Verstandskiezen: hygiene & stand tanden

Author:
Noor1995
Posted:
do, 01/16/2014 - 23:42
Hallo,
Sinds bijna een jaar zijn mijn verstandskiezen zichtbaar op de rontgenfoto's bij de tandarts, en nu liggen ze ook bijna alle vier erg dicht onder het tandvlees. Was afgelopen week bij de tandarts en die zag linksonder al een 'kopje'.
Nu heb ik een aantal vragen wat betreft verstandskiezen.
Ik heb er ten eerste de ruimte absoluut niet voor, en ik ben bang dat dit mijn tanden gaat doen verplaatsen. Mijn tandarts zegt dat dit niet zal gebeuren, maar wat is jullie ervaring hier mee? Ik heb drie jaar een beugel gehad en nu een spalkje onder en boven. Het lijkt er overigens op dat ze alle vier wel netjes naar boven doorkomen.
Vervolgens vraag ik me af hoe ik dit goed schoon ga kunnen houden, ik heb al gevoelig tandvlees.
Ik krijg mijn mond simpelweg niet ver genoeg open om er te kunnen flossen en met een raggertje lukt het met enige moeite. Ik heb het hier dan over mijn onderkaak, bovenkaak is al helemaal lastig. Of is dit met een simpele tandstoker ook goed te doen? Ik gebruik al een mondspoelmiddel.
Ik ben bang dat dit, net zoals bij mijn moeder, uitloopt op een tandvlees ontsteking omdat ik het niet goed schoon kan houden totdat ze getrokken kunnen worden. En met mijn al gevoelige tanden en tandvlees en nog mooi jonge gebitje zit ik daar niet op te wachten!

Hebben jullie tips?
Ik ben nogal een angsthaasje als het om mijn tanden gaat en ik zit niet te wachten op een beugel of paradontitis.
Groetjes
Delana

mijn verstandskiezen zijn heel langzaam 'doorgekomen', en uiteindelijk nooit helemaal omdat ze gekanteld lagen. Ze moesten er sowieso uit maar de tandarts wachtte tot het klachten gaf/verder door zou komen. Dit ging echter veel langzamer dan bij de meeste mensen.
Ik had in die jaren erg slechte mondhygiene en overal gaatjes. Ook de verstandskiezen bleken al flink rot te zijn toen ze uiteindelijk getrokken gingen worden (eindelijk eens een gat dat niet gevuld hoeft te worden :lol: )

Ik denk niet dat je zomaar een tandvleesontsteking zult krijgen als je je best doet met poetsen en flossen waar je bij kunt. Ik poetste dus heel slecht, floste nooit en snoepte de hele dag door, en zelfs dan had ik geen ontsteking waar ik ooit last van kreeg (en nadat ik goed ging poetsen heb ik ook nooit meer tandvleesproblemen gekregen). Je kunt wel gaatjes krijgen in die kiezen op de plek waar je niet bij kunt met de borstel. En ik zou ze dan zo snel mogelijk laten trekken wanneer ze door zijn, niet langer wachten dan nodig. Dan valt het vast wel mee met risico op ontsteking... maar ik ben geen tandarts, dit is mijn ervaring en wat ik denk als leek.
vr, 01/17/2014 - 08:08 Permalink
vV

even los van beeld foto wat wellicht mijn mening kan veranderen:
de huidige fase is wel een mooi moment om ze te laten verwijderen aangezien ze nog niet uitgegroeid en dus niet geheel afgevormd zijn.
Dat je niet goed kan schoonhouden is minder een probleem voor de verstandskiezen zelf m.i., vaak vergeet men dat de kies ervoor ook schade kan oplopen daardoor, en die is belangrijker. Ik heb helaas te vaak gezien dat die ook eruit moest, of in ieder geval meer schade had opgelopen dan nodig indien eerder tot verwijdering ervan was overgegaan.
Naar wij inmiddels weten veroorzaken verstandskiezen geen verschuivingen in het gebit. Kan zijn dat het gebit bij weinig ruimte wel gaat schuiven (verschuivingen eden bij iedereen in meer of mindere mate op) maar dat was het dan zonder die verstandskiezen ook wel gaan doen.
vr, 01/17/2014 - 13:00 Permalink
Noor1995

Bedankt voor de reacties!
Het schoonhouden wordt wel een klusje, maar gelukkig zijn ze er nog niet. Ik denk er inderdaad over om met mijn tandarts te praten over de mogelijkheid ze er snel uit te halen!
In ieder geval een opluchting dat mijn tanden hoogstwaarschijnlijk hun stand bijhouden met verstandskiezen.
Bedankt :)
za, 01/18/2014 - 00:16 Permalink