Verloopdatum tandpasta

Author:
watkiesik
Posted:
di, 09/23/2014 - 23:53
Onlangs heb ik een flinke voorraad tubes tandpasta gekocht. Allemaal verschillende merken, ik vind het nl. leuk om telkens af te wisselen.
Nou heb ik al van een paar mensen gehoord dat tandpasta een uiterste houdbaarheidsdatum heeft.
Ik heb niet al de tubes nagekeken maar op enkele tubes staat inderdaad een datum maar op weer andere tubes kon ik geen datum vinden.

Mijn vraag is, is tandpasta inderdaad maar beperkt houdbaar en zo ja wat gebeurt er dan als de datum verlopen is. Is dan de fluor die er in zit niet meer werkzaam of iets dergelijks?
vV

veelal staan data erop vanwege regeltjes, waar die achter een bureau bedacht worden wordt niet echt gekeken naar daadwerkelijk bederf of verlies werking. Levensmiddelen zijn vaak ook nog na (soms ver) na datum gewoon veilig te consumeren.
Tandpasta is denk ik nog lang na datum gewoon bruikbaar. Eigen keus en eigen risico natuurlijk, ik zou zlef alleen niet ween wat het risico is.
Overigens zit er geen fluor in maar fluoride, een essentieel verschil.
wo, 09/24/2014 - 08:26 Permalink
watkiesik

Dat levensmiddelen een houdbaarheidsdatum hebben vind ik logisch omdat deze aan bederf onderhevig zijn. Maar tandpasta bederft tih niet? Het was omdat enkele mensen mij er op wezen dat ik ging kijken of er een houdbaarheidsdatum op staat. Overigens zag ik dat er niet op alle merken een datum op staat. En als het er op staat vervalt deze pas over een paar jaar.
Volgens mij zal het ook wel meevallen maar omdat meerdere mensen mij er op wezen dach ik, ik vraag het even na. Het enige wat ik kan bedenken is dat de werking (misschien) minder wordt van de fluoride (en dus niet fluor, foutje van mij) hoewel mij dat ook weer niet logisch lijkt.

In ieder geval speel ik voor de zekerheid toch maar op safe door bepaalde tubes eerst op te maken.
do, 09/25/2014 - 17:22 Permalink
mrwul

Meende ooit ergens gelezen te hebben dat de kwaliteit van de fluoride na verloop van tijd afneemt en dat het daarom beter was om tandpasta niet te lang van tevoren te kopen. Geen idee of dat klopt en zo ja hoe snel dat proces gaat.

Ofwel, stel je bent om de een of andere reden vergeten dat je nog een tube tandpasta hebt, je koopt constant een nieuwe tube, maar op enig moment ontdek je die 'oude' tube. Die zit dan op de 'afloopdatum'.

Is de kracht van de fluoride dan helemaal weg...?
zo, 11/16/2014 - 09:06 Permalink