vorige tandarts heeft nooit behandeld voor paradontitus

Author:
vjolijn
Posted:
vr, 12/11/2009 - 14:30
doordat mijn vorige tandarts zijn praktijk heeft beeindigd heb ik sinds kort een nieuwe tandarts.
deze heeft een ernstige vorm van paradontitus geconstateerd, sommige pockets zijn 9 mm diep. bij mijn vorige tandarts ging ik regelmatig op controle en ben door hem jaren geleden doorgestuurd naar een zelfstandig werkende mondhygieniste waar ik ook 2 keer per jaar kwam.
beiden hebben nooit iets gezegd over paradontitus.
hadden zij mij daar niet veel eerder op moeten wijzen?
Spiegeltje

Natuurlijk had de tandarts daar al eerder op moeten wijzen. Dergelijke diepe pockets komen er niet van vandaag op morgen. Zodra parodontitis is vastgesteld dient een bepaald protocol te worden doorlopen (het paroprotocol). Vervolgens komt u in een nazorgtraject terecht. Deze berichten zien we regelmatig terugkeren op het forum. Dat is denk ik maar het topje van de ijsberg.

Heeft de tandarts of MH ook nooit in andere bewoordingen gewezen op de slechte staat van uw tandvlees? Alleen doorverwijzen naar een MH is niet voldoende, de tandarts blijft verantwoordelijk.
vr, 12/11/2009 - 15:21 Permalink
mecánico para …

Dat paroprotocol is niet verplicht en ik ben benieuwd wat de reden was om naar de mondhygiëniste te gaan. Wat deed die en hoe werden zaken benoemd? Want dat de nieuwe het zo noemt wil niet zeggen dat er ondertussen niet allang behandeld is.
Als je een mondhygieniste bezoekt moet daar toch een gedachte achter zitten. Wie weet is het wel verteld maar is de term tandvleesontsteking en pocket genoemd.
Al met al een wonderlijk verhaal
vr, 12/11/2009 - 19:06 Permalink
Spiegeltje

Dat paroprotocol is niet verplicht

Verplicht is niet de goede term. Een tandarts is wel verplicht de professionele standaard aan te houden en het paroprotocol maakt daarvan sinds 1998 deel uit. Maar er kunnen redenen zijn om er vanaf te wijken, dat is ook onderdeel van de professionele standaard om te doen indien nodig.

Iemand met parodontitis niet behandelen is m.i. in strijd met de professionele standaard tenzij sprake is van overmacht.

Maar ik vraag me ook af hoe de MH in beeld is gekomen. Misschien kan TS dat nog eens aangeven. Misschien heeft de tandarts het probleem wel gesignaleerd en onderkend (zonder het woord parodontitis te laten vallen), vervolgens doorgestuurd naar de mondhygieniste en het daarbij verder gelaten. Ook niet goed natuurlijk. Het blijft altijd lastig, omdat behandeling van parodontitis niet mogelijk is zonder goede medewerking van de patient. Maar zulke gevallen moeten dan wel in dossier staan genoteerd.
vr, 12/11/2009 - 19:55 Permalink
mecánico para …

Met het laatste sla je de spijker op zijn kop. Soms is iets al 401x verteld en komt er een nieuw iemand die het net anders brengt............en je denkt, hee, dat wist ik nog niet. Tja, dan hoop ik op goede documentatie.

nb, behandeling van parodontitis niet behandelen stond er niet.wie weet wordt het schoonhouden, scalen en planen wel als schoonhouden en verder niets ervaren. Het rare is, je kan enorm diepe pockets hebben, uit en te na behandelen en door patiënten factoren (leeftijd, diabetes, roken, vrouw zijn, motivatie) toch nooit verder komen dan dweilen met de kraan open.

Dat heet kunst en vliegwerk............ook weer een andere benadering van wat de ander Lap&Plak-werk noemt.

Dus wie weet is dit wel het maximale in plaats van het niet nakomen van behandel opties.

jahaa. je weet het niet
vr, 12/11/2009 - 20:02 Permalink