05/06/2007 - 10:01 Permalink
Daaf

Hartelijk dank voor het goede nieuws

Ik had zelf het bange vermoeden dat aan dat evenwicht weinig aan te doen is.U geeft me hoop. Ik krijg van de gemeente wat extra geld omdat ik in de wao zit en op het minimum. Daarmee zal ga ik een electrische tandenborstel en een tongschraper aanschaffen.

Ik neem aan dat ook duurdere tandpasta helpt? Meestal kocht ik de goedkoopste.

graag zou ik nog willen weten of de ondertanden ook ''mooi'' te maken zijn. Ik zie nl op bijvoorbeeld tv dat veel mensen mooie boventanden hebben maar dat de ondertanden een stuk slechter eruit zien. Bij mij is het nu een veschil van dag en nacht.(de tanden zagen er na de schoonmaak wel goed uit)

Het spijt me als ik u zo lastig val met mijn vragen - ik kan hier ook bij mijn tandarts terecht- maar ik vind dit wel makkelijk.

edit: het was inderdaad een tandsteen verwijdereraar zoals u die beschrijft.

mvg

David
zo, 05/06/2007 - 13:29 Permalink
Lieneke

Ten eerste ben je totaal niet lastig of zo, want we zijn blij dat we je kunnen helpen.

Duurdere tandpasta zou ik niet gaan aanschaffen. De bijdrage die een speciale tandpasta levert (bijvoorbeeld een tandpasta die claimt goed te zijn voor het tandvlees) is erg klein. Bovendien is het nog maar de vraag of het echt werkt.

Of de ondertanden ook verbeterd kunnen worden, dat kunnen we vanaf hier niet bepalen. Bespreek dat eens met de tandarts.
zo, 05/06/2007 - 15:22 Permalink
Spiegeltje

Het leuke van een goede mondhygiene is dat er helemaal geen dure tandpasta, spoelmiddelen en luxe tandenborstels voor nodig zijn. Dat is alleen voor mensen die het niet begrepen hebben. Er zijn wel een paar uitzonderingen, zoals het al eerder genoemde spoelmidden, maar het meeste is geldklopperij. Vooral die superdure tandpasta's zijn weggegooid geld.

Het enige wat je echt aan hulpmiddelen nodig hebt is:

1. een zachte of medium tandenborstel (liefst wel een GOEDKOPE elektrische maar het hoeft niet per se) met een kleine kop zodat je overal goed bij kunt
2. tongschraper van een paar euro
3. goede kwaliteit tandenstokers (of de duurdere ragertjes) voor tussen de tanden
4. gewone fluoridetandpasta

<a href="https://www.tandarts.nl/product/halita-tongschraper">Koop hier een tongschraper</a>

En dan natuurlijke een goede poetstechniek en er effe de tijd voor nemen. Dit is dus verreweg het belangrijkste.

Er wel vanuit gaande dat eerst alle tandsteen grondig is verwijderd door tandarts/mondhygienist. Zeker in het begin is het aan te raden om de mondhygiene te laten controleren door de mondhygieniste zodat die het eventueel kan bijsturen. Ook kan zij tandsteen op moeilijk te bereiken plekken verwijdern.
zo, 05/06/2007 - 15:50 Permalink
CD

1. een zachte of medium tandenborstel (liefst wel een GOEDKOPE elektrische maar het hoeft niet per se) met een kleine kop zodat je overal goed bij kunt


Overigens ben ik het er niet me eens dat een goedkopere elektrische tandenborstel even goed is als een wat duurder model. Daarmee zeg ik niet dat het duurste model het beste is.

Zie:
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=4693
zo, 05/06/2007 - 17:48 Permalink
Spiegeltje

@CD

Ik heb niet gezegd dat goedkope elektrische tandenborstel hetzelfde biedt als een dure Ik hou hier wel staande dat je met de goedkoopste van Oral B of zo net zo goed je tanden goed schoon krijgt als met een dure super de luxe en daar gaat het om. Overigens lukt dat ook wel met een gewone handborstel maar dan mis je het grote gemak van de elektrische.

De rest is voor mij allemaal bijzaak maar als iemand meerwaarde ziet in zo'n dure borstel mag dat van mij hoor. Als er maar niet wordt gedaan alsof dat nodig is voor je mondhygiene. Dat is het enige punt dat ik wilde maken.

Ik heb de (informatieve) draad nog eens doorgelezen waarnaar je verwijst en die brengt me niet op andere gedachten.
zo, 05/06/2007 - 18:32 Permalink
CD

@ Spiegeltje

Maar helaas is het in mijn optiek dat met de goedkoopste Oral B tandenborstel niet hetzelfde resultaat te behalen valt dan met een wat duurdere model van hetzelfde merk. Hierbij zijn de rotaties en de pulsaties hoger, wat degelijk invloed heeft op het resultaat. Het aantal rotaties en pulsaties van de ProffessionalCare 7000/8000/9000 (Triumph) komt overigens overeen.
Overigens laten verschillende onderzoeken zien dat bij een juiste poetsmethode een elektrische tandenborstel iets beter is, dan een handtandenborstel.
Met het punt dat het duurste model niet het beste is, daar mee ben ik het eens. In dat geval geeft de “uitgeklede” versie hetzelfde resultaat. Met een handtandenborstel kan je een goede mondhygiëne hanteren. Maar ik ben van mening als je van plan bent een elektrische tandenborstel te gaan kopen, dat je weet dat er in zekere mate verschillen zijn en die invloed kunnen hebben op het poetsresultaat.
zo, 05/06/2007 - 19:31 Permalink
foureyes

Daaf, wees nou niet zo pessimistisch! Mijn man heeft ook last van halitose. Hij gebruikt de tongschraper en van tijd tot tijd een spoelmiddel dat Perio.Aid Maintenance heet. Hij haalt het bij de apotheek. Het is het minst dure middel dat hij kon krijgen. De apotheek had veel duurdere merken, maar dit voldoet wel. Niet dat de halitose 100% weg is, maar hij stinkt toch een stuk minder uit zijn mond dan vroeger toen hij niks deed. Probeer het eens.
ma, 07/23/2007 - 18:41 Permalink
Daaf

ik kan af en toe erg dramatisch overkomen. het spijt me dat ik oppeens zo uit de hoek ben gekomen. ik had al een paar dagen last van de gedachte dat mensen mij erop wezen op mijn slechte adem. Het is toch wel vreemd als mensen middels voor iedereen bekende geluiden (ik zeg niet expleciet wat voor geluiden alleen dat het onbeleefd is) mij zitten te pesten.

Het gaat wel ver maar ik krijg al argwaan als iemand het over eten heeft of mij iets te drinken aanbiedt.
Wat ik ook helemaal niet leuk vind was dat mensen die ik niet ken en een paar meter verder zaten, met elkaar aan het praten waren over tanden peotsen.
Pas bij de ggz hadden mensen het over een desinfecterend/bacteriedodend middel. Ik vertrouw dat niet. ik ben schizofreen misschien heeft dat er iets mee te maken.

pas bij de huisarts geweest en die zegt dat het wel meevalt. Heeft ook nog even op mijn maag geduwd.

ik gebruik nu een theelepel om mijn gehele tong (niet alleen de achterkant) schoon te maken. lukt best aardig.

:smt006
do, 07/26/2007 - 23:34 Permalink