valt er wat te redden?

Author:
diamantine
Posted:
vr, 02/22/2008 - 12:27
Hallo
Al drie jaar heb ik steeds weer last van ontstoken tandvlees.
Ik poets driemaal per dag en flos iedere dag maar het mag niet baten.
Ik denk dat het door mn laatste twee zwangerschappen ook niet echt beter erop is geworden.
Al met al heeft de tandarts er nooit wat aan gedaan.
Nou was ik gisteren bij de orthodontist ivm een te plaatsen beugel, en op de foto's was te zien dat mn bot al aan het afbreken is.
Ook heb ik sinds twee weken vreselijke pijn in mn hele mond wat naar mijn hoofd toe trekt.
Tijdens het poetsen doet mn tandvlees wel pijn, maar bloed amper. (ik rook trouwens niet)

Over anderhalve week heb ik een afspraak bij de mondhygieniste om alles eens goed schoon ta maken.
Volgens de orthodontist was het botniveau nog wel goed genoeg voor een beugel maar aangezien deze foto al van een maand geleden is en ik nu zoveel pijn heb, ben ik bang dat er straks niks meer te redden valt.
Of gaat botafbraak niet zo mega snel?
Ik maak me gewoon veel zorgen erover.
En wat betekent die pijn?

Alvast bedankt.

Groetjes.
vV

zo snel gaat botafbraak niet. Overigens zou ik persoonlijk niet met een beugel starten zolang de zaak niet rustig is.
De pijn is gewoon de waarschuwing die het lichaam geeft dat er iets mis is (en die komt bij tandvleesproblemen meestal relatief laat, kan heel ver mis gaan zonder echte pijnklachten).

Laat eerst de mondhygieniste maar haar ding doen.
vr, 02/22/2008 - 14:50 Permalink
diamantine

hoi, bedankt voor je antwoord, maar met de orthodontist heb ik ook afgesproken dat we eerst mn tandvlees-problemen gaan verhelpen voordat de beugel er komt.
Nou ben blij te horen dat het niet zo snel gaat, en ik hoop dat als alles schoon is, het ook weer tot rust komt en ik het goed bij kan gaan houden.

Kan het kloppen dat die zwangerschappen er ook mee te maken hadden, want daarna werd het steeds erger.
Maar goed, na vier kids is het hier wel voldoende geweest :P
vr, 02/22/2008 - 16:20 Permalink
Lieneke

Zwangerschap kan een wat overdreven reactie geven van het tandvlees op bacterien (plak). De slijmvliezen worden weker en gevoeliger tijdens de zwangerschap door de hormonen. Maar er blijft gelden: geen plak, geen ontsteking (ok, dat is wel heel zwart/wit, maar is ongeveer wel waar). Bovendien is het vaak lastig poetsen door misselijkheid. En verder (wat ik zelf vooral ondervind) is dat je minder stil staat bij de dingen van alle dag en alles om je zwangerschap draait. Je kan dus behoorlijk gedachtenloos poetsen tijdens de zwangerschap. Of liever gezegd: Je denkt over van alles na behalve aan het tandenpoetsen.
Om de ontsteking weer weg te krijgen, moet je vooral zelf flink aan de gang. Probeer dus de adviezen van de mondhygienist echt zo nauwkeurig mogelijk op te volgen.
vr, 02/22/2008 - 19:12 Permalink
diamantine

ik ben gisteren bij de mondhygieniste geweest, ze heeft gekeken en zegt dat het wel meevalt, moet over drie weken terug komen om alles schoon te laten maken.
Maar ik blijf me toch zorgen maken, ik had verwacht dat ze een pocketmeting zou doen maar dat is niet gebeurd.
Hoe kan ze dan weten dat het wel meevalt?
En één hoektand is sinds een maand erg gaan schuiven en kan ik ook op en neer wiebelen, dit is toch ook niet goed?
di, 03/04/2008 - 14:47 Permalink
Lieneke

Waarschijnlijk heeft ze gekeken of er sprake is van gevorderde paro en naar de bloeding en zwelling gekeken. Dat kan je in een paar minuten wel zien. Waarschijnlijk valt de paro bij jou dusdanig mee, dat je alleen op kosten zou zijn gejaagd als ze wel een status had gemaakt.
Als je toch een status wilt laten maken, dan is dat waarschijnlijk geen probleem. Je moet er alleen even naar vragen.
Ik reinig vaak ook eerst bij mensen waarbij ik de paro maar minimaal vind. Daarna is het een kwestie van goed in de gaten houden of de ontsteking daadwerkelijk weggaat. Er mogen ook best kleine pockets zijn, als ze maar niet bloeden. Want dat is er namelijk geen sprake van actieve paro.
di, 03/04/2008 - 17:20 Permalink
diamantine

oh op die manier.
Nou ja heb morgen een afspraak bij een andere mondhygieniste die wou ook nog even kijken voor me.
Ja ik ben iemand die zich snel druk maakt en ik wil gewoon zekerheid, erg ben ik soms hoor!

Maar de mondhygieniste zei dat ik daarna twee keer per jaar bij haar terug moet komen, zou dat voldoende zijn?
En weet iemand hier hoelang ik nog moet spoelen met de chloorhexidine?
Ik spoel nou een week of twee/ drie, op advies van de tandarts, moet ik gewoon doorgaan tot over drie weken en alles schoon is gemaakt?
Ik weet niet of het op de lange duur kwaad kan namelijk, ik ken dat spul niet zo goed qua bijwerkingen.

Alvast bedankt, steeds weer veel vragen, ben blij met dit forum! :D
wo, 03/05/2008 - 09:26 Permalink
Lieneke

Sorry, op die vragen kan ik geen antwoord geven. Dan zou ik je moeten zien...
Bel even die tandarts over de chloorhexidine. Welke heb je? Je kan het beste met perio-aid in combi met Bocasan spoelen om de verkleuringen tegen te gaan en om zoveel mogelijk bacterien aan te pakken. Het spoelen is trouwens enkel bedoeld ter ondersteuning van de eigen mondhygiene. Verwacht er dus niet te veel van. Hoe je het zelf schoonmaakt is van veel groter belang.
wo, 03/05/2008 - 18:26 Permalink
diamantine

Mijn second opinion: pockets van 3 mm (mooi goed dus), 4 mm en sommige 5 mm.
Valt dus wel mee.
Maar: ze zegt dat er wel een parodon-status gemaakt moet worden en vier zittingen om het schoon te maken: kassa: 1600 euro.

Mondhygieniste nummer 1 gebeld: die zegt dat ze dat ook had gezien maar geen reden vond om dure behandelingen te doen, en vind dat 1 zitting al voldoende is.
Ze wil me ook niet op kosten jagen met onnodige behandelingen, zegt ze.

HELP me, wat is wijsheid!
Ik weet dus echt niet of ik gewoon bij nr 1 moet blijven (schoonmaken drie kwartier) of bij nr 2 (schoonmaken viermaal een uur en status maken)
Wat denken jullie ervan?
do, 03/06/2008 - 11:26 Permalink
Neltjah

Mmm is wel heel erg lang van MH 2 :-? Als er maar een paar pockets van 5 mm zitten lijkt het me niet noodzakelijk. En ik denk dat ze max 2x 1 uur nodig zal hebben toch (wel heel ruim genomen). Ik zou in zo'n situatie ook geen pocketstatus maken. Zolang je zoals me voorgangers het zeggen de mondhygiene goed oppakt!
do, 03/06/2008 - 18:28 Permalink
Lieneke

Het plan van aanpak zal voor iedere mh weer anders zijn. De een werkt sneller als de ander, de ene heeft meer ervaring dan de ander enz enz...
Het is maar net wat je zelf wilt. 4 keer laten reinigen is zeker niet slecht, maar wel wat overdreven.
do, 03/06/2008 - 20:41 Permalink
hermina

Mijn second opinion: pockets van 3 mm (mooi goed dus), 4 mm en sommige 5 mm.
Valt dus wel mee.
Maar: ze zegt dat er wel een parodon-status gemaakt moet worden en vier zittingen om het schoon te maken: kassa: 1600 euro

Als dit werkelijk is wat er betaald moet worden lijkt het me erg veel (of klopt dit wel mondhygienisten?) is het geen typefout in het bedrag Diamantine?
do, 03/06/2008 - 23:16 Permalink
Spiegeltje

Ik kan die 1600 euro totaal niet plaatsen, zelfs niet als er vier zittingen van bijvoorbeeld 1 tot 1,5 uur nodig zijn. Voor een zeer grondige schoonmaakbeurt zijn vier zittingen niet overdreven. Maar ik kan niet goed beoordelen in hoeverre dat voor u zinvol is.

Puur afgaande op de pocketstatus zou ik echter "in zee gaan" met mondhygieniste 1 maar wel, en zeker het eerste jaar, om de drie maanden een afspraak maken totdat de mondhygiene helemaal in orde is. Dat poetsen en flossen 'niet baat', zoals u zegt, betekent waarschijnlijk dat u het niet goed doet. Er kunnen wel bijzondere redenen zijn waarom het niet werkt, maar die mondhygiene is toch het eerste waar goed naar gekeken moet worden. De mondhygieniste kan daar goed bij helpen.

Daarnaast is het vaak zinvol de mondhygieniste te blijven bezoeken. De frequentie daarvan kan in overleg met haar worden afgesproken. Vaak is het per 3 maanden of per 6 maanden. Volgens mij is die 50 euro die je er mee kwijt bent goed besteed. Een goed schoon en glad gebit houdt ook veel minder "vuil" vast.
do, 03/06/2008 - 23:59 Permalink
diamantine

hermina, nee geen typfout, was dat maar zo dat ik een nulletje teveel had neergezet.
Ze zei dat ze 300 tot 400 euro per uur vraagt.
Ik heb blijkbaar het verkeerde beroep gekozen, ben "maar" moeder van vier prachtige zonen :wink:

Spiegeltje, ik weet ook wel dat ik blijkbaar verkeerd poetste, of verkeerd flossen of zo..heb de afgelopen drie jaar ook veel stress gehad en drie maal zwanger (waaruit twee kinderen geboren), dus denk dat dat ook wel een factor was.
MH2 heeft dat rode spul op mn tanden gedaan (plakverklikker?) en er was te zien dat ik alleen de binnekant van mn voortanden wat beter moest poetsen en dat de rest er goed uitzag.
vr, 03/07/2008 - 08:52 Permalink
Spiegeltje

Officieel geldt er geen vast tarief dat geldt voor alle vrijgevestigde mondhygienisten (dat mag niet eens!), dus ze mogen vragen wat ze willen. Maar in de praktijk ligt het rond de 100 euro zoals Lieneke al schreef en volgens mij is dat ook een soort (niet hard uitgesproken) adviesbedrag voor de branche. Het is aan de patient al of niet akkoord te gaan met een hoger tarief. Een uurtarief van 300-400 euro is echter absurd, dat mag duidelijk zijn.
vr, 03/07/2008 - 13:23 Permalink
hermina

Hallo Diamantine,

Ik vond het zo’n belachelijk hoog bedrag dat ik niet kon geloven dat het echt waar was (dacht idd vrijgevestigd en dan met de 1 ervoor teveel, en dan nog dacht ik wat duur).
Maar je keus is nu vast wel duidelijker, de laatste ga je vast niet heen, succes verder!

Groet, Hermina.

P.S. niks mis met het beroep wat jij gekozen hebt, krijg je dan wel geen 300 euro per uur voor, maar is wel heel respectabel :wink: .
vr, 03/07/2008 - 20:57 Permalink
diamantine

2 maal 60 minuten reinigen, ik krijg nu tweemaal reinigen (omdat ik met verdoving wil) en dat duurt 30-45 minuten per keer, is dat voldoende dan?
Of ligt het eraan hoe snel iemand werkt?

Hmm ik herinner me ineens wat vreemde dingen:
Ik vroeg bij de tweede MH of het ook verdoofd kon worden met schoonmaken, toen zei ze: ja je kan toch wel wat pijn verdragen want ik mag niet verdoven zonder toestemming van de tandarts...
Hoe zit dat dan in elkaar, ze zei iets over geen papieren ervoor hebben?

En toen ik mn mond moest spoelen, moest ik in het bekertje terug spugen, mocht niet in dat wasbakje want dan werd het vies.
Ben ik nou zo raar of is zo een ding moeilijk schoon te maken? :smt001
za, 03/08/2008 - 19:57 Permalink
Spiegeltje

Verdoven is een voorbehouden handeling in de zin van de Wet BIG, alleen bepaalde medici mogen die geheel zelfstandig en onvoorwaardelijk uitvoeren, zoals de tandarts. Volgens een recent standpunt van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) mag een mondhygieniste wel zelfstandig verdoven en kleine gaatjes vullen, mits bekwaam op dit punt natuurlijk (*), maar nog steeds pas in opdracht van de tandarts die verantwoordelijk blijft. Een en ander volgens een protocol. De tandarts hoeft er dan echter niet bij te zijn. Dit is hoe ik het begrepen heb, maar de hele regelgeving is geen toonbeeld van duidelijkheid hierover, dus misschien ligt het net iets anders.

Hoe dan ook, als de MH zegt dat ze `er geen papieren voor heeft` kan dat best kloppen.

Het "spoelbakje" of spittoon wordt inderdaad vies als je het gebruikt, en een bekertje gooi je weer weg :-). Tja, als de MH geen zin heeft de boel elke keer na gebruik goed schoon te maken zoals het dus hoort .... Maar zelf hoef ik nooit meer te spoelen bij MH of tandarts. Er is zelfs geen spittoon aanwezig aan de stoel. Alles wordt afgezogen.

(*) De mondhygienisten die van de recente 4-jarige HBO-opleiding komen hoeven hiervoor geen extra cursussen te volgen, want het zit al in de opleiding.
za, 03/08/2008 - 20:19 Permalink
CD

Als ik het goed begrijpt heb is er in de afgelopen tijd geen uitgebreide reiniging van het gebit geweest Er is dan een grote kans dat de pockets, pseudopockets zijn. Dat zijn pockets die ontstaan door de zwelling van het tandvlees. Deze kan je door een goede mondhygiëne en een gebitsreiniging tegen gaan. Advies is te reinigen en niet het paro-protocol in te gaan en bekijken hoe het met de situatie gaat.
zo, 03/09/2008 - 02:03 Permalink
diamantine

Bedankt CD.
Beiden mondhygienisten viel het wel op dat ik mn gebit verder goed reinig, daar waren ze tevreden over.
Pseudo-pockets...alweer een nieuw woord. :o
nou ja, ik laat nog wel weten verder hoe het gegaan is. :smt003
zo, 03/09/2008 - 09:22 Permalink
Lieneke

Als ik het goed begrijpt heb is er in de afgelopen tijd geen uitgebreide reiniging van het gebit geweest Er is dan een grote kans dat de pockets, pseudopockets zijn. Dat zijn pockets die ontstaan door de zwelling van het tandvlees. Deze kan je door een goede mondhygiëne en een gebitsreiniging tegen gaan. Advies is te reinigen en niet het paro-protocol in te gaan en bekijken hoe het met de situatie gaat.


Maar er was toch botverlies te zien op de foto's? Misschien gedeeltelijk speudo...
zo, 03/09/2008 - 10:40 Permalink
Lieneke

Verdoven is een voorbehouden handeling in de zin van de Wet BIG, alleen bepaalde medici mogen die geheel zelfstandig en onvoorwaardelijk uitvoeren, zoals de tandarts. Volgens een recent standpunt van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) mag een mondhygieniste wel zelfstandig verdoven en kleine gaatjes vullen, mits bekwaam op dit punt natuurlijk (*), maar nog steeds pas in opdracht van de tandarts die verantwoordelijk blijft. Een en ander volgens een protocol. De tandarts hoeft er dan echter niet bij te zijn. Dit is hoe ik het begrepen heb, maar de hele regelgeving is geen toonbeeld van duidelijkheid hierover, dus misschien ligt het net iets anders.

Hoe dan ook, als de MH zegt dat ze `er geen papieren voor heeft` kan dat best kloppen.

Het "spoelbakje" of spittoon wordt inderdaad vies als je het gebruikt, en een bekertje gooi je weer weg :-). Tja, als de MH geen zin heeft de boel elke keer na gebruik goed schoon te maken zoals het dus hoort .... Maar zelf hoef ik nooit meer te spoelen bij MH of tandarts. Er is zelfs geen spittoon aanwezig aan de stoel. Alles wordt afgezogen.

(*) De mondhygienisten die van de recente 4-jarige HBO-opleiding komen hoeven hiervoor geen extra cursussen te volgen, want het zit al in de opleiding.


Als vrijgevestigde is het moeilijk anesthesie te geven, omdat het moeilijk dan moeilijk te bestellen is. Ook toestemming van de tandarts is nodig, maar die kan ze gewoon regelen! Er hoeft trouwens geen tandarts in de buurt te zijn voor het verdoven; dit valt ook onder de zelfstandige bevoegdheid, net als boren. Rontgenfoto's maken valt daar weer niet onder.

Als je een plakkleurtest doet, dan laat je inderdaad de patient het terugspugen in het bekertje. Die rode kleur krijg je echt heeeeel erg moeilijk weer uit het spitoon.
zo, 03/09/2008 - 10:46 Permalink
vV

En toen ik mn mond moest spoelen, moest ik in het bekertje terug spugen, mocht niet in dat wasbakje want dan werd het vies.
Ben ik nou zo raar of is zo een ding moeilijk schoon te maken?



dat is inderdaad moeilijk schoon te maken, maar dat boeit in essentie niet. moet ze toch maar eens een cursus praktijkhygiene volgen.(zal wel te veel geld kosten, kan niet uit met 300-400 per uur...)

Het spittoon is inderdaad de grootste bacterieverzamelplaats in de praktijk , echter: je spuugt erin, je drinkt er niet uit! Bij wijze van spreken hoef je hem tussen patienten niet eens schoon te maken....

Visueel schoon is in dit geval schoon genoeg. En uiteraard de goede desinfectantia gebruiken voor de reiniging. Meer kan niet zo maar, maar hoeft ook niet.

Overigens: als er pockets van 5 zijn.. Ik zou als ik het lees bij de "'goedkope"" blijven, echter wel een status maken... Meten is weten. Dan weet je waar de probleempunten zitten. En weet je in het verloop van de tijd dus ook of het goed blijft gaan.
zo, 03/09/2008 - 11:01 Permalink
Spiegeltje

Is het spittoon eigenlijk nog wel nodig in de praktijk? In mijn praktijk doen ze het in ieder geval zonder. Ik mis het niet moet ik zeggen, in het begin wel omdat ik gewend was na de behandeling te spoelen bij de vorige tandarts.
zo, 03/09/2008 - 12:10 Permalink
vV

nodig?? voor de tandarts niet, en voor veel patienten ook niet, maar voor heel veel patienten ook weer wel... Ik heb liever dat de fervente spoelers dat in een spittoon doen dan achteraf in de wastafel bij de wc... Daar heb je gewoon minder goede controle op...En spoelen gaan ze toch wel...
zo, 03/09/2008 - 16:36 Permalink
diamantine

gisteren kon ik tussendoor terecht bij MH (plekje uitgevallen), na de verdoving aan de slag: met een lang smal ding langs de randen schoonmaken, daarna met een haakje tussen de tanden in krabben en toen nog polijsten
Volgende week maandag de andere helft.
Mn tandvlees is nu erg gevoelig, ziet er erg rood uit, alsof ik ermee over straat ben geschuurd :-?
durf nog niet goed te poetsen maar het moet he :smt001

en dan over drie maanden weer terug komen, hopelijk is het dan goed genezen allemaal.
as donderdag moet ik bij de tandarts komen die de foto gaat beoordelen (hoeveel botverlies er nou is)
di, 03/11/2008 - 13:29 Permalink
diamantine

schiet mij maar lek, de tandarts heeft vandaag ook nog foto's mogen maken en ik heb ze zelf mogen beoordelen.
Dankzij internet :smt003 wist ik dus heel goed tot hoe ver kaakbot hoort te zitten.
En het zag er prima uit, het reikt tot net onder de glazuurrand.
Daarna de foto van drie jaar geleden ook nog ernaast gelegd en hoewel ik wel hou van het spelletje: zoek de de tien verschillen, zag ik geen enkel verschil.
Dus waar die ortho dat verhaal vandaan had dat mn kaakbot beetje weg is?

de behandelde kant geneest langzaam aan, doet nog wat pijn maar ik kan er weer mee eten :smt006
do, 03/13/2008 - 12:24 Permalink