Twijfels over flapoperatie

Author:
nikkyk
Posted:
di, 08/27/2013 - 21:10
Toen ik een jaar of 10 was ben ik met mijn voortanden op een stenentrap gevallen. Tandarts heeft dit redelijk netjes hersteld. 20 jaar later heb ik aan die tand een wortelkanaal behandeling gehad omdat ik boven de tand een abces had zitten. Daarna geen last meer van gehad.
Een jaar geleden was mijn tandvlees ontstoken en de tandarts dacht eerst dat dit te maken had met een oude wortelkanaal behandeling en heeft mij doorgestuurd naar een endodontoloog. Deze zag meteen dat het niet aan de wortel lag maar aan het tandvlees. Dus na 100 euro armer meteen door naar de parodontoloog

Inmiddels was door het raggen de diepte van de pockets afgenomen van 7 naar 5
Sinds een maand of 3 loop ik dus de de parodontoloog omdat ik twee pokets van mijn voortanden te diep waren. Na het grondig reinigen van de pockets is 1 pocket van 5 naar 3 gegaan en de andere is niet veranderd. Nu wil de parodontoloog een flapoperatie uitvoeren omdat ik misschien in de toekomst problemen met het bot kan krijgen. Er is op de röntgenfoto te zien dat het bot sinds een jaar niet veranderd is. ( Er is dus wel botafbraak geweest).
Ze kan ook niet zien wat de oorzaak is van de botafbraak. Of misschien nog tandsteen of een breuk in de wortel.
Is het misschien mogelijk dat die pocket altijd zo diep is geweest omdat ik vroeger problemen heb gehad met mijn voortanden door de val?

Nu ben ik me een beetje aan het inlezen op internet en zie ik eigenlijk maar weinig positieve verhalen over de flapoperatie. Veel mensen hebben na de operatie maanden lang last van hun tanden.

Zou het voor mij misschien het overwegen waar zijn om te zeggen ik kijk het nog even aan of de botafbraak verder gaat of dat het zo blijft. Zou de botafbraak verder gaan dan moet ik zeker de operatie doen maar als het zo blijft zou ik kunnen beslissen om het niet te doen. Misschien dat ik met mijn tandarts zou kunnen overleggen om elk half jaar een röntgenfoto te maken om te kijken of de botafbraak doorzet.

Iemand tips
Alvast bedankt
nikkyk

Ja Lieneke, een pocket van 5 mm. Zou het een optie zijn dat ik ieder half jaar een rontgenfoto laat maken om te kijken of de botafbraak verder gaat? Ze wil de flapoperatie uitvoeren omdat de pocket niet minder is geworden na een gronige schoonmaakbeurt van de mondhygiëniste.

kan het zo zijn dat die pocket al jaren zo diep is door de val die ik 30 jaar geleden heb gehad of door een abses dat ik 15 jaar geleden boven deze tand heb gehad?
vr, 08/30/2013 - 07:10 Permalink
Lieneke

Ja, dat kan. Ik zou bij 5 mm echt niet gaan flappen. Wat je dan krijgt is dat vooral het tandvlees gaat optrekken en je dus geen 'aanhechtingswinst' krijgt. Gewoon goed de nazorg volgen van de mondhygiënist elke 3-6 maanden. Steeds röntgenfoto's maken lijkt mij ook onnodig. Dit kan je prima meten zonder foto. Wel is het verstandig om elke paar jaar daar een opname te laten maken waarbij de wortelpunt in beeld is.
vr, 08/30/2013 - 08:42 Permalink
nikkyk

Ik heb eigenlijk nog 1 vraagje Lieneke.

Ik heb contact gehad met een andere parodontoloog en die vond het eigenlijk wel erg rigoureus om een flapoperatie uit te voeren als het is om een diagnose te stellen
( vermoeden van een breuk )

Is er nog een andere manier om er achter te komen of er een breuk in de tandwortel zit. Hij had het over een CT scan bij de endodontoloog.
129,58 euro verzekeringscode C25, is dit ook daadwerkelijk een CT Scan?
do, 09/19/2013 - 12:27 Permalink
Ortholimburg

Zal waarschijnlijk een Cone beam CT zijn, Ik denk niet dat er endodontisten zijn die een echte Spiral CT in huis hebben. En dan lijkt het me nog niet zeker dat hierop een wortelfractuur altijd te zien is. Small view CBCT's hebben wel een vrij goede resolutie maar om hier alle wortelfracturen me op te pikken: ik twijfel eraan.
do, 09/19/2013 - 14:05 Permalink
nikkyk

Dank je voor de uitleg. Het moet een breuk aan de buitenkant zijn. Tijdens het schoonmaken voelt ze een soort van opstakeltje zitten wat ze niet kan thuis brengen. Ze denkt dus aan een breuk. We weten dus wel waar we moeten zoeken. Maar dan nog lees ik van je zal het moeilijk zijn om het te zien.
do, 09/19/2013 - 15:10 Permalink
Henriette19

Als antwoord op door nikkyk

nou de flatoperatie kan gewoon met laser gedaan worden geen enorme napijn en ook niet dat barbaarse open snijden, het resultaat is zelfs beter dus.... gewoon ff zoeken naar een goede lasertandarts of parodontoloog die daar mee werkt.
bij licht.dentist hebben ze iemand die dat in ieder geval doet
zo, 03/20/2022 - 08:36 Permalink