Verwaarlozing van pocketstatus

Author:
elblop
Posted:
ma, 11/25/2013 - 16:42
Hallo,

Ik ben nu al jaren "gesaneerd" en mijn tandarts is met pensioen gegaan. Ieder half jaar ging ik, soms had ik wel een gaatje of zo, maar je denkt dan toch dat je gebit up to date is als je weggaat bij de tandarts.
Meer dan tien jaar geleden (misschien zelfs 15 - 20 jaar) zei mijn tandarts tegen mij dat mijn tandvlees wel erg slecht was. Aangezien ik geen tandarts ben, had ik geen flauw idee wat hij bedoelde. Nu weet ik dat wel, omdat ik bij nieuwe tandartsen ben geweest.
Ik liep binnen bij mijn nieuwe tandarts en het eerste dat hij deed was een "pocketstatusmeetapparaat" (pocketsonde) te voorschijn halen, waarna hij me een brochure meegaf voor een peperduur onderzoek en of ik even wilde tekenen. Aangezien ik hier toch wel even over wilde praten en nadenken verzocht ik enige bedenktijd. Deze tandarts zag dus gelijk dat er iets mis was met mijn tandvlees / tandplak / bacteriën onder mijn tandvlees, ook wel pocketstatus genoemd, gingivitus.
Na een tijdje nagedacht te hebben wilde ik een gesprek, maar de nieuwe tandarts was al weer vertrokken naar zijn woonplaats. Dus kreeg ik weer een nieuwe tandarts. Ook deze kwam met dat apparaat en zag gelijk dat er iets mis was met mijn tandvlees. We spraken er even over en hij gaf me nogmaals die brochure, ditmaal met aanwijzingen wat er mis was met mijn tanden. Ik ging dus naar het "onderzoek van het tandvlees met pocketstatus".
De mondhygiënist deed het onderzoek en had naderhand een gesprek met mij over de bevindingen. Hij concludeerde dat ik zeer diepe pockets had (meerdere omstreeks 10 mm en 1 zelfs 15 mm), vooral bij de kiezen. Er zouden meerdere kiezen getrokken moeten worden! En dat terwijl ik dacht dat ik gesaneerd was en dat mijn gebit weliswaar niet super was, maar toch up to date. Hoe ver naast de waarheid dat was, kon ik niet bevroeden. Ik was dan ook enorm kwaad. Mijn tandarts had dus onder zijn ogen, terwijl hij het wist (je hebt wel erg slecht tandvlees!), mijn tanden laten "wegrotten", tenminste zo zie ik dat toch.
Dat was nog niet eens het enige, ook al was dat al erg genoeg. Hij zei ook, dat er een foto was gemaakt van mijn gebit en dat een verstandskies in mijn kaak gegroeid was! Hij is dus al die jaren steeds verder mijn kaak ingegroeid en nu zit hij tegen mijn gezichtszenuw aan of er zelfs in! Dit betekent, dat als ze hem weghalen via een operatie, dat ik misschien de rest van mijn leven zal lachen als een boer met kiespijn... "Het zou kunnen dat het gedeelte waar je gezichtszenuw zit voortaan gevoelloos is en dus niet meer bewogen kan worden", zo zei de mondhygiënist tegen mij.
U kunt begrijpen dat ik ziedend was. Al dit had voorkomen kunnen worden als mijn tandarts hier iets tegen gedaan had. Bovenop al deze problemen komt het financiële plaatje. Dit kan in de duizenden euro's gaan kosten. Het pocketstatusonderzoek alleen al plus schoonmaken gaat al zo'n duizend euro kosten. Als ik dan ook nog een plaatje en enige implantaten moet hebben zit je al snel boven de vijfduizend euro.
Mijn vraag aan u is of ik mijn tandarts hiervoor aansprakelijk kan stellen. Logischerwijze zou ik zeggen ja, maar ik ken mijn rechten in deze niet, of de wetten.
Kan iemand mij zeggen hoe ik dit moet aanpakken, als ik mijn tandarts hiervoor aansprakelijk wil stellen?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.