Tandvriendelijk voedsel?

Author:
poesiemauw
Posted:
di, 02/26/2008 - 14:58
Hallo,
Ik ben me de laatste tijd wat aan het verdiepen in tandverzorging en zit met een aantal vragen:

- Bestaat er zoiets als tandvriendelijk voedsel (want een appel of sinaasappel is ook niet onschuldig ->tanderosie)?
Welk voedsel kan je dan wel zonder schuldgevoel eten?
- Hoeveel tijd laat je best tussen de maaltijden om je tanden de kans te geven te herstellen van de zuuraanvallen?
- Ik drink op een dag veel (gewone) thee met canderel, is dat schadelijk?
- Mag je na het eten van iets zoets (vb. boterham met choco) direct je tanden poetsen of wacht je beter een half uur?

Alvast bedankt!
Spiegeltje

Bestaat er zoiets als tandvriendelijk voedsel (want een appel of sinaasappel is ook niet onschuldig ->tanderosie)?

Daar is natuurlijk wel een lijst van te maken maar je moet het voor jezelf niet moeilijker maken dan nodig. De meeste dingen kun je gewoon eten, maar met mate en niet te vaak. Je kunt beter een lijst maken van dingen die je beter niet kunt eten. Voldoende is om het aantal eetmomenten te beperken tot maximaal 7 (inclusief alle tussendoortjes, zoals fruit, snoep, vruchtensap e.d). Als je iets extra's wilt doen zou je kunnen overwegen om het aantal eetmomenten verder terug te brengen en bijvoorbeeld fruit/vruchtensap niet als tussendoortje te eten maar tijdens de maaltijd. Of het echt wat uithaalt weet ik niet. En het offciële advies is maximaal 7x. Als je je hieraan houdt kun je de meeste dingen die je lekker vindt gewoon eten zonder schade voor het gebit.

Ik drink op een dag veel (gewone) thee met canderel, is dat schadelijk?

Nee, je kunt er alleen wel aanslag op je tanden van krijgen.

Mag je na het eten van iets zoets (vb. boterham met choco) direct je tanden poetsen of wacht je beter een half uur?

Beter is om direct te poetsen. Nog beter is om dit soort kleverig broodbeleg te vermijden, dus chocopasta is één van de dingen die op de lijst van niet-eten zou kunnen staan. Ook met appelstroop moet je oppassen omdat dat ook nog eens zuur is. Ook op de lijst van beter niet.

Dit moet je allemaal niet te zwart wit zien, als je een keer trek hebt in choco is dat echt geen doodzonde voor het gebit.
di, 02/26/2008 - 17:34 Permalink
Spiegeltje

Het advies om even te wachten met poetsen geldt alleen als je zure producten hebt gegeten. Als je bijvoorbeeld de maaltijd afsluit met een glas vruchtensap (bijvoorbeeld sinaasappelsap) kun je beter een uur wachten. Dat komt omdat door de zuurstoot van het vruchtensap het glazuur wordt verzwakt en je het makkelijk wegpoetst. Dat is maar heel weinig, een superdun laagje, maar na verloop van jaren kan het toch gaan opvallen. Als dat wachten niet praktisch is, dan kun je beter voor de maaltijd poetsen. Dit betekent dus niet dat je geen vruchtensappen moet gaan drinken, kan geen kwaad indien met mate, alleen direct erna poetsen is minder gewenst. Dit geldt ook voor andere zuren producten.

In alle andere gevallen kun rustig meteen na de maaltijd poetsen om plaquevorming te voorkomen en een schone, frisse mond te krijgen.

Dit is een forum, als iemand een beter/ander verhaal heeft hoor je het wel :D
vr, 02/29/2008 - 14:27 Permalink