Vaak gaatjes ondanks gezonde leefstijl, wat nog meer te doen?

Author:
Marjolein11
Posted:
di, 06/05/2018 - 12:46
Goedendag,

Zolang als ik me kan heugen, heb ik een probleemgebit, altijd gaatjes. Kiezen met diepe putjes die slecht te reinigen zijn enzovoort.
Mijn melkgebit was ook een probleem, ondanks dat ik altijd keurig poetste en naar de tandarts ging: Gaatjes gaatjes gaatjes.. Volgens mij is dat ook een voorbode voor ellende met het vaste gebit.Ik gebruik flossdraad, stokers en ragertjes, tweemaal daags. Ik poets twee keer per dag, 4 minuten, met een elektrische tandenborstel, nadat ik eerst heb gestokerd en geflosst. Voor zover ik weet pas ik de poetsinstructies juist toe. Wel had ik altijd veel eetmomenten op en dag, meer dan goed is voor het glazuur. Ik heb altijd tegen ondergewicht aangezeten, heb een stofwisseling als een racebaan en ik heb altijd honger. Mensen vragen zich vaak af waar ik het allemaal laat. Het is familiair, er is geen onderliggende aandoening. Dus ik at zeker iedere twee a drie uur wel iets (overdag), vooral brood. At ik niet, dan werd ik misselijk en kreeg ik refluxklachten standaard. Tegenwoordig probeer ik minder eetmomenten te hebben, en ik probeer grotere porties in een keer te eten. Reflux blijf ik gevoelig voor, en ik val ook snel af als ik te weinig eet en ik weeg al weinig.

Ik was nooit een snoeper, sinds jaren koop ik geen snoepjes en koekjes meer en ik kijk op verpakkingen of er toch geen (verborgen) suikers in het product zitten. Frisdrank heb ik altijd enorm smerig gevonden, dus dat kan het ook niet zijn. Geen suiker in de koffie/thee. Wat ik op brood doe, maak ik zelf: Het beleg. Notenpasta gezoet met zuivere Xylitol of erythritol. De rest is kaas, dus dat is niet zoet. Baksels zoet ik ook met voorgenoemde suikervervangers. Oh, en ik rook niet, nooit gedaan.

Twee keer per jaar naar de tandarts. Ik laat de mondhygiëniste ieder jaar mijn gebit grondig schoonmaken (in Duitsland, daar heet het Prophylaxe), die is daar dan minstens een uur mee bezig, standaardprocedure. Mijn tandvlees is altijd ronduit perfect. Keurige pocketdiepten, geen bloed, geen tandvleesontstekingen. Verder nooit plaque. Afgelopen keer ook geen gaatjes gesignaleerd na afloop van de Prophylaxe.
Dat is uitzonderlijk. Want ik heb, ondanks al mijn hierboven beschreven inspanningen, vaak gaatjes. Wat kan ik nog meer doen om deze te voorkomen?