vieze geur en smaak randje tandvlees

Author:
justme1974
Posted:
za, 02/22/2014 - 14:47
Hallo, ik hoop van harte om hier wat meer informatie te krijgen en wat gerust gesteld te worden, want ik overweeg inmiddels een kies te laten trekken, terwijll dit misschien niet hoeft.

Begin januari heb ik een wortelkanaalbehandeling gehad aan een kies rechtsboven, de kies naast de verstandskies (die overigens weg is). Dat was een behoorljik diep geval heb ik vernomen en het duurde ook erg lang. Daarna leek het opgelost. Echter kreeg ik drie weken terug (een maand na behandeling) een gevoelig randje aan het tandvlees van die kies en wat later ook een vieze geur en smaak. Smaak bij het aanzuigen en de geur ook met poetsen aan de borstel en aan de stokers. Ik ben inmiddels drie keer terug geweest naar de tandarts. De eerste keer werd een foto gemaakt om ontsteking uit te sluiten. Niets te zien. Bleek een tandvleesontsteking te zijn. Goed schoonhouden, spoelen met perio-aid en dan kwam het goed. Nu ben ik én heel bang voor alles wat met mijn gebit te maken heeft (maar ik ga dus wel, want ik wil het niet erger maken) en ongeduldig wellicht. Vorige week vrijdag heb ik een complete reiniging gehad en is ook die kies helemaal bijgewerkt. Ik voelde overal vulmateriaal zitten, hij was ruw etc. etc. Ook zat er nog een klein gaatje aan de achterkant van die kies, welke is gevuld (pijnloos ook). Onder het tandvlees is ook tandsteen weggehaald en dus ging ik opgewekt naar huis zonder al te veel zorgen. Nu zijn we een week verder en ja, er is een verbetering opgetreden t.o.v. de eerste keer; als ik nu stook en flos, ruik ik niets meer en op sommige dagen denk ik; het is over. Dan ineens zuig ik het per ongeluk aan (een soort van onbewuste, maar gekmakende focus!!) en dan zit die smaak er weer. Beetje rotte smaak is het, alsof je bloemenwater van 8 weken oud weggooid zeg maar. Wrijf ik met mijn vinger over dat randje, ruik ik het ook.

Ik heb geen pijn met eten en drinken, geen last met warmte en koude en als ik me minder zou focussen, zou ik het tandvlees kennelijk ook niet voelen. Maar ik ben er nu drie weken hele dagen mee bezig en dan voel je natuurlijk alles. Soms is het randje wel gevoelig, maar niet dat ik pijnstilling nodig heb. Af en toe, maar niet dagelijks, zie ik wat bloed en prut met poetsen.

Mijn vraag is eigenlijk; moet ik het meer tijd geven? Ik lees overal dat tandvleesontsteking met een week of twee wel weg moet zijn en over die smaak en geur lees of hoor ik al helemaal niets. Juist omdat de tandarts voor komende woensdag een afspraak heeft gepland wat tandvlees weg te slijpen (schijnt met een half uur klaar te zijn en ik ben er op zich niet bang voor) omdat die vulling wel heel diep zit etc. etc. twijfel ik toch of ik dit moet laten doen of dat het verwijderen niet beter is om meer problemen te voorkomen. Ik wil er gewoon vanaf, want het afgelopen jaar heb ik werkelijk elke maand wel een keer bij de tandarts gezeten en nooit eens met iets "normaals". Daarom maak ik me nu misschien te druk? De pockets waren vorige week nog in orde.

Ik poets 's morgens met zendium (tot voor kort sensodyne). Stook eerst met raggertjes en flos ik voorzichtig en dan poetsen en 's avonds doe ik eigenlijk hetzelfde en spoel dan ook met perio aid. Gisteren dacht ik echt van; oh, het verbeterd. Nagenoeg niets geproefd, je durft zowat je tong niet meer te bewegen en vandaag is het weer dat ik denk; wanneer stopt het nou. Op het spoelen na, is dit mijn normale verzorgingspatroon, hoewel ik eerlijk moet bekennen dat raggen en stoken vaak vergeten wordt om dagelijks te doen, maar op dit moment doe ik dat trouw twee keer daags.

Moet ik inderdaad meer geduld hebben? Ik twijfel ook enorm over die tandvleescorrectie. Hoewel ik gelukkig goed verzekerd ben, zit ik zelfs voor dit jaar al door mijn 1500 euro heen! (twee keer wortelkanaal, tussendoor controle, twee nieuwe vullingen).

Een heel verhaal, maar ik hoop op wat geruststelling en misschien ook wat ervaringen, met name m.b.t. die gekke smaak. Bedankt alvast!
vV

ik ben voor nu even meer geïnteresseerd in het verloop van de tandvlees correctie (waarvan ik had geadviseerd die door te laten gaan als dit topic niet aan mijn aandacht was ontsnapt..
Zeer uitgebreid verhaal, maar ik lees ook een beetje een (ongezonde) obsessie.
Gezien dat de vulling diep onder het tandvlees zit is dit wel een beetje een te verwachten verhaal, idem de correctie om t epogen het beter toegankelijker te maken voor reiniging, want dat is waarschijnlijk de kern van het probleem.
do, 02/27/2014 - 20:03 Permalink
justme1974

Die obsessie kan wel kloppen inmiddels..

Ik ben geen relaxte tandartsbezoeker. De drempel om te gaan is hoog en in het verleden ben ik eens drie jaar niet geweest. Pure angst. Het woord tandarts uitspreken, of iemand erover horen, was genoeg voor angstzweet. Enfin.. ik heb het weer opgepakt en ben er van overtuigd een zeer kundige tandarts weer te hebben. Vorig jaar en nu dit jaar ben ik bij elkaar al een keer of negen geweest, buiten de controles om. Het heeft me handenvol met geld gekost, maar ik kon er ook niet veel aan voorkomen. Mezelf veel verwijten gemaakt, maar ik verzorg mijn gebit gewoon goed, ik poets twee keer daags, soms een keer extra, drink misschien een keer per maand een colaatje, eet gezond, rook niet, flossen, raggen etc. Pech dus, maar met al die pech geen tijd om in alle rust mijn angst te relativeren zeg maar. Inmiddels ben ik bij iemand geweest die gespecialiseerd is in tandartsangst (folder lag op de praktijk) en dat heeft wel wat geholpen. Maar goed.. als iets al vier weken loopt te drammen, dan is het voor mij lastig om het te negeren. Maar je hebt gelijk dat het wel overkomt als een obsessie want dat is het ook en gezond is het ook niet, want ik heb er behoorlijk last van.

Afgelopen woensdag dus het tandvlees weg laten halen. Daar voel je op zich niets van, het is goed verdoofd en die paar kleine prikjes die ik voelde van het wegbranden, vielen echt wel mee. Het stonk wel. Daarna heeft de tandarts de vulling nog verder bij kunnen werken, slijpen, glad maken, hobbels weg kunnen halen en nu lijkt het, na vier dagen, toch beter te gaan. Ik had verwacht dat het per direct klaar zou zijn natuurlijk. Hij gaf wel aan dat het tandvlees geïrriteerd was en dat er wel wat onder zat en alles en dus niet overbodig geweest. Ik heb een paar dagen voorzichtig gepoetst en op advies gewoon met zout water gespoeld. Het is wel wat gevoelig geweest, maar niet medicatie waardig zeg maar. Wel was ik als de dood dat het geen effect zou hebben, zeker niet toen ik de eerste dagen die smaak nog eens voorbij zag/proefde komen, maar vandaag is het nog niet aan de orde geweest. Ik hoop echt heel hard dat het nu ook klaar is en ik me kan richten op de volgende controle en een beetje het vertrouwen terug kan krijgen in alles wat er in mijn mond gebeurd. En vooral ook kan vertrouwen op het gegeven dat het niet alitjd aan jezelf hoeft te liggen, want dat vind ik oprecht heel vervelend; dat men denkt dat ik mijn gebit niet goed verzorg.
zo, 03/02/2014 - 15:56 Permalink
Beschuitje007

Als antwoord op door justme1974

Hey! Hoe staat het er nu voor? Ik hoop dat je er inmiddels vanaf bent.

Ik kan me echt heel erg vinden in je probleem en heb een zeer vergelijkbaar verhaal. Er staat een topic van me op dit forum. Helaas is mijn probleem nog steeds niet opgelost :(

http://www.tandarts.nl/forum/tandheelkunde/problemen-tandvlees/nare-sma…
zo, 10/04/2015 - 11:35 Permalink