Teruggetrokken tandvlees sinds twee weken!

Author:
India
Posted:
di, 05/22/2007 - 01:24
Help! Ik maak mij grote zorgen! :( Ik ben pas 26 en al mijn ondertanden lijken sinds een week of twee langer. Mijn moeder heeft een zeer pijnlijke tandvleesbehandeling ondergaan nav teruggetrokken tandvlees. Zij merkte op dat het teruggetrokken tandvlees betreft en dat dit echt nimmer terug zal groeien!
Ik vind dit heel erg. Mijn tanden doen ook echt pijn. Mijn tandarts heeft nimmer iets opgemerkt of gezegd dat ik te hard poets of iets dergelijks.
Het valt me sinds twee weken echt op. Groeit echt ook niet terug nu ik er zo vroeg (binnen twee weken) bij ben?
Hoe krijg ik mijn tandarts zover mij naar een paradontoloog te sturen? (Hij vindt dit onzin...)
Help me aub.... :(
Tanja1973

Hallo India,

Ik weet niet precies over dat teruggroeien, ik weet dat dat in een vergevorderd stadium niet kan. Ik heb zelf 2x een paradontitis behandeling gehad bij mijn tandarts. Ik ben er zelf ontzettend tevreden mee maar ik rag echt elke dag heel goed 2x. Zorg dus dat de pockets goed schoon zijn. Verder over dat doorsturen: kun je dat niet gewoon overleggen want het gaat erom dat het niet verder gaat natuurlijk, maar ik snap je bezorgdheid volkomen. Succes!
di, 05/22/2007 - 18:26 Permalink
India

Beste Tanja,

Dank voor je goede advies! Mag ik vragen waar jouw paradontitisbehandeling uit bestond? Wat heeft de tandarts toen gedaan?
Aardig dat je gereageerd hebt!
di, 05/22/2007 - 20:06 Permalink
Tanja1973

Hallo India, ze heeft eerst de pockets opgemeten bij de eerste behandeling. Die waren op de achterste kiezen iets van 8 mm geloof ik. Dat schijnt nogal flink te zijn. De behandeling daarna heeft ze de uiteindelijke behandeling gedaan. Dus het tandvlees een stukje losgemaakt en schoongeschraapt, ik hoop dat ik het zo goed vertel want zo is het mij ongeveer uitgelegd. De behandeling is erg vervelend maar ik vond het niet pijnlijk. 6 weken later moest ik terugkomen voor nacontrole, ik had dus flink huisgehouden met stokers en ragertjes dus mijn pockets van 8 mm waren naar 6 gegaan. Nu kom ik om de 4 mnd voor controle. Ik ben benieuwd bij jou!

Groetjes Tanja
di, 05/22/2007 - 20:47 Permalink
India

Oke, thanks voor de toelichting! :)

Ben gisteren langsgeweest en ik weet niet goed of de tandarts grondig te werk is gegaan, maar de conclusie luidde: "Niets aan de hand, je poetst veel te hard en daardoor liggen je tanhalzen bloot."
En met een tubetje Sensodyne in de hand ging ik naar huis... :-?
Geen lak met lampje over de tandhalzen, geen verdere uitleg, zucht....
vr, 05/25/2007 - 20:47 Permalink
Spiegeltje

Op jouw leeftijd komt parodontitis, wat een belangrijke oorzaak is van terugtrekkend tandvlees, niet zo vaak voor. Het kan echter wel.

Maar gelet op de reactie van je tandarts zal de oorzaak liggen in te hard poetsen, zogenaamd "poetstrauma". De professionals op het forum kunnen aan de hand van een foto hierover vast meer zeggen.

Een tandpasta helpt niet tegen poetstrauma, je moet anders gaan poesten. Het eenvoudigst is het om elektrisch te gaan poetsen (of deed je dat al?) met een zacht opzetborsteltje. Niet te hard drukken en de borstel het werk laten doen. De blootliggende tandhalzen moeten voorzichtig maar wel grondig worden gepoetst vanwege de gevoeligheid voor caries. Er is immers geen beschermende glazuurlaag aanwezig.

Sensodyne helpt vaak wel tegen pijnklachten als gevolg van blootliggende tandhalzen.
zo, 05/27/2007 - 02:29 Permalink
Tanja1973

Hallo India, te hard poetsen dus, nou ja als je het niet vertrouwd mss second opinion of mss een foto neerzetten. Bij mij begon het ook al heel vroeg trouwens, maar bij ons is het echt een familiekwaal. Om gek van te worden iedereen heeft het. En tja, mij hebben ze niet van jongs af aan goed voorgelicht helaas.

Groetjes Tanja
zo, 05/27/2007 - 15:57 Permalink