Tong stuk geschraapt

Author:
watkiesik
Posted:
wo, 01/08/2014 - 11:24
Geen vraag over het gebit, dus ik weet niet zeker of dit op een tandarts forum past. Zoniet, excuses.

Ik maak sinds kort gebruik van een tongschraper. Vanmorgen ben ik hier denk iets te fanatiek meegeweest en heb ik een (klein) wondje aan mijn tong veroorzaakt. Ik denk dat het een smaakpapil was, het is een van die kleine rode spikkeltjes, uitsteekseltjes op de tong. Een van die bolletjes heb ik dus stuk geschraapt. Het bloedde best wel heftig maar dit stopte ook weer snel. Nu is er eigenlijk niks meer van te zien. Maar mijn vraag is, kan dit kwaad, want nu durf ik eigenlijk mijn tong niet meer te schrapen.
watkiesik

Oh, gelukkig. Ik was er best wel van geschrokken. Wat was het eigenlijk, zou dat een smaakpapil kunnen zijn geweest?
Ik deed het wel van voor naar achteren en niet heen en weer. Er zitten trouwens twee kanten aan mijn tongschraper, een harde, kunststof kant, en een kant met enkel borstelharen. Ik had de harde kant gebruikt. Is de kant met borstelharen in mijn geval dan beter? Ik heb het idee dat die borstelkant minder schoonmaakt
En waarom mag de tong niet schoongemakt worden met tandpasta? ( meen ik ergens gelezen te hebben)
wo, 01/08/2014 - 13:43 Permalink
Delana

volgens mij zitten er smaakpapillen in die bobbeltjes (zelf zijn ze veel kleiner dacht ik). Maar een wondje kan gewoon genezen en smaakpapillen worden sowieso continue vernieuwd (daarom kan je smaak ook veranderen in een periode van een tot enkele weken, als je bv. stopt met roken of minder zout of suiker gaat eten dan heb je na enige tijd alweer 'nieuwe' smaakpapillen die niet anders dan dat gewend zijn)
wo, 01/08/2014 - 13:49 Permalink
Tandenborstelman

En waarom mag de tong niet schoongemakt worden met tandpasta? ( meen ik ergens gelezen te hebben)

Je hebt ook een tongschraper van Meridol (kun je kopen bij o.a. Trekpleister) en daar zit al een tubetje tandpasta voor de tong bij. Als dat tubetje op is, gebruik ik zelf ook gewoon tandpasta.

https://www.tandenborstel.com/img/thumb/800/Webshop/Producten/tongschraper-gebruiken.jpg
wo, 01/08/2014 - 15:10 Permalink
Lieneke

Het is de bedoeling dat je dat met de haartjes doet, maar er zijn inderdaad ook zat tongschrapers zonder haartjes. Er is geen onderzoek naar wat het beste zou zijn. Tandpasta is niet voor op de tong omdat het daar eigenlijk niet echt voor bedoeld is. Maar er zijn ook gels speciaal voor de tong. Daar zit dan geen fluoride in. Die Meridolpasta is trouwens ook niet (speciaal) bedoeld voor aan de schraper/tong maar gewoon om mee tanden te poetsen.
wo, 01/08/2014 - 16:13 Permalink
Tandenborstelman

Die Meridolpasta is trouwens ook niet (speciaal) bedoeld voor aan de schraper/tong maar gewoon om mee tanden te poetsen.

De pasta die in de verpakking wordt meegeleverd is zogenaamde tong- & tandgel, waarvan het de bedoeling is dat je die aanbrengt op de tongreiniger. Het is dus niet bedoeld als tandpasta.
wo, 01/08/2014 - 16:20 Permalink
vV

Die tonggel doet het zelfde als bv Halita, ander merk die zich hiermee bezig houdt.
Is redelijk effectief voor omgooien bacteriehuishouding achter op de tong en versterken van werking/effect van de schraper.
Overigens kan het meestal zonder, het tongbeslag regelmatig weghalen doet uiteindelijk hetzelfde.
(maar goed beetje fabrikant is niet vies van wat marketing, kan ik ze ook niet kwalijk nemen).
wo, 01/08/2014 - 16:34 Permalink
Lieneke

Dan hebben we een verschil van mening, Tandenborstelman.
Halita is trouwens een betrouwbaar gorchelmiddel. Deze gorchelmiddelen worden wel aanvullend geadviseerd als tongschrapen alleen niet voldoende blijkt, de tonggel eigenlijk (nog!) niet, daar er nog geen (voldoende) onderzoek naar is.
wo, 01/08/2014 - 18:14 Permalink
Tandenborstelman

Dan hebben we een verschil van mening, Tandenborstelman.

Dat kan, en laat ik dan in ieder geval mijn mening onderbouwen door je te laten zien wat er op de verpakking staat. Namelijk dat het de bedoeling is dat je de pasta/gel op de tongreiniger aanbrengt.

http://i42.tinypic.com/2rgi0so.jpg
wo, 01/08/2014 - 20:01 Permalink
Lieneke

Ja, ik snap je wel. Ik snap ook waarom Meridol dit zo verkoopt. Maar ik vind het dus niet wat. Ik betwijfel of het toegevoegde waarde heeft. In een petrischaaltje doet het misschien leuke dingen, maar op een echte tong is nog maar de vraag. Fluoride is in elk geval leuk voor de tanden, niet voor de tong. Chloorhexidine is anti-bacterieel, wat bijvoorbeeld in CB12 zit. (zo, nu hebben we ook meteen drie merken genoemd...wel zo eerlijk)
wo, 01/08/2014 - 21:25 Permalink
Delana

raden jullie iedereen aan om de tong te reinigen? Of alleen als er klachten van tandvleesontsteking, halitosis oid zijn? Ik doe het eigenlijk alleen als me opvalt dat hij er raar uitziet, omdat ik dan denk dat het misschien goed is (het lijkt door bepaalde dingen eten te komen, heb het maar zelden). Heb ook zo'n rond plastic dingetje ongeveer als in de laatste foto; werkt wel makkelijk.
wo, 01/08/2014 - 22:43 Permalink
Tandenborstelman

Hoi Romy,

Die ziet er eng uit :o

Ik vind die van Meridol wel oké, maar het is ook de enige die ik ooit heb gebruikt, dus ik kan er niet echt over oordelen. Wel moet ik opletten dat ik 'm niet te ver naar achter steek, want dan krijg ik kokhalsnijgingen :smt118

Met die van Meridol moet je eigenlijk je tong "poetsen" zoals met een tandenborstel. Werkt dat met die Rident ook zo? Het ziet er niet echt uit alsof je er mee kunt poetsen?
wo, 01/08/2014 - 23:03 Permalink
Romy32

Oké, thanks. Moet ik misschien ook eens proberen dan, als ze die tenminste hebben bij de drogist. Thanks voor de tip.

Ze hebben ze bij AH en de Hema.
Let er wel op dat je de kant met de ronding gebruikt voor het midden van je tong.
De andere kant is daarvoor te scherp (en ja; dat weet ik uit ervaring :wink: )
do, 01/09/2014 - 08:50 Permalink
Tandenborstelman

Oké, thanks. Moet ik misschien ook eens proberen dan, als ze die tenminste hebben bij de drogist. Thanks voor de tip.

Ze hebben ze bij AH en de Hema.
Let er wel op dat je de kant met de ronding gebruikt voor het midden van je tong.
De andere kant is daarvoor te scherp (en ja; dat weet ik uit ervaring :wink: )

Ah oké, thanks. Ik zal eens bij de Hema kijken als ik in de buurt ben. Wat bedoel je met de kant met de ronding? Ik zie op het plaatje maar 1 ronde kant? Of spreekt dat voor zich als je 'm uit de verpakking haalt?

met die van meridol moet je ook schrapen, niet poetsen. zie punt 2 in de instructie.


met die van meridol moet je ook schrapen, niet poetsen. zie punt 2 in de instructie.


Dat poetsen heb je dan al gedaan bij punt 1, als je de instructie volgt :-)

Ja, inderdaad... eerst poets je je tong alsof je je tanden poetst, en daarna schraap je de viezigheid weg.. ah lekker onderwerp hoor :smt107

Nee, ik raad het niet iedereen aan. Ik begin erover bij mondgeur en als ik wat op de tong zie.

Ik gebruik de mijne helemaal niet vaak. Het is meer even een stukje zekerheid. Stel dat je een belangrijk gesprek hebt ofzo, dan weet je in ieder geval zeker dat je een fris adempje hebt. Wel zo prettig :D
do, 01/09/2014 - 16:32 Permalink
Tandenborstelman

Ah, oké... thanks :D

p.s. Ik zie telkens bij jou staan "Altijd lente..." en dan heb ik gelijk dat liedje weer in m'n kop!

"Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente.....

Ik kijk naar haaaaaaaar, zij kijkt naar mij... en het is vooorjaaar... en het is vooooorjaaaar..."

Haha :)
do, 01/09/2014 - 17:33 Permalink