Tandvleesproblemen???

Author:
illya
Posted:
do, 09/07/2006 - 09:05
Kom jullie weer lastig vallen alleen dit keer niet met mijn ellende (is nog niet over maar draagbaar) maar met die van mijn zoon.

Hij is 16,heeft 2 jaar een beugel gedragen en heeft nu een draadje achter zijn voortanden.

3 maanden geleden heeft hij een apex ondergaan op een kies aan de onderkant,dat leek heel goed te gaan maar deze week kwam hij vertellen dat hij weer een bobbel op zijn tandvlees had gehad.Hij krabt die open zodat de pijn verdwijnt,niet slim maar hij doet het toch.
Buiten die bobbel had hij twee weken geleden een fistel aan een snijtand linksboven en een week daarna 1 aan en snijtand aan de andere kant.
Uiteraard is hij daar ook weer aan gaan krabben en dat is nu weg.Ik vraag me af of die fistels van de tandwortels afkomen of dat er etensresten onder zijn tandvlees gaan zitten en wat we hier nu mee moeten.
Hij is 16,eet gezond,poetst,spoelt en flost twee keer per dag en heeft geen gaatjes in zijn tanden.
Hij is als de dood voor een nieuwe apex vanwege de nogal pijnlijke spuiten maar ik kan hem op deze leeftijd toch ook niet al zonder kiezen gaan laten lopen.Als daarbij de boventanden nu ook beginnen heeft hij dadelijk op zijn 20 ste al een gebit.
Geke

Hij heeft in het verleden wel gaatjes gehad neem ik aan, anders kom je nooit zover dat er een apex nodig is. Aan een apex gaat vaak behoorlijk veel vooraf, vaak een gaatje wat zo diep gaat dat het tot in de zenuw komt bij die kies. Soms kan de zenuw ook ontstoken raken doordat er een klap tegenaan gekomen is, maar dat is vaak wat waarschijnlijker bij voortanden. Op het moment dat de apex gedaan wordt, zit er altijd ook al een wortelkanaalbehandeling in, die toch niet echt de problemen onder aan de wortel (wortelpuntontsteking) verhelpt blijkbaar, waardoor er met een apex wordt geprobeerd dit onder controle te krijgen. Omdat er nog steeds een bobbel ontstaat, lijkt het erop dat deze apex niet geslaagd is en er toch nog steeds bacterien zitten, die deze ontsteking in stand houden. Wat er bij de voortanden aan de hand is, weet ik ook niet precies. Ik denk dat het verstandig is, de tandarts nog eens goed naar al deze problemen te laten kijken en misschien nog een keer foto's er van te maken.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
vr, 09/08/2006 - 09:58 Permalink
illya

Bedankt voor je antwoord.
gaatjes heeft hij nog niet en nooit gehad.De apex heeft hij te danken aan zijn beugel.Die heeft een heel fijn barstje veroorzaakt in zijn kies en daar zijn bacterien door naar de wortel gegaan.
Hij is met de eerste bobbel een jaar geleden naard etandarts gegaan maar die stuurde hem terug naar huis want het was niks.Vandaar dat hij er bijna een jaar mee is blijven doorlopen en er een behoorlijk gat in zijn wortels zat.Hij is doodsbang voor een nieuwe apex maar of hij dat nou laat doen of de kies laat trekken ,hij komt toch niet onder de gevreesde verdoving uit.
Heb hem nu een sonicare gekocht in de hoop dat dat het probleem aan zijn snijtanden een stuk minder maakt.
vr, 09/08/2006 - 11:47 Permalink
Geke

Hij heeft dus toch een gaatje gehad. Een barstje, ook al is het veroorzaakt door de beugel, hoeft nog niet altijd ervoor te zorgen dat er bacterien richting de zenuw gaan. Het proces dat er bacterien naar de zenuw gaan is gewoon een gaatje. Dat barstje is natuurlijk wat ruw en moeilijker schoon te maken, helemaal op het moment dat er een beugel in zit. Daar blijft dan altijd wel een beetje plaque zitten. Plaque is niks anders dan bacterien. Als bacterien eten krijgen (alles behalve water of thee zonder suiker), gaan ze daar zuur van maken, wat de kies een beetje oplost, zo kunnen de bacterien iets verder komen en maken een gaatje. Pas als de bacterien bij de zenuw zijn gaan ze vaak problemen veroorzaken. Dat is volgens mij het geval geweest. Dit soort klachten kunnen niet veroorzaakt worden door een klein barstje en een barstje eigenlijk vaak niet door een beugel, meestal door overbelasting door knarsen en klemmen. Ik kan natuurlijk niet goed beoordelen hoe het allemaal gebeurd is, maar bacterien richting de zenuw is een gaatje.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
zo, 09/10/2006 - 22:16 Permalink
robinson

Foto's laten maken, en dan de aangedane kiezen behandelen middels zenuwkanaalbehandelingen.
Element die en apex-behandeling hebben ondergaan laten beoordelen door de behandelend kaakchirurg.
ma, 09/11/2006 - 08:48 Permalink
illya

Hij heeft twee afspraken gemaakt.1 bijde tandarts en 1 bijd e orthodont om te kijken of de draad weg kan want die zit op de plaats waar zijn ontstekingen zitten.
Hij heeft een sonicare aangeschaft en flost en schrobt zicht een ongeluk.
Hij is zoals ik al zei als de dood voor nog een apex en ik vraag me af of dat ook wel zin heeft als ik al de verhalen over de mislukkingen hier lees.
Verder heeft hij doorlopend een vieze adem,wat niet echt gemakkelijk is op je 16de en hij meent dat dat komt door de ontstekingen.
Inmiddels hebben we 3 soorten mondwater,4 verschillende tandpastas,tongschrapers,elektr floss en op aanraden van dit forum dus nu ook een aantal sonicares.
Verder heeft hij zich een nightguard aangeschaft omdat onze tandarts hem geen splint wil aanmeten en hij knarst vreselijk.
Buiten weer eens naar de tandarts gaan is er weinig denk ik wat we zelf kunnen doen al heeft hij nog steeds de ijdele hoop dat het met veel poetsen wel goed komt.
wo, 09/13/2006 - 19:47 Permalink
illya

Hij is dus net terug van de tandarts,de orthodont had hem al een brief meegegeven dat de vulling die ze geplaatst hadden niet goed aansloot.
Ze beweren dat de ontstekingen die hij heeft,ook op de plek van de apex veroorzaakt worden door het eten van harde dingen.er zijn geen fotos gemaakt en de slecht geplaatste vulling heeft ze alleen bijgepolijst.
Ze adviseerde hem wel de nightguard te blijven dragen en mondwater te gaan gebruiken.
Ook heeft hij poetsinstructies gekregen.
Vertrouw het niet helemaal en vraag me af of ik niet voor een second opinion naar een andere tandarts moet gaan voor dadelijk al zijn wortels zijn weggerot.
do, 09/21/2006 - 19:47 Permalink