Veel tandpasta gebruiken

Author:
ArneDG
Posted:
di, 11/22/2011 - 13:39
Ik heb de gewoonte altijd wat tandpasta aan te brengen op mijn tandenborstel, mijn bovenste tandenrij te poetsen en dan een klein beetje uit te spuwen. Vervolgens neem ik weer wat tandpasta en poets ik de onderste tandenrij. Voel me hier eigenlijk echt goed bij, maar is te veel tandpasta écht schadelijk (voor volwassenen)? Waarom is extra fluor niet extra goed voor de bescherming van je tandglazuur?

PS: Kauwgom bevordert de aanmaak van speeksel en kan dus een nuttige aanvulling zijn om zuuraanvallen in de mond te neutraliseren. Mag je daarom een kauwgom - in tegenstelling tot poetsen - wel meteen na een (zure) maaltijd nuttigen?
Lieneke

Een te veel aan tandpasta krijg je niet zo snel. Zeker niet als je het uitspuugt. Heel veel tandpasta in een keer gebruiken geeft niet echt extra werking. Wel als je vaker fluoride op een dag gebruikt. Het gaat om de regelmaat. Tegenwoordig wordt aan mensen die veel en snel gaatjes krijgen (en verder niet buitensporig eten/drinken) zelfs vier keer op een dag fluoride geadviseerd.
Kauwgom met xylitol heeft een gebitsbeschermend effect, maar je kan je indenken dat het plakkerige spul ook een beschermend laagje van de tanden aftrekt...
di, 11/22/2011 - 16:33 Permalink
ArneDG

Gaatjes heb ik nooit. Wel beginnen enkele voortanden op bepaalde plaatsen een beetje doorschijnend te worden, tandglazuur die verdwijnt gok ik dus. Zou meer dan 2 (of 3) maal poetsen met fluor dan zin hebben voor mij? Maar bij het poetsen 'schuur' je ook, dus te veel zou ook het tandglazuur kunnen aantasten...
di, 11/22/2011 - 19:58 Permalink
Chris888

Kauwgom met xylitol heeft een gebitsbeschermend effect, maar je kan je indenken dat het plakkerige spul ook een beschermend laagje van de tanden aftrekt...


Aha. Dat gladde laagje? Ik heb vorige week voor het eerst in 25? jaar binnen een paar uur een aantal stukken kauwgom gekauwd: tot en met de volgende dag enigszins stroeve tanden. Niet zo erg als na rabarber misschien, maar wel langduriger.
di, 11/22/2011 - 20:08 Permalink
Basset

denk ook eens aan erosie schade tegevolge van zuurbraken s nachts. Dit kan vaak een branderig gevoel geven in de mond maak heb bij vele patienten gezien dat ze er helemaal geen last van bleken te hebben. Beperkte terugvloei van het zeer zure maagzuur kan immenmse gevolgen hebben voor de tanden.
zo, 11/27/2011 - 14:22 Permalink
ArneDG

Zuurbraken 's nachts doe ik gelukkig niet. Soms neem ik een klein beetje tandpasta in m'n mond om vervolgens goed te spoelen met wat water, kan dit gelden als een extra fluor moment, tenslotte 'poets' je niet over je tanden heen dus ik veronderstel dat dit het tandglazuur niet kan aantasten? Verschillende mondspoelmiddelen vind ik vaak niet zo fijn te gebruiken, branden te erg of laten een vieze smaak na. Gaatjes heb ik trouwens nooit/zelden, het gaat me meer om het dunner worden van het tandglazuur (transparant aan de onderkant, respectievelijk bovenkant, van mijn tanden). Ik probeer binnenkort eens een foto te posten waar alles zichtbaar is.
ma, 11/28/2011 - 09:38 Permalink