Voeding & gebit (en bacterien). Vegetarisch/veganistisch?

Author:
Delana
Posted:
di, 01/07/2014 - 15:35
Hallo,
ik vraag me af of een vegetarisch, of zelfs veganistisch, dieet aan te raden is met het oog op de mondgezondheid? Of juist niet?

Ik probeer sinds kort om veel minder suiker en snoep te eten (ik at atlijd erg veel chocola en omdat dat zo vult te weinig gezonde dingen zoals eiwitten en vitaminen :oops: ). Ook merk ik vaak wel dat een omelet met groente mijn tanden minder plakkerig maakt dan een boterham (zelfs met hartig beleg) dus ook minder zetmeel lijkt wel wat te helpen.

Maar ik ben nu ook vegetarier geworden en ik zou, qua overige redenen (levensbeschouwelijk) wel graag zoveel mogelijk veganistisch eten, dus ook geen kaas, eieren, melk, boter etc. Hoe kijken jullie daar tegenaan? Ik kan er niet zoveel over vinden, behalve dat een eiwittekort of vitaminegebrek uiteraard nooit ergens goed voor is, maar daar kan ik wel op letten door B12, A en D voldoende in te nemen / bij te slikken. Ik zorg ook dat ik veel eiwit binnenkrijg uit peulvruchten, sojamelk, tofu, pindakaas etc., in feite eet ik nu veel gevarieerder en eiwitrijker dan ik eerst deed toen ik nog weleens vlees at. Maar in die plantaardige eiwitbronnen zit nu eenmaal van nature wel vaak ook koolhydraten in, die denk ik niet in kaas of vlees zouden zitten...

Ik heb geprobeerd hier informatie over te zoeken en alleen kunnen vinden dat 'men zegt' dat vlees eten slecht is voor je gebit, en bijvoorbeeld dat 'het erop lijkt dat' kaas antibacteriele werking heeft, maar ook dat veganisten soms een slecht gebit hebben omdat ze te weinig proteine eten en teveel zetmeel en fruitsuikers etc. (daar zou ik zelf dan wel op gaan letten).

Iemand advies of ervaring wat betreft vegetarisch en veganistisch eten? Mijn gebit vind ik wel echt belangrijk, dus als het echt gezonder is om eieren of kaas te eten in plaats van bonen en tofu dan vind ik dat wel een belangrijke overweging... :) En hoe zit dat met nootjes, zijn die slecht voor je gebit? Ze zijn natuurlijk niet zoet maar bij mij gaan ze wel overal tussen zitten. Ook hier kon ik niet zoveel over vindne op internet.
Lieneke

Vlees, eieren, melk etc zijn nou juist net een van de weinige voedingsmiddelen die geen schade geven aan het gebit.
Ik zie bij vegies vaak gebitsslijtage door het veel bijten op harde noten en door al dat fruit. Vitaminepreparaten worden vaak door het lichaam niet goed opgenomen. Als ik het was, zou ik het niet doen, ik leef zo wat op eieren en kwark....maar wie ben ik...misschien andere optie als je tegen de bio-industrie bent; zelf kippen (en geiten?) gaan houden als je de ruimte hebt.
di, 01/07/2014 - 16:12 Permalink
vV

ik kan mensen die tegen de bio industrie zijn helemaal volgen. ben wat dat betreft zelf ook een volger. Geen vlees of vis meer eten gaat mij wat ver, is toch een vrij natuurlijke bezigheid, zie beren die zalm vissen, en een tijger of zo zal een smakelijk hapje mens ook niet versmaden als hij de kans krijgt. Eten of gegeten worden zeg maar. Maar wij kopen wel heel bewust biologisch. en dan kritisch. en dan liever een kleiner stukje vlees als het zoveel duurder is.
Wat ik belangrijker vind is dat je niet meer koopt dan je nodig hebt. Groter probleem van de bio industrie is de mensheid zelf die veel en veel te veel goed voedsel weggooit, wat een directe invloed heeft op de vraag. die dus eigenlijk veel groter is dan nodig is.
Qua normaal afval zoals grote en fruitafval doen wij er met een gezin bijna een maand over de kliko vol te krijgen, zo weinig gooien wij weg. Wij eten gewoon op wat wij kopen, enige afval is dan een klokkenhuis van een appel, schillen van dit of dat. En plastic verpakkingsmateriaal..

Maar houd wel idd goed in de gaten wat het voor je lichaam doet. De mens is in essentie geen herbivoor.
di, 01/07/2014 - 17:25 Permalink
Delana

ik was eigenlijk van plan vegetariër te worden (ben ook heel erg gek op allerlei soorten kaas, en een ei kan altijd overal bij :D ). Net als jullie vind ik het niet principieel verkeerd om vlees te eten, maar inderdaad de manier waaróp het geproduceerd wordt heel jammer, en ik ben er nu van geschrokken dat ook zuivel en eieren toch niet zo diervriendelijk zijn als je zou hopen (bv. kippen die constant vervangen, dus gedood, worden terwijl ze nog jong zijn, gewoon omdat een nog jongere kip méer eieren per dag legt en dus winstgevender is...en natuurlijk de haantjes en kalfjes die worden geslacht om eierconsumptie en melk mogelijk te maken). Ik zou het liefst inderdaad zelf kippetjes houden maar dat gaat het niet worden in ons appartementje. :)
Ik zal uitkijken met harde noten, bedankt voor de tip! Fruit ben ik pas sinds kort weer gaan eten en probeer ik zoveel mogelijk allemaal in 1 maaltijd te verwerken zodat de zuuraanval weer achter de rug is.

Ik heb trouwens ook vaak gehoord (van leken) dat het juist goed voor je gebit is als je ergens hard op moest kauwen, misschien bedoelden zij dan groente maar ik dacht dat het voor alles opging zoals ook noten. Gelukkig eet ik voor de smaak vooral zachte (gebrande) nootjes anders was ik misschien nog wel vaker vullingen verloren :lol:
Voorlopig probeer ik eerst wel een balans te vinden met minder suiker en te wennen aan meer vullende maaltijden (zodat ik ook niet honger krijg elke twee uur). Ik ben wel enthousiast over tofu en tempeh op brood, en ik denk niet dat dat slecht voor je tanden is, maar kaas houd ik er ook nog wel even in. Kwam er ook achter dat in de 'naturel' sojamelk suiker zit toegevoegd, gelukkig hebben ze ook een variant zonder, die neem ik dan voortaan maar.
Ik was benieuwd naar de meningen hier omdat als je het aan veganisten vraagt, zij (uiteraard) met hele pleidooien komen waarom het juist zo gezond is óók voor je tanden (en voor alles), of anekdotes als 'ik heb nergens last van'. Dat is leuk voor diegene, maar mijn gebit is al problematisch en ik wil niet dat het door dagelijks bonen eten straks harder achteruit gaat.... :P
di, 01/07/2014 - 17:45 Permalink
Delana

Hm. Leuk dat je dit plaatst! :)
Het klinkt wel een beetje als de theorieen van Weston A Price (elders hier besproken en toch vooral onzin bevonden) in een nieuw jasje. Ik eet nu vegetarisch en grotendeels veganistisch maar toch echt veel eiwit (zeker 50 a 60 gram per dag). En in mijn sojamelk zit evenveel calcium, méér fosfor en meer magnesium dan in volle melk. Ik zie dat sommige vleessoorten iets meer fosfor bevatten dan andere maar tussen vleesvervangers (quorn, tofu, etc.) verschilt het ook. Dus als het aan eiwit of fosfor ligt, lijkt het me niet zozeer dat je vlees moet eten als dat je gewoon moet zorgen dat je voldoende eiwitten eet (alleen maar brood of eikeltjes is natuurlijk niet compleet). Ik eet nu ook veel groente waarin ook calcium, magnesium e.d. zit. Alleen vitamine K2 zou je wellicht moeten bijslikken als veganist (naast B12 en D, wat voor iedereen in NL een goed idee is). En zink afhankelijk van je inname.

Ik kan die dental flux theorie ook helemaal niet vinden in (de Engelse) wikipedia, dat is wel vreemd als het toch bewezen zou zijn. Rattenstudies zijn ook vaak minder betrouwbaar dan ze klinken, voorzover ik weet, omdat ratten toch best wel anders zijn dan mensen. Maar ik ga eens zoeken wat ik verder erover kan vinden. :)

Wat ik verder nog in mainstream bronnen ben tegengekomen is dat vegetariers (meestal worden veganisten niet apart genoemd of onderzicht) minder parodontitis hebben omdat ze een beter milieu in de mond. En ook niet meer gaatjes. En als ze wel meer gaatjes hebben, dat het vaak komt door overmatige consumptie van (gedroogd) fruit. Dat doe ik in elk geval niet dus hopelijk zit ik nog een beetje in de veilige zone :lol:
zo, 01/12/2014 - 11:45 Permalink
Delana

En in dit artikel: http://www.sorrentinodental.com/Systemic_Theory_of_Dental_Caries.PDF wordt het qua voeding in verband gebracht met anti-oxidanten, en is het advies om veel groenten en fruit te eten en oxidanten te vermijden (zoals roken, drugs en ik denk ook sommige ongezonde voeding). :) Het lijkt dus dat die dentinal fluid transport theory op zich wel bekend is, maar dat de conclusie over wat je moet eten er niet direct heel duideljk uit volgt...als verschillende mensen het anders opgevat hebben.
zo, 01/12/2014 - 13:04 Permalink
zel'dovich

Ja, maar wat is gezonde voeding voor je gebit? Dat bestaat niet. Er zijn wel een paar dingen die je beter niet kunt eten, maar veel vaker is het zo dat pas te vaak van iets eten schadelijk is. Teveel eetmomenten. En dat is al snel het geval. Voeding is dus wel heel belangrijk, naast goed poetsen, fluoride en regelmatig preventief tandartsbezoek, maar je kunt m.i. niet zeggen dat je dan door extra aandacht voor gezonde voeding ook een gezonder gebit krijgt. Gewoon zorgen voor een redelijk gebalanceerd dieet is genoeg.

Lees de folders van het Ivoren Kruis!
ma, 01/13/2014 - 20:40 Permalink
Delana

Dat is een beperkte visie. Als we over alles, dat nóg niet bekend is, zouden aannemen dat het niet bestaat dan zouden er wel heel veel ziekten - en behandelmethoden, medicijnen, etc. - nooit ontdekt zijn.
Er wordt af en toe wel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van voeding en daar komt dan bv. uit dat groente en fruit eten beschermend effect heeft tegen tandvleesontsteking en parodontitis. Er is inderdaad nog niet zoveel hard gemaakt en vandaar dat tandartsen de belangrijkste dingen benadrukken die jij ook noemt (en waar ik mij sowieso al aan houd). Maar het is natuurlijk onzin dat dat de enige factor is, en niet zo leuk dat je meteen mensen gaat vertellen dat ze niet verder mogen denken/kijken als zij dat wel interessant vinden. Bovendien is weldegelijk bekend dat een deficient dieet slechte gebitsontwikkeling kan veroorzaken. Het is alleen nog niet bekend in hoeverre kleinere deficienties (zoals rijke westerlingen die kunnen hebben, want grote gebreken kennen we natuurlijk niet) of overmaat aan ongezonde stoffen effect hebben. Behalve van sommige factoren hierboven genoemd.
ma, 01/13/2014 - 20:46 Permalink
zel'dovich

Ik denk dat meneer bedoeld dat je tanden niet sterker worden door vegetariër te worden.
En dat het in verhouding tot iemand die normaal op z'n voeding let weinig voordeel op gaat leveren op dat gebied.

Dat is i.d.d. de kern van mijn boodschap. En dat - naar mijn mening - niemand gebaat is met gezondheidsclaims die niet voldoende hard of tenminste aannemelijk kunnen worden gemaakt. Artsen wordt geleerd geen behandelingen uit te voeren of medicijnen voor te schrijven waarvan het nut niet is aangetoond. Dat is niet voor niets. Anders kom je al snel op het gebied van de kwakzalverij.

Ik heb niks tegen een vegetarisch dieet overigens. Daar zitten ook bepaalde gezondheidsvoordelen aan, alhoewel die voordelen soms lastig zijn los te koppelen van de andere (doorgaans gezondere) leefstijl van veel vegetariërs. Zodat positieve effecten op de gezondheid lastig aan het dieet op zich zijn te koppelen.
ma, 01/13/2014 - 22:35 Permalink
Delana

Nu ja, dan had je dat iets duidelijker kunnen zeggen in plaats van wat je wel zei. :)
Ik doe hier geen wonderclaims, volgens mij niemand. Vind het juist interessant om te kijken wat er zoal geclaimd wordt (zoals je ziet nogal tegenstrijdige dingen!) en waar dat op gebaseerd is. Dan blijkt dat er wel relevante onderzoeken zijn en wetenschappelijke theorieen die meer de ene dan de andere kant op sturen. Maar idd weinig zekerheid en daarom vanuit de behandelaars ook geen uitgebreide adviezen. Dit is voor mij geruststelling dat een gebalanceerd dieet, niet zonodig vlees of melk hoeft te bevatten 'omdat anders je tanden uit je mond vallen' (zoals soms geclaimd). Wil ik niet mee zeggen dat anderen ook vega moeten worden. Iedereen maakt zijn eigen keuze en heeft weer andere afwegingen. :)
ma, 01/13/2014 - 22:42 Permalink